Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

FRAAI BIJENHOTEL SIERT DE SORT

Liempde 'redt de bij'

Om de leefomstandigheden van wilde bijen in nationaal landschap Het Groene Woud te verbeteren, is het project 'Red de bij' opgezet. In Liempde is daar zaterdag handen en voeten aan gegeven met de plaatsing van een bijna twee meter hoog bijenhotel. En daar is het niet bij gebleven...

Verschillende organisaties hebben zich verbonden aan 'Red de bij': Natuurwerkgroep Liempde, imkersvereniging De Honingbij, nationaal landschap Het Groene Woud, de provincie Noord-Brabant en Brabants Landschap. Doel is een bijdrage leveren aan de verbetering van de leefomstandigheden van de bestuivers. Vanwege het verdwijnen van belangrijke nectar- en stuifmeelleveranciers, hebben bijen en hommels het zwaar.

In Liempde is in het verlengde van de Sortestraat een habitat voor wilde bijen en honingbij gecreƫerd door leden van de natuurwerkgroep. Op deze open plek zijn de wilg, zomerlinde, hazelaar, zwarte els en Gelderse roos geplant. Bovendien is op een perceel langs een sloot bloemenzaad gezaaid. Natuurwerkgroep Liempde draagt zorg voor het onderhoud.

Daarnaast is een bijenhotel nabij de habitat geplaatst, een kunstmatige nestplaats voor de insecten. Tijn, kleinzoon van Jan van den Langenberg die al vele jaren actief is voor De Honingbij, mocht de openingshandeling verrichten door het informatiepaneel op het hotel te schroeven, onder toeziend oog van leden van Natuurwerkgroep Liempde, de provincie en Brabants Landschap. En nu afwachten of de bijen zich laten zien in het hotel...

FOTO BOVEN: Tijn (rechts), kleinzoon van imker Jan van den Langenberg, schroefde zaterdag de laatste panelen op het bijenhotel in de Liempdse buurtschap de Sort, onder toeziend oog van voorzitter Jolan van Herwaarden van de Natuurwerkgroep Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).