Swingen op disconummers met 't Hof. De gezellige act was goed voor de eerste prijs in de categorie wagens. (Foto's: Gerard Schalkx).
Swingen op disconummers met 't Hof. De gezellige act was goed voor de eerste prijs in de categorie wagens. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto:

GROEPEN STIPPEN LOKALE TOT INTERNATIONALE THEMA'S AAN

'Schitterende' optocht in Gemonde

'Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent'. Ook in Gemonde is De Luizenmoeder, momenteel hét kijkcijferkanon op televisie, duidelijk een hit. Muziekvereniging Sint-Lambertus voerde de optocht aan en zette de tonen van dit inmiddels onder iedereen bekende lied in, waarna het publiek uit volle borst meezong. Met name rond zaal De Schuif, was het een drukte van belang.

Het was een vrolijk begin van een gevarieerde leutstoet die tal van originele creaties liet zien. Naast Gemondse clubs namen traditioneel ook verschillende verenigingen uit de regio deel aan de optocht in Mullukzuipertjesland. Zo toeterden Toe Mar en De Bellebloasers uit Schijndel er op los en sloten jongerenclubs uit Boxtel, Liempde en Olland de stoet af, met soms behoorlijk harde muziek.

GEMONDSE WOL OF FEEM

Verschillende deelnemers baseerden zich zaterdag op 'Gimde glittert en schittert' en toonden dat je met dit thema echt alle kanten op kon. Carnavalsvereniging BlauwBekke trok met een reusachtige diamant door de straten, terwijl CV ver-stappen, een groep volwassenen en kinderen, een echte 'Wol of Feem' met schitterende sterren presenteerde.

Die muur bevatte niet alleen nationale sterren als deejay Armin van Buuren, maar ook lokale sterren als zanger Kapalone. Met deze creatie sleepte de groep net als vorig jaar de eerste prijs in de wacht in de categorie 'Loopgroepen 16-', Twee kinderen maakten indruk met hun eigen 'carna-val', waarbij op het ene voertuig een grote muis te zien was en op de andere aanhanger een kooi. Goed voor een derde plek in de loopgroepcategorie onder zestien jaar.

Ook wagenbouwers lieten zich inspireren door het glitterende en schitterende thema. Carnavalsvereniging Ut gu ni van èges maakte zelfs een uitstapje naar de Verenigde Staten onder het motto 'Na vijf jaar zijn wij krap bij kas, dus wagen wij een gok in het schitterende Las Vegas'. Het was niet verrassend dat deze indrukwekkende wagen - inclusief Elvis en gokmachine - de eerste prijs in de wacht sleepte.

Twee clubs dachten bij 'Gimde glittert en schittert' terug aan de tijd van de disco. CV Bakt d'r Niks Van kwam met een heuse discowagen langs waarop honderden cd's waren geplakt onder het motto 'Met de discowage on tour, schitteren we op de dansvloer'. De jury oordeelde dat de creatie een tweede prijs verdiende in de categorie 'Wagens 16+'. Vereniging 't Hof sleepte opnieuw de overwinning bij de wagens 16- in de wacht met 'Altijd lol meej un glitterbol'. Een indrukwekkende wagen én een indrukwekkende groep mensen uit de seventies die zijn hand niet omdraaide voor een dansje op het ultieme disconummer 'Shout'.

MULLUKZUIPER

Waar de meeste groepen voor het lokale thema kozen, ging De Roestkrabbers internationaal. Zij won de derde prijs bij de 'Wagens 16+' met een fraaie creatie over betaalmiddel Bitcoin. De Langste Weg, winnaar bij de loopgroepen 16+, besteedde op originele wijze aandacht aan het vijftigjarig bestaan van De Mullukzuipertjes. De vereniging trok met met een gouden troon door de straten waarop toeschouwers mochten plaatsnemen voor een foto met de enige, echte Mullukzuiper. Die resultaten waren kort na de optocht al op www.delangsteweg.tk te bekijken. De deelnemers droegen glimmende gouden kostuums. Het belooft wat voor 2023, als het échte carnavalsjubileum (55 jaar) in Mullukzuipertjesland voor de deur staat...

UITSLAG

Loopgroepen 16-: 1. CV ver-stappen, Gimmese Wol of Feem; 2. De sterren die schitteren aan de hemel; 3. Onze Carna-val, Wij glitteren en schitteren mee onze Carna-val.

Loopgroepen 16+: 1. De Langste Weg, Gouwe Ouwe; 2. CG Dit is nou de jeugd, Rad van Fortuin; 3. 't Hof - Skitter(end).

Wagens 16+: 1. CV Ut gu ni van èges, Met ons 5-jarig bestaan zijn we naar het glitterend en schitterend Las Vegas gegaan; 2. CV Bakt d'r niks van, Discowagen; 3. De Roestkrabbers, Mî de bitcoin op koers make we u jaloers.

Wagens 16-: 1. 't Hof, Alted lol meej unne Glitterbol; 2. De Pleeboys, Cowboys diggen glittergoud.

Wisselmullukkan: CV Ut gu ni van èges, Met ons 5-jarig bestaan zijn we naar het glitterend en schitterend Las Vegas gegaan.

Aanmoedigingsprijs: CG Dit is nou de jeugd, Rad van Fortuin.

De Pleeboys eindigden op de tweede plaats met 'Cowboys diggen glittergoud'. (Foto: Annelieke van der Linden).
Glitteren en schitteren met carnaval: dat deden veel deelnemers zaterdagmiddag...
Carnavalsvereniging BlauwBekke trok met een glimmende diamant door de straten.
Carnavalsvereniging Ut gu ni van èges maakte een tripje naar Las Vegas.
Op de foto met de enige, echte Mullukzuiper: ook dat was zaterdag mogelijk...