Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

SLECHTS NOMINATIES VOOR POLITOEKUS OP PARTIJBIJEENKOMST 'INDE LIJST ELLUF' IN POLITIEK KAFFEE EENDENGAT

'Stadskunstenaar zoekt Boxtels DNA? Hier heddut!'

HENK VAN WEERT

Zelf was ze er niet. Maar toch vormde de wens van cultuurwethouder Marusjka Lestrade om via een stadskunstenaar het DNA van Boxtel te zoeken een heerlijke uitsmijter tijdens het Politiek Kaffee. De functie waarvoor de gemeenteraad 60.000 euro neertelt, werd teruggebracht tot 35 eurocent. ,,Een eendenei en een reageerbuisje. Doe de inhoud van het ei in het buisje. Even flink schudden en voilà: daar heb je het DNA van Eendengat!"

Henk en Maarte van de Laak, sinds vier jaar het creatieve brein achter het programma van het Politiek Kaffee, overhandigden maandagmiddag in zaal Rembrandt het reageerbuisje aan wethouder Peter van de Wiel. Dat gebeurde tijdens de partijbijeenkomst van Inde Lijst Elluf.

TELEURSTELLING

Van de Wiel had even tevoren ook al drie ingelijste nominaties ontvangen voor de eretitel Politoekus 2018. Maar het bleef bij nominaties: de titel werd niet uitgereikt. Tot grote teleurstelling van Van de Wiel die zich zo op de prijs had verheugd, gaf hij ruiterlijk toe aan het publiek in het tot de laatste plaats bezette horecabedrijf.

,,Ik kom hier al tien jaar en zag collega Herman van Wanrooij én burgemeester Mark Buijs er al met de titel vandoor gaan. Het afgelopen jaar heb ik alles, maar dan ook werkelijk álles in het werk gesteld om zaken níet te doen en dan nog kom ik er alleen maar af met een nominatie...", treurde Van de Wiel met een brede lach op zijn gezicht.

Dat niemand tot Politoekus werd uitgeroepen had volgens de gender-neutraal optredende broers Van de Laak alles te maken met het credo dat klaarblijkelijk in het Boxtelse gemeentehuis geldt: 'De mening van Inden doet er #nie toe'. En dat had niet alleen betrekking op de aanstelling van een stadskunstenaar door wethouder Lestrade. Oók de aanleg van een biomassaplein en het al dan niet laten staan van de platanen op de opnieuw in te richten Markt sterkten het tweetal in haar standpunt. ,,Maar de mening van Inden doet er wél toe. Ga daarom op 21 maart stemmen voor de nieuwe gemeenteraad. Dan heb je invloed op hetgeen er hier gebeurt. Sterker nog, dan gebéurt er eindelijk iets!"

Net als prins Donald V kreeg ook de burgemeester elf minuten spreektijd tijdens de partijbijeenkomst. Heel ad rem reageerde hij op de kritiek die links en rechts werd uitgedeeld op de gemeenteraad en het college van B. en W. van Boxtel. Ook riep hij raadsleden en wethouders op voortaan allemaal naar het Politiek Kaffee te komen. ,,Ik ben elk jaar de klos hier. Ze moeten maar eens zelf van zich af leren bijten."

INGEPLUGD

Tonprater Ad Hoevenaars greep zijn optreden in het Politiek Kaffee aan om lijstduwers te vinden voor zijn nieuwe partij: PIC (Partij voor Indegats Carnaval). Hij overwoog onder meer de naar Balans overgestapte oud-VVD'er Ton Jonkers daarvoor te vragen. ,,Die stelt voor om van de fietstunnel die onder de dubbele overweg moet komen een deeltijdtunnel voor auto's te maken. Hij bedacht dit tijdens seks met zijn vrouw. Niet zo vreemd hoor: mannen krijgen de beste ideeën als ze zijn ingeplugd in de Ik-weet-alles-beter-machine."

Als PIC het voor het zeggen krijgt, wordt het dorp Liempde weer zelfstandig. ,,Liempdenaren vinden dat ze het zó goed voor elkaar hebben. Laat ze maar zelfvoorzienend worden. Nu pikken ze al onze banen in, zorgen voor files op de Keulsebaan, kapen alle aanbiedingen weg bij Aldi en Lidl, krijgen 500.000 euro van de gemeente om de straten rolstoelvriendelijk te maken en drie ton om hun sporthal op te knappen. En bovendien ook nog eens vijftien mille voor een bieb... terwijl er maar zestig mensen in het dorp kunnen lezen. Met de woorden van een naamgenoot van prins Donald zeg ik: I would like to built a great wall around that village en let Liempde pay for it!"

TRANEN VAN HET LACHEN

Wichard de Benis uit Best besloot het Politiek Kaffee als gemeentebode van zijn woonplaats. De raskomiek zorgde voor een daverende afsluiting waarbij menigeen de tranen van het lachen niet kon bedwingen. Dat hij zich daarbij ook had verdiept in enkele lokale Boxtelse actualiteiten, zorgde voor veel instemming onder de honderden toehoorders. Het feit dat Anton van Aert als burgemeester van Best nog altijd in Boxtel woont, bleef daarbij niet onbesproken. Na afloop zorgde De Aggemarvanhuisaf Band, die het Politiek Kaffee muzikaal omlijstte, voor een feestelijke afterparty waardoor het nog lang gezellig bleef in Rembrandt.

FOTO LINKSBOVEN: Net als andere jaren liep zaal Rembrandt overvol voor onder meer het optreden van tonprater Ad Hoevenaars.

FOTO RECHTSBOVEN: Henk en Maarte van de Laak gaven wethouder Peter van de Wiel een reageerbuisje met daarin de inhoud van een eenden-ei en dus het DNA van Eendengat. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding