Zoë Timmermans uit Liempde verzorgde eind 2016 een paaldansoptreden tijdens de finale van de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT) in de voormalige Heilig Hartkerk. Er zijn plannen voor eigen show in Boxtel, eind dit jaar. (Archieffoto: Hans van Doorn).
Zoë Timmermans uit Liempde verzorgde eind 2016 een paaldansoptreden tijdens de finale van de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT) in de voormalige Heilig Hartkerk. Er zijn plannen voor eigen show in Boxtel, eind dit jaar. (Archieffoto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

LIEMPDSE TIENER MAAKT ZICH OP VOOR NIEUW JAAR MET BELANGRIJKE TOERNOOIEN

Paaldanskampioen Zoë houdt van risico's

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De hele week staat voor Zoë Timmermans (16) uit Liempde in het teken van paaldansen, de sport waarmee ze vier jaar geleden per toeval in aanraking kwam. Wereldkampioen op het onderdeel ultra pole, zilveren medailles op Nederlandse kampioenschappen, deelname aan Holland's Got Talent: Zoë heeft al een indrukwekkende erelijst. Maar ze wil meer...

Maandag training in Liempde, dinsdag naar Amsterdam voor circusles, woensdag training geven, donderdag les van meervoudig paaldanskampioen Yvonne Smink, vrijdag naar Best en Sint-Michielsgestel voor scholing en zaterdag opnieuw naar Best. Een gemiddelde trainingsweek uit het leven van Zoë. ,,Ik schat dat ik ongeveer twaalf uur in de week bezig ben met paaldansen", vertelt ze. ,,Die uren hang ik echt in de paal. Oefeningen uitproberen die ik tegenkom op YouTube of Instagram of mijn act oefeningen. Zelf plaats ik ook regelmatig filmpjes op internet. Daar krijg ik leuke reacties op."

Door het televisieprogramma Celebrity Pole Dancing werd haar interesse in de sport gewekt. ,,Ik heb altijd geturnd bij Tabitta, maar had telkens blessures waardoor ik op het einde alleen maar krachtoefeningen kon doen. Daarom ben ik gestopt." Toen Zoë turner Jeffrey Wammes in actie zag in Celebrity Pole Dancing, besloot ze zelf ook eens in een paal te klimmen. Ze bleek aanleg te hebben voor de sport die een combinatie is tussen dansen en acrobatiek. ,,Ik dacht eerst dat dit door het turnen kwam. Toch is het niet vanzelfsprekend dat turners goed kunnen paaldansen", legt Zoë uit. ,,Ik weet nog dat ik meteen moeilijke oefeningen kon uitvoeren. De basis heb ik eigenlijk nooit geleerd..."

LEF

Haar trainers zagen dat de Liempdse tiener talent had en vroegen haar om deel te nemen aan het Nederlands kampioenschap in de categorie Pole Sports. Ze was toen dertien jaar. ,,Het was mijn eerste paaldanswedstrijd ooit en ik kreeg ook nog eens een black-out. Toen heb ik maar wat verzonnen", blikt Zoë terug. Ondanks dat de deelnemers zich in de categorie 'Pole Sports' strak aan hun act moeten houden en de Liempdse tiener daarvan afweek, maakte ze toch indruk. ,,Ik toonde lef en dat werd gewaardeerd", zegt Zoë.

Haar tweede Nederlands kampioenschap verliep beter: ze werd tweede met een minimaal verschil achter de nummer één. De paaldanseres kwalificeerde zich voor het wereldkampioenschap en werd daar zeventiende. Haar leven veranderde vorig jaar pas écht. ,,Ik werd op het NK opnieuw tweede, ondanks een val uit de paal. Ze hield er een hersenschudding en kneuzing aan over. ,,Daarna ben ik toch doorgegaan. Dat had waarschijnlijk met de adrenaline te maken", lacht Zoë, die na de prijsuitreiking meteen naar het ziekenhuis moest.

