Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GROEPERING WIL MEEDENKEN OVER GEMEENTEBELEID

Brigade pleit voor bomenwal langs A2

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De gemeente Boxtel sloot begin februari een akkoord met Van Wanrooij Projectontwikkeling en bouwbedrijf Van Peer over een nieuw bouwplan in de buurtschap Selissen. In het gebied ten noorden en ten oosten van de straten achter het waterschapsgebouw verrijzen 465 nieuwnbouwwoningen. Voor de recent opgerichte Boxtelse Bomen Brigade vormt het bouwplan aanleiding zich voor het eerst te laten horen. De groep komt met een alternatief voor de betonnen geluidswal die langs rijksweg A2 moet verrijzen: een strook van bomen.

Een groene barrière, bestaande uit zoveel mogelijk bomen: de leden van de Boxtelse Bomen Brigade zien dat wel zitten. ,,Zo'n bomenwal brengt meerdere voordelen met zich mee. Zowel geluidshinder als fijnstof worden hiermee geweerd", stelt Jan Juffermans, een van de leden van


Tongersestraat (1)

Ton Jonkers, kandidaat-raadslid op de lijst van Balans, pleit voor het aanpassen van de geplande fietstunnel onder de spoorovergang Tongeren. Ook autoverkeer zou er een deel van de dag doorheen moeten kunnen. Met als resultaat dat de Baroniestraat tot in lengte van jaren te maken houdt met de overlast van veel doorgaand autoverkeer. Een ongewenste situatie. Inmiddels heeft PvdA/GroenLinks er in het verkiezingsprogramma voor gepleit nog voor de sluiting van de huidige overweg het verkeersprobleem Baroniestraat aan te pakken.

We leven in een democratisch bestel. Het staat ieder vrij zijn of haar mening onder woorden te brengen. Ook de privé-persoon Jonkers. Maar hij is meer dan dat. Namelijk kandidaat-raadslid voor de lijst Balans. Een kandidaat-raadslid dat de door de meerderheid van de gemeenteraad gekozen oplossing bij Tongeren (fietstunnel) opnieuw ter discussie stelt. Anderhalve maand voor de verkiezingen. Sterker nog. Hij brengt het niet alleen ter sprake, maar suggereert dat het democratisch genomen besluit zo maar kan worden teruggedraaid met de opmerking: 'Ongeveer de helft is voorstander van de fietstunnel die nu onder het spoor is gepland, de rest wil daar ook auto's doorheen laten rijden.'

Feit blijft dat met name in de ochtend en het eind van de middag een groot aantal auto's zich door de smalle Baroniestraat moet persen, met als gevolg lange files wachtend voor de verkeerslichten, het lawaai van draaiende motoren, concentratie van fijnstof, luchtvervuiling en risico's voor de volksgezondheid. Maar ook voor de veiligheid van fietsers die gebruikt worden als 'afremmers' en schoolgaande kinderen van de Angelaschool die oversteken. Er moet snel iets gebeuren.

        FRANK GEURTZ

de groepering, die onlangs is opgericht om het belang van bomen in de gemeente Boxtel te onderstrepen. De groep komt voort uit Transitie Boxtel, maar bestaat ook uit andere inwoners die zich willen inzetten voor de bomen in de gemeente, vertelt Juffermans. ,,Meedenken en meepraten, dat is ons doel. Onder meer over het bomenbeleidsplan in de gemeente Boxtel, dat binnenkort wordt vernieuwd. Deze tijd, waarin klimaatverandering een belangrijk probleem is, vraagt erom dat er meer bomen worden geplant. Zij zorgen voor een flinke opname en berging van broeikasgas CO2." De nieuwbouwwijk in de buurtschap Selissen zou hiervoor een perfecte plek zijn, stelt de Bomen Brigade Boxtel. Maandag stuurde zij een brief naar het college van B. en W. en de gemeenteraad met het idee voor een bomenwal. ,,Naast het terugdringen van geluid en fijnstof en het verbeteren van het uitzicht voor de nieuwe bewoners, compenseert de groene barrière ook de vele bomen die zijn en worden gekapt in

Grote Eendentrek

De Boxtelse optocht verliep gelukkig droog (op een enkel keelgat na, denk ik) maar was wel koud. Dit jaar was er ook weer veel variatie en creativiteit, complimenten! Want er gaat toch weer veel