Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HOOGSTE EERBETOON VOOR TERUGTREDEND SOC-PRESIDENT

Jan de Koning: zesde Erewaggelaar

Voorafgaand aan de bekendmaking van de prijzen van de Grote Eendentrek benoemde prins Donald V zondagmiddag op het podium op de Markt Jan de Koning tot Erewaggelaar. Het is de hoogste onderscheiding die iemand in het Boxtelse spotrijk Eendengat ten deel kan vallen. De Koning dankte het eerbetoon aan het feit dat hij zich al 22 jaar met hart en ziel inzet voor Stichting Openbaar Carnaval. Dinsdagavond, vlak voor de officiële sluiting van het leutfeest in hofpaleis Denziz, nam hij afscheid als SOC-president.

De Koning, die compleet verrast werd door dit ereburgerschap van Eendengat, is opgenomen in een bijzondere galerij waarin hij werd voorgegaan door Jan Swinkels (1992), Theo van den Aker (1993), Jo Hazenberg (1996), Jan Spijkers (1997), wijlen Hans Bevers (1998) en Puk Meis (2008). Echtgenote Marion de Koning werd gedecoreerd met het Erekruis in de Orde van d'Aauw Waggel in goud; niet alleen voor de steun aan haar man, maar ook omdat zij jarenlang de optocht in goede banen leidde.

EENDENGATS VOLKSLIED

Meer mensen ontvingen de voorbije dagen bijzondere onderscheidingen van prins Donald. Louis van Besouw, Eendengats minister van Financiën, werd benoemd tot kamerheer omdat hij al elf jaar voor de SOC actief is. Stephanie van Asveldt en Ilona van den Brand, die leiding geven aan de dansgarde, werden opgenomen in de Orde van Prinselijke Gratiën en Matthieu Hagemans werd benoemd tot kanselier van de Kanselarij der Eendengatse Orden en Onderscheidingen. Tijdens het Politiek Kaffee maakte Donald V bovendien bekend dat het carnavalslied uit 1970 (Hee, waggel mee!) is verheven tot volkslied van Eendengat.

FOTO ONDER: Als kersverse Erewaggelaar toont Jan de Koning de oorkonde die hij, samen met een speldje en een trofee, zondagmiddag na de Grote Eendentrek uit handen van prins Donald V kreeg. (Foto: Peter de Koning).