Penny van Vlerken (links, Oplage 12) won de Etalageprijs. (Foto's: Hans van Doorn).
Penny van Vlerken (links, Oplage 12) won de Etalageprijs. (Foto's: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

PLOEGERSPRINS EN -ADJUDANT REIKEN ONDERSCHEIDINGEN UIT

Carnavalsprijs met serieuze ondertoon

Uit handen van Ploegersprins Joannes en zijn adjudant Arthur kregen ondernemers Martien en Bernadette Roestenburg en Penny van Vlerken (Oplage 12) vrijdag respectievelijk de Gouden Munt en de Etalageprijs. Echtpaar Roestenburg vanwege hun inzet als ondernemers voor Liempde en Van Vlerken wegens haar fraai uitgedoste vitrine.

De Gouden Munt wordt ieder jaar uitgereikt aan ondernemers die zich verdienstelijk maken voor Liempde. Martien en Bernadette Roestenburg, die op 1 januari hun bedrijf overdroegen, kregen dit jaar de prijs wegens hun decennialange inzet voor het dorp.

Martien: ,,De jury noemde verschillende argumenten, zoals de bijdrage aan de jaarlijkse kerstmarkt, maar ook aan Op Liemt Gemunt, het begeleiden van stagiaires in ons bedrijf. Daarnaast ben ik acht jaar lang bestuurslid geweest van de Natuurwerkgroep terwijl Bernadette nu nog bestuurslid is. Ook mijn voorzitterschap voor KPJ Liempde werd benoemd... Het was verrassend dat we de munt kregen en ook heel leuk. De oorkonde werd in het leven geroepen om op een carnavaleske manier ondernemers voor het voetlicht te laten treden. Maar toen die argumenten erbij werden genoemd, kreeg het toch wel een serieuze ondertoon."

ETALAGEPRIJS

De Etalageprijs werd in 2011 bedacht door nota bene de huidige adjudant Arthur, toen nog prins Tuur. Dit om de ramen in Liempde meer blauw en geel te laten kleuren. Van Vlerken was verguld met de uitverkiezing: ,,Vanwege de eeuwige roem uiteraard!"

Ze had voor haar winkelruiten twee originele Buurman & Buurman-poppen geplaatst met afbeeldingen van de prins en adjudant, die regelmatig verschijnen als de Liempdse varianten op de televisiefiguren. ,,En uiteraard stonden jeugdprins Okkie en zijn adjudant Bouke er ook bij. Ik vind dat de jeugdvorsten meer aandacht verdienen tijdens carnaval", legt ze uit. ,,De poppen hadden bovendien allerlei vreemde pruiken van foam op. Maar die zijn inmiddels weg: ze lagen klaar voor een klant."

De Liempdse ondernemer houdt momenteel een kleine uitverkoop. Er is namelijk een verhuizing aanstaande naar bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, waar het bedrijfje zich vanaf begin maart vestigt. ,,Ruim een half jaar geleden werd ik benaderd door Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde. Het lukte niet om het huidige pand waar ik nu zit, over te nemen. Dus zo viel dit goed samen." Vanaf zaterdag 3 maart zit Oplage 12 officieel in het bezoekerscentrum.

De prinsenvereniging reikte zaterdag nog meer onderscheidingen uit. De Briljante Gouw Ploeg (wegens inzet voor carnaval) werd dit jaar aan Henk Keijsers gegeven. De Gouden Munt (wegens inzet voor de maatschappij) ging naar Jac de Graaf.

Bernadette en Martien Roestenburg gingen vrijdag naar huis met de Gouden Munt.