Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

OOK BURGEMEESTER BIJ DE PINKEN IN WAPEN VAN LIEMPDE

Kolderzitting: ach, die arme Jan...

PÅL JANSEN

De ochtend van carnavalszondag staat in Ploegersland al 28 jaar in het teken van de kolderzitting. Tweeënhalve week kregen de deelnemers om zich voor te bereiden op het vermaken van een bomvol Wapen van Liempde. Woningbouw maar ook Liempdse zelfstandigheid bleken de hoofdthema's. Burgemeester Mark Buijs reageerde scherp op een eventuele 'Box-it' en deelnemer Jan Peijnenburg kwam uitvoerig aan bod, die arme Jan...

Met prins Joannes en adjudant Arthur hadden het op Peijnenburg gemunt, waarbij niet alle grappen voor herhaling vatbaar zijn. De strekking: het lijdend voorwerp is nogal op zijn centen volgens de sprekers. ,,Jou gaan ze als nieuw dier in natuurgebied De Scheeken uitzetten: de geldwolf", aldus adjudant Arthur.

Peijnenburg liet het niet over zijn kant gaan en beklom het podium. ,,Het is de laatste keer dat jullie hier zijn geweest, wegwezen!" Samen met buurvrouw Rian van Haaren betoogde hij dat er huizen voor starters nodig zijn. Hoewel... de Liempdenaar week vaak af naar voetbal. ,,Is wethouder Peter van de Wiel daar? Oh, daar. Witte nog Peter, gij stond in de spits van het urste van DVG, ik werkte me kapot en gaf vervolgens een perfecte voorzet op maat. Je hoefde ze alleen maar binnen te lopen. Gij en ik, witte nog Peter, we droegen heel dat elftal." Opeens, vanuit het publiek: ,,Peter stond in het eerste, gij stond in 't twidde, Jan!"

Uiteindelijk kwam natuurlijk de vraag of de wethouder, met alle bouwplannen die er zijn, de kansen voor meer huizen binnen wilde tikken. Op voorhand was al duidelijk dat het veel over woningbouw zou gaan, net als de Liempdse zelfstandigheid. Burgemeester Buijs was bij de pinken: ,,Als ik nog een tweede salaris krijg voor Liempde, vind ik zelfstandigheid prima." De oud-adjudanten van GAOS betoogden dat de weg naar Liempdse zelfstandigheid begon met het creëren van chaos. Het duo Albert Schimmel en Henk Keijsers van GAOS presenteerde al enkele successen. ,,Liempde krijgt de vurig gewenste ondergrondse parkeerplaatsen: onder De Punder", aldus Keijsers. Schimmel vulde aan: ,,Dankzij bisschop Gerard de Korte kregen we de financiën rond. Wij zeiden: zoals gij gelooft in God, zo moet gij ook geloven in GAOS." Keijsers: ,,Enfin: zo kwamen we aan geld."

In totaal vonden er tijdens de carnavalsochtend acht optredens plaats. Ook de duo's Bo en Tox ((Wim Jennissen en François Legius), Rene Knoops en Theo Megens, Désireetje en Dam Hertje (Désiré van Laarhoven en Margo Brands), de vrouwen van studentenvereniging DMOGWHIHAHO (Daar Moet Op Gedronken Worden, Hi-Ha-Ho) klommen op het podium. Als toetje sloot Michael van Gerwen (Jurgen van Haaren) ijzersterk af. ,,De burgemister wilde terug naar Eendengat. En wie is de bekendste eend op aarde? Juist, Donald Duck." Hij haalde vervolgens een bord tevoorschijn met de foto's van Buijs en Donald Trump: ,,Need I say more?"

FOTO'S: Tijdens de Kolderzitting kon iedereen slachtoffer zijn van de sprekers. Burgemeester Mark Buijs reageerde scherp op de roep om een zelfstandig Liempde. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding