EXTRA SUBSIDIEREGELING AMATEURKUNST

Gemeente: 45.000 euro voor 'incidentele kunst'

PÅL JANSEN

In september werd de cultuurnota 'bouwen aan betekenis' van de gemeente Boxtel goedgekeurd. Belangrijk speerpunt van wethouder Marusjka Lestrade was dat er eenvoudiger incidentele subsidies vrijgemaakt konden worden voor amateurkunst. Vooral om jonge kunstenaars meer te kunnen bieden. Inmiddels is vastgesteld wat deze incidentele subsidieregeling inhoudt. De gemeente stelt tot en met 2020 45.000 euro per jaar beschikbaar, de eerstvolgende aanvraag moet uiterlijk voor 6 maart zijn ingeleverd.

'Ruimte bieden aan innovatie' en 'beter kunnen aansluiten bij de Boxtelse behoeften' zijn enkele argumenten die aangehaald worden om de regeling te veranderen. Tunnelvision 2.0 is daar een voorbeeld van: de organisatie kreeg in 2017 een subsidie van 13.000 euro om het graffiti-evenement in de spoortunnel van het Duits Lijntje onder de A2 te organiseren. Een collectief van graffiti-kunstenaars komt dan samen om de wanden te verfraaien. ,,,Het bedrag wordt in een periode van drie jaar afgebouwd. De organisatoren moeten dus op zoek naar eigen financiering. Dat is onze nieuwe manier van subsidiëren", stelde wethouder Lestrade in mei 2017 in deze krant.

ONDERNEMERSCHAP

De regeling moet op deze manier dan ook cultureel ondernemerschap bevorderen. Het college van B. en W. wil dat indieners zorgen voor een financiële onderbouwing en dat hun plan ook laat zien hoe er geld aan het project verdiend kan worden. Zij moeten dan ook via media of op andere manieren hun activiteiten promoten.

Met deze subsidieregeling voor kunst en cultuur kunnen naast organisatievormen als stichtingen en verenigingen voortaan óók particulieren geld krijgen voor culturele activiteiten en kunstprojecten in Boxtel. Musea maken bovendien met de 'incidentele subsidieregeling' kans om ondersteuning te krijgen bij activiteiten op het gebied van cultureel erfgoed.

DRIE JAAR

De aanvragers ontvangen maximaal 5.000 euro of 75 procent van het bedrag dat zij in totaal nodig hebben om iets te organiseren. Ieder jaar gaat er een/derde van de subsidie af. Na drie jaar moet de organisatie op eigen benen kunnen staan. De aanvrager of groep aanvragers moeten (grotendeels) in Boxtel wonen en de kunst moet op de gemeente gericht zijn.

Voor commercieel gewin, het in stand houden van een organisatie, zelfontplooiing van een individu of mensen die zich inzetten voor bijvoorbeeld goede doelen is de regeling niet bedoeld. Bovendien stelde het college ook een lijst op van kosten die met de subsidie niet betaald mogen worden, zoals de uitgave van boeken, cd's, dvd's en het geven van presentaties naar aanleiding van een project.