De Roze Sokses haalden ‘de verkeerde dozen van zolder’. (Foto's: Albert Stolwijk).
De Roze Sokses haalden ‘de verkeerde dozen van zolder’. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

LOOPGROEPEN EN WAGENBOUWERS OVERTREFFEN ZICHZELF

Optocht zet Oggelvorsenpoel op z'n kop

CARRY DIRKX

De optocht in Oggelvorsenpoel is ieder jaar het hoogtepunt van de carnavalsviering in het dorp. En net als je denkt dat het niet beter wordt dan vorig jaar, wordt het dat tóch. De kwaliteit was hoog bij alle elf loopgroepen, vijf wagens en drie individuele deelnemers. De een scoorde meer in carnavelskheid en grapdichtheid, de ander in de kostuums en afwerking. Het carnavalsthema 'we zetten Esch op zunne kop' kwam op allerlei manieren voorbij.

Traag was de optocht natuurlijk ook. Dat kwam doordat bijna iedere groep een hele show weggaf: dans, muziek, en volop interactie met het publiek. Het maakt de Essche optocht tegelijk zo leuk. Zo moest er getennist worden met koekenpannen bij de 'Joe-Esch Open' van De Pinternationals en was meezingen met de A-Meezing operette van De Blauwe Kousen mogelijk. Deze club liep de optocht twee keer: een keer om het publiek op te warmen, in badjas, en nog een keer met zijn meezing-act.

Actueel en grappig was de bobsleewedstijd van De Oggelleuters. De burgemeester van Haaren - die treffend werd neergezet door Luc Bormans - en die van Boxtel streden in deze wedstrijd om wie Esch zou krijgen. Boxtel won. Bij iedere bobslee-race mochten twee mensen uit het publiek meedoen. Ook de echte burgemeester van Haaren, Jeannette Zwijnenburg, ging in de bob. Maar zelfs zij kon het 'verlies van Esch' niet voorkomen. De Oggelleuters veroverden een vierde plek met hun act.

NIEUWKOMERS

In de categorie loopgroepen was de concurrentie traditiegetrouw groot. 'Vur de vierde keer' ging er vandoor met de eerste prijs. Verkleed als prachtige boomstronkjes gingen ze fanatiek 'hakken en zagen'. Er waren enkele nieuwkomers bij de loopgroepen. Zoals De Poarse Panty's, die meteen een mooie vijfde plaats behaalde met een 'dweil'-orkest. De deelnemers zagen er kleurrijk uit met gele zwabbers op hun hoofden - en natuurlijk paarse panty's aan. Nog een kleurrijke nieuwkomer: De Vrimde Vogels. De zelfgemaakte vogelpakken, inclusief poten van gele schoonmaakhandschoenen, gaven een vrolijk beeld. Andere nieuwkomer was 'Lekker Hendig', bestaande uit tieners. Dit jaar deden ze nog niks, maar gaven de belofte volgend jaar te gaan bouwen.

De oudgedienden, zoals de eerder genoemde Blauwe Kousen en Oggelleuters, stelden niet teleur. Ook De Roze Sokskes waren een lust voor het oog, met hoofden die uit dozen leken te komen. Ze beelden allerlei kersttaferelen uit, want 'deze dozen hadden de verkeerde dozen van zolder gehaald'.

WERELDBOL

Bij de wagens prolongeerde De Geldwolfjes de titel. Er was van alles te zien op en om de perfect afgewerkte wagen: een kikker in de poel, een draaiende wereldbol met daarop markante Essche herkenningspunten, een eigen lied en kinderen die op zijn kop hingen. Het thema 'We zetten Esch op zunne kop' kwam duidelijk in beeld. 't Bacchuscorps, al 51 jaar een vaste waarde bij de wagenbouwers, bood kwaliteit als altijd. Met 'krantenwagen' - 'We zetten Esch op unne krantenkop' - haalde zij de tweede plaats. Het voertuig zat volgeplakt met spitse, verzonnen, krantenartikelen en -koppen. Derde plaats bij de wagens was voor de relatief nieuwe club De Goudzoekers met een fraaie vliegende fakir. Bij de individuelen won CV Vur Mekaor en CV Vur Mezelf, ofwel Isabelle en Willem Rovers die met verve een ruziënd koppel uitbeelden. De prijsuitreiking was één groot feest, waarbij veel van de winnaars hun geld doneerden de Cliniclowns, het gekozen van Prins Ricardo en Adje Door.

UITSLAGEN

Wagens: 1. De Geldwolfjes; 2. 't Bacchuscorps; 3. De Goudzoekers.

Individueel: 1. Vur Mekaor; 2. CV Heppie; 3. De Helmpjes.

Loopgroepen: 1. Vur de vierde keer; 2. De Blauwe Kousen; 3. De Roze sokskes.

De Goudzoekers deden voor de tweede keer mee met de optocht en maakten indruk met een zwevende fakir en dansshow.
’t Bacchuscorps schreef zijn eigen krant vol. De wagen was kwaliteit als altijd.
CV ‘Vur de vierde keer’ deed voor de vierde keer (!) mee en haalde de eerste prijs.
Vur mekaor werd eerste in de categorie individueel, mede dankzij het komisch talent van deze deftige echtgenote.
Bij de wagen en act van De Geldwolfjes kwamen toeschouwers oren en ogen tekort...
De Poarse Panty's behaalden een mooie vijfde plaats met hun 'dweil'-orkest. Ze zagen er kleurrijk uit met gele zwabbers op hun hoofd - en natuurlijk paarse panty's aan.