'Pas op! Verplicht dweilen', is te lezen op het bordje voor orkest Echdweil, dat dit jaar zijn debuut maakte bij kapellenfestival Petazzie! in Boxtel. Heavy Hoempa uit Uden (foto onder) stond er vorig jaar al en maakte opnieuw indruk. (Foto's: Albert Stolwijk).
'Pas op! Verplicht dweilen', is te lezen op het bordje voor orkest Echdweil, dat dit jaar zijn debuut maakte bij kapellenfestival Petazzie! in Boxtel. Heavy Hoempa uit Uden (foto onder) stond er vorig jaar al en maakte opnieuw indruk. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

OP CARNAVALSDINSDAG MOET JE IN EENDENGAT ZIJN...

Petazzie!: volop muzikaal spektakel

LINDA VAN DE WIEL

Slagwerkers, trompettisten, saxofonisten en nog veel meer muzikanten waren op carnavalsdinsdag te zien en te horen tijdens de vijftiende editie van kapellenfestival Petazzie!. Het muziekfestijn is voor velen een van de hoogtepunten van het leutfeest en wist ook dit jaar honderden liefhebbers van blaasmuziek te trekken.

Met carnavalsklassiekers als 'Zuster Ursula', 'Friet met mayonaise' en het hippe 'Hallo allemaal' uit het populaire televisieprogramma De Luizenmoeder kwamen muziekliefhebbers bij Petazzie! volop aan hun trekken. Op vier podia - twee bij grand café Rembrandt, een bij escaperoom Exit en een bij partycentre De Comsche Hoeve - waren dweilorkesten als De Hoetetoeters, De Naagers en debutant Echdweil te bewonderen, te zien en vooral te beluisteren.

DORDRECHT

,,Petazzie! is en blijft erg in trek bij kapellen. Zo hebben de rockers van Heavy Hoempa uit Uden zichzelf vorig jaar aangemeld. Zij waren zó enthousiast dat ze besloten dit jaar terug te keren", vertelt medeorganisator Fons van Asten. ,,Dit mag eervol genoemd worden. Zij zijn namelijk ook op grote festivals als Appelpop en Paaspop te zien." Hij vervolgt: ,,Ook de muzikanten van De Durbloazers uit Helmond hebben vorig zó genoten dat ze besloten terug te komen en liefst vier keer optraden. Ze bleven de hele dag. En Bar Gebeure is al jaren aanwezig en komt zelfs met een bus vanuit Dordrecht naar Eendengat."

VOLLE BAK

De negentien kapellen die tijdens het festival hun kunsten vertoonden, hadden er veel lol in. Muziekgroep Fiësta Servessa uit Berkel-Enschot wist het publiek met onder meer een trompetsectie van zeven stuks bijna letterlijk omver te blazen. Muzikant Bjorn genoot van het evenement: ,,Ik vind het erg gezellig hier. Het is volle bak en alles is heel goed georganiseerd. Of we volgend jaar weer komen? Als het aan mij ligt wel…."

Ook saxofonist Jacqueline van blaaskapel The Rolling Tones komt volgend jaar graag terug. ,,Er is op carnavalsdinsdag weinig te doen in andere plaatsen. De meeste evenementen vinden zaterdag en zondag plaats. Hier in Boxtel is dat anders. Het is druk en het publiek is zéér enthousiast."

Afbeelding