Sissy Girls trapte de Grote Eendentrek af door met prachtige Fabeltjeskrant-kostuums de visie Meewerkend Boxtel op de korrel te nemen. (Foto's: Peter de Koning).
Sissy Girls trapte de Grote Eendentrek af door met prachtige Fabeltjeskrant-kostuums de visie Meewerkend Boxtel op de korrel te nemen. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DEELNEMERS NEMEN LOKALE THEMA'S CREATIEF OP DE HAK

Grote Eendentrek is 'n Boxtels feestje

Al jaren wordt de actualiteit niet geschuwd in de Grote Eendentrek. Op originele wijze gaven de deelnemende loopgroepen zondag dan ook invulling aan lokale nieuwsfeiten. Spontane deelnemer 'Al 't goeie in 3' liep met kruiwagens vol snoeiafval rond en wilde weten waar ze moest zijn voor het nieuwe biomassaplein: Boxtel of Lennisheuvel? Het leverde een tweede prijs op.

De Fretjes kregen de lachers op de hand en werden derde met hun act over De Adelaar, een verwijzing naar de onduidelijke toekomst van het café aan de Baroniestraat. Met behulp van speciale 'Indegat-rangers' werd de rondrennende vogel telkens weer gevangen in een net.

Waar de Buurtvrouwen met een 'waggelende spiegeltent' door de straten trokken, kwam D'n Urste Opkijk met een creatieve oplossing voor loyaliteitssysteem Boxtelaartjes, dat vorig jaar ophield te bestaan. De deelnemende blauwe vogels, die verwezen naar de bekende mascotte van de spaarpasjes, werden tijdens de Grote Eendentrek geel geschilderd en konden zo weer verder als 'dons-ind'...

Dat het nieuwe parkeerbeleid in het centrum een rol had in de Boxtelse leutstoet, lag in de lijn der verwachtingen. Loopgroep 'Een bietje meer' kroop in de rol van stralende superboa's en werd eerste in de categorie 'loopgroepen', terwijl de spontaan aangemelde groep Kanunniken stelde dat leut 'ginne tijd' kent en dat het overal in Eendengat mogelijk was om vrij te parkeren. ,,U mag hier de héle dag blijven staan", zei de boa tegen het publiek terwijl ze een ontheffing overhandigde. De act leverde een eerste plaats op.

MISBAKSEL

De wagenbouwers van CV Geen Drank Geen Klank (tweede prijs) beeldden het parkeerbeleid uit als een 'misbaksel'. Wie vooraf het thema 'Hil Indegat bakt' zag, verwachtte mogelijk een ander thema. De vereniging toonde op haar fraaie praalwagen geen culinair thema, maar juist de dingen waar Boxtel niets van bakte, zoals de vertraagde tuktuk, de besluitvorming rond de dubbele overweg en dus de blauwe zone.

De vele sluitingen van drugspanden in Boxtel kwam een aantal keren terug in de Grote Eendentrek. Zo bouwde CV De Agterblijvers een prachtige wagen onder het motto 'met de verkeerde plant in huis, krijg je bezoek van Mark Buijs', terwijl CV Skôn Boxtel het publiek mee terugnam naar de tijd van de wiet rokende hippies.

Ook bij het 55-jarig jubileum van de Stichting Openbaar Carnaval (SOC) werd door verschillende deelnemers uitgebreid stilgestaan. CV De Natneuzen werd derde door enkele 'goei ouw dansmariekes' van stal te halen die swingend door het centrum trokken. The Ladies eindigde een plaatsje hoger. Zij dosten zich uit als een stralend, roze boeket en deelden papieren bloemetjes uit aan het publiek, omdat 'Iederind' volgens hen een 'bluumke' verdiende vanwege het jubileum van de SOC.

'SKON CARNAVAL'

Buurtschap West vond ook dat ze iets terug moest doen voor de carnavalsstichting, omdat die immers al tientallen jaren zorgt voor een mooi leutfeest. De vereniging eindigde terecht op de eerste plaats met het lumineuze idee om letterlijk een 'skon carnaval' te organiseren. Een groepje schoonmakers, die met containers en een veegwagentje op pad waren, baanden de weg vrij voor het klapstuk: een praalwagen met een gigantische wasmachine en een droogmolen waaraan 'ouwe soccen' hingen: portretten van alle carnavalsprinsen in de afgelopen 55 jaar. Strijkende, dweilende en afstoffende deelnemers maakten het schoonmaakplaatje compleet.

De spectaculaire uitsmijter van de dag was voor CV Gin Verstand, die zaterdagmiddag met 'Hoogfrequent Spoor, wanneer kunnen wij erdoor' al op de hoogste trede eindigde in de optocht van Strûivendûrp (Haaren). Op de klanken van 'Kedeng, kedeng' van Guus Meeuwis beeldde de groep automobilisten uit die voor de dubbele spoorwegovergang wachtten.Tot de bekende rinkelende bellen klonken en ze mochten doorrijden, terwijl 'Gas op die lollie' van FeestDJRuud werd gedraaid. In het kielzog van de dansers kwam de kleurige trein voorbij, waarop het woord 'autotunnel' stond...

UITSLAG

Spontane deelnemers: 1. Kanunniken; 2. Alle goeie in 3; 3. De Fretjes. Loopgroepen: 1. Een bietje meer; 2. The Ladies; 3. De Natneuzen. Wagens: 1. Buurtschap West; 2. Geen Drank Geen Klank; 3. Gin Verstand. Juryprijs: Gin Verstand. Beste Boxtels idee: De Fretjes.

Loopgroep de Kannuniken werd eerste in de categorie spontane deelnemers door héél Boxtel tijdens carnaval uit te roepen tot blauwe zone.
CV Gin Verstand viel in de prijzen met een creatieve act rond Hoogfrequent Spoor.
The Ladies vonden dat iedereen 'een bluumke' verdiende vanwege 55 jaar carnaval.
'Al 't goeie in 3' liep met snoeiafval rond, op zoek naar het biomassaplein...
De Gruun Blaoikes dosten zich uit als prachtige platanen, op zoek naar een geschikt plekje om zich te wortelen in Boxtel.