Lijst 11 trok zondag strijdvaardig door de straten van Ploegersland. Voor het vijfde jaar op rij pleiten de 'import-vrouwen' om een vrouwelijke carnavalsprinses aan te stellen.
Lijst 11 trok zondag strijdvaardig door de straten van Ploegersland. Voor het vijfde jaar op rij pleiten de 'import-vrouwen' om een vrouwelijke carnavalsprinses aan te stellen. Foto: Hans van Doorn

Liempdse Prinses bij-zaak?

Ze noemen zichzelf import-vrouwen: een groep dames die in Liempde zijn komen wonen en sinds vijf jaar mee lopen met de optocht. Dit jaar liep de groep in bijenpak de optocht van Ploegersland om een pijnpunt aan te snijden: wordt het in de komende jaren tijd om een prinses van Ploegersland aan te stellen? Voor 2018 werd wederom een prins verkozen en vandaar dat zij rondliepen met de leus: 'Liemt doet ut niet, prinsessen weer in de bij-rol'.

,,Sinds vijf jaar lopen wij mee, iedere keer weer met iets anders om ons standpunt onder de aandacht te brengen", vertelt Berendien Dondergoor. ,,Het begon als scherts en is nu een beetje uit de hand gelopen..."

Maar de lopers zetten zondag hun voeten desalniettemin dapper voorwaarts in bijenkostuum, gesterkt door de gedachte dat eens de tijd rijp is om een vrouwelijke leutvorst te laten regeren over Ploegersland. ,,Alleen mannen aan het roer is echt niet meer van deze tijd!", aldus een strijdvaardige Dondergoor.

DE BIJ-BEL

Ieder in hun eigen bij-rol, van ... bij tot en met een gelovig insect: ,,Zullen wij samen eens lezen uit de bij-bel?", vroeg ze aan voorbijgangers.

Of de organisatie de bezige bijtjes heeft gehoord, valt te bezien. Wel hebben zij zelf een duidelijk doel voor ogen: ,,In 2019, hoogstens in 2020 moet een prinses regeren, dat is ons doel", besluit Dondergoor.