BO IN ACTIE WIL DOCENTEN MOBILISEREN

Boxtelse onderwijzers luiden de noodklok

PÅL JANSEN

Klassen worden bij elkaar gevoegd, dikwijls staan stagiaires en onbevoegden alleen voor de leerlingen, er zijn geen of nauwelijks invallers. Door dit soort zaken zal het niet lang meer duren voordat Boxtelse basisscholen klassen naar huis sturen, zo waarschuwen zes docenten van verschillende Boxtelse scholen. Samen met één Boxtelaar die in het speciaal onderwijs in 's-Hertogenbosch werkt, vormen zij de groep BasisOnderwijs Boxtel in Actie (BO in Actie). De groep wil à la de landelijke PO in Actie de circa tweehonderd Boxtelse leerkrachten mobiliseren.

Inmiddels is het vijf óver twaalf in het primair onderwijs, ook in Boxtel, waarschuwt Esther van der Schoot van BO in Actie. Vandaar dat zij met collega's die actief zijn in het Boxtelse basisonderwijs de handen ineenslaat. ,,Wij spreken allemaal op persoonlijke titel", vertelt de docente. De groep bestaat uit verschillende mensen uit het lokale onderwijsveld onder wie parttime en fulltime leraren, een huiswerkbegeleider en een directeur van een Boxtelse school.

KINDEROPVANG

Liever hebben de kartrekkers niet de namen van hun eigen scholen in de krant. Het gaat namelijk om het gehéle onderwijs. Allemaal zien de onderwijsprofessionals hetzelfde: de docenten kunnen de Boxtelse leerlingen geen goed onderwijs meer geven vanwege tijdgebrek en het lerarentekort. Ze maken zich zorgen om hun vak: nog even en de Boxtelse klaslokalen zijn meer een opvang voor kinderen in plaats van een plek waar zij onderwijs horen te krijgen, zo klinkt door in de reacties van de docenten.

KLASSEN NAAR HUIS

Oorzaken zijn de bekende landelijke problematieken: passend onderwijs zorgt momenteel voor te veel extra werkdruk en de salariëring is te laag met een lerarentekort tot gevolg. ,,Stagiaires en parttimers staan al extra voor de klas, terwijl juist die laatste groep minder is gaan werken. Die vallen vaak onder arbeidsurenvermindering voor 55-plussers, maar moeten nu dus weer meer aan de bak", vertelt Mario Karssemakers. Nicole Durlinger: ,,Ik begin binnenkort aan vergaderingen die alleen nog maar gaan over hoe we het lerarentekort in de klassen op moeten vangen. Het is wachten tot we leerlingen naar huis moeten sturen."

De leerkrachten willen bijeenkomsten houden, een manifestatie in Boxtel organiseren en collega's assisteren als die willen staken.

Op pagina 3: 'Leerkracht enkel bezig met overleven'