Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

OUD-RAADSLID EN VERENIGINGSMAN JAN GEERTS OVERLEDEN

Altijd strijdbaar voor 'zijn' Gemonde

,,Ik wil me voorlopig nog op verschillende terreinen blijven inzetten voor de gemeenschap." Was getekend Jan Geerts, toen hij na 24 jaar stopte als gemeenteraadslid, eerst in Boxtel en later in Sint-Michielsgestel. De Gemondenaar hield zich aan zijn uitspraak en was voor talloze verenigingen in zijn dorp tientallen jaren actief.

In 2002 stapte Geerts uit de Gestelse raad. Toch bleef hij actief als lijstduwer en lid van de Gestelse commissie grondgebiedzaken. Van 1978 tot 1996 was de Gemondenaar actief in de Boxtelse politiek; na de herindeling werd hij namens Lijst Gemonde lid van de raad in Sint-Michielsgestel. Opkomen voor de belangen van boeren én strijden tot het bittere einde voor voorzieningen die de leefbaarheid in Gemonde bevorderen. ,,Maar ik was er niet alleen voor de mensen in Gemonde. Ik was een volwaardig raadslid die aandacht had voor zaken die in de hele gemeente speelden", zei hij eerder in deze krant. Toch maakte hij zich sterk voor veel voorzieningen in het dorp, zoals sport- en gymzaal De Viersprong, manege De Doolhof en een steunpunt plus aanleunwoningen voor ouderen in het dorp.

Geerts was niet alleen op politiek vlak actief. Zo bekleedde hij jarenlang het voorzitterschap van de Onderlinge Paardenverzekering van de ZLTO-afdeling in Boxtel. Geerts was vanaf 1979 preses van de organisatie en zou volgens de statuten op zijn zeventigste moeten stoppen met het voorzitterschap, maar hij plakte er vijf jaar aan vast. In 1995 werd hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

DIEPVRIESCOÖPERATIE

Ook was Geerts secretaris van de KBO in Gemonde, vrijwilliger namens Tafeltje Dekje én tot en met 2015 voorzitter van de diepvriescoöperatie in het dorp. Deze diepvrieskluis nabij de Sint-Lambertuskerk, die hij samen met Piet Verbruggen en de Boerinnenbond in het leven riep, is een van de laatste in Nederland die nog in gebruik is. De Gemondenaar stond 55 jaar aan het roer van de diepvriescoöperatie en droeg op 88-jarige leeftijd het stokje over.

Jan Geerts overleed vrijdag op 91-jarige leeftijd. De avondwake wordt morgen, vrijdag 16 februari vanaf 19.00 uur gehouden in de Sint-Lambertuskerk in Gemonde. De uitvaartdienst is om 10.30 uur op zaterdag 17 februari in dezelfde kerk.