Door de zilveren medaille plaatste Zoë zich opnieuw voor de wereldkampioenschappen, maar daar viel ze óók. ,,Het hoort erbij", reageert ze nuchter. ,,Ik neem altijd risico's in mijn acts; dat moet ook wel." Haar vader vergelijkt Zoë met Epke Zonderland, de turner die ook niet vies is van een risico. ,,Als het lukt, kun je hoog scoren. Maar de kans om te vallen, is er óók."

Ondanks de val gebeurde er op dat wereldkampioenschap iets wat niemand voor mogelijk hield: Zoë won een gouden medaille. ,,Niet op het onderdeel Pole Sports, maar bij de Ultra Pole. Ik werd gevraagd hieraan mee te doen", legt Zoë uit. Bij Ultra Pole ga je de strijd aan met een andere paaldanser. ,,Je krijg telkens dertig seconden om álles uit de kast te halen en je tegenstander te overklassen. Ik deed de gekste dingen", lacht Zoë. Prompt haalde ze de finale en werd ze wereldkampioen. Een maand eerder schopte ze het samen met Demi Brama nog tot de halve finale in het bekende televisieprogramma Holland's got Talent.

DRUKKE PERIODE

Beide prestaties zorgden ervoor dat het leven van Zoë in korte tijd veranderde. ,,Van kranten tot televisiezenders: iedereen wilde me interviewen. Ik werd zelfs wakker gebeld door 3FM", blikt Zoë terug. Maar het dagelijks leven ging ook door; de tiener zit immers nog op school. ,,Het was een drukke periode, maar ik heb er wel van genoten. Zo mocht ik optreden in RTL Summer Night. Ik werd behandeld als een ster. Mijn haar werd gedaan en ik mocht in de make-up."

Ook dit jaar zal Zoë weer volop in de paal hangen. Het Nederlands kampioenschap in juni is het grote doel. Daar neemt de tiener deel aan liefst drie onderdelen: Ultra Pole, Pole Sports en Artistic. ,,Bij de laatste discipline mag je een act verzorgen op liedjes met tekst en gebruikmaken van attributen, zoals lint, hoepels en veren", legt Zoë uit. De vorm is goed; ze sloot in november een competitiewedstrijd in Middelburg winnend af. ,,Dit is mijn laatste jaar bij de junioren, dus ik wil extra mijn best doen." Deelname aan het wereldkampioenschap in de Spaanse stad Tarragona in juli staat dan ook hoog op het verlanglijstje. Zoë: ,,Ik hoop daar mijn WK-titel Ultra Pole te verdedigen. Probleem is dat ik eigenlijk achttien jaar moet zijn om mee te doen. Vorig jaar werd ik gevraagd en werd ik onverwachts kampioen. De bond is er nu mee bezig. Het zou raar zijn als ik niet mee mag doen terwijl ik vorig jaar goud won."

SHOW IN BOXTEL

Toch staat paaldansen dit jaar niet op nummer één. ,,Nee, school is nu belangrijker. Ik zit in mijn eindexamenjaar", aldus Zoë. ,,Daarna ga ik naar het roc in Tilburg voor de opleiding 'Sport en Bewegen'. Het liefst word ik namelijk beroepspaaldanser en ga ik lesgeven in de sport in verschillende landen. Ik wil iedereen bekend maken met de sport die lenigheid, acrobatiek en kracht bevat."

Ook zijn er plannen voor een eigen show, eind dit jaar in Boxtel waarbij allerlei onderdelen, zoals paaldansen, aan bod komen. Zanger en organisator van evenementen Jordy van den Boer die Zoë begeleidt, is er druk mee. Zoë: ,,Ik ben heel blij dat ik voor paaldansen heb gekozen. Ik kan er mijn ei in kwijt."

FOTO LINKSBOVEN: Paaldanser Zoë Timmermans uit Liempde in actie tijdens de finale van de Boxtelse Ondernemers Trofee in de voormalige Heilig Hartkerk, eind 2016. Er zijn plannen voor een eigen show, eind dit jaar in Boxtel. (Foto: Hans van Doorn).

Zoë Timmermans kwam met paaldansen in aanraking nadat ze met turnen stopte. Inmiddels mag ze zich wereldkampioen Ultra Pole noemen. (Foto: Johan Dreven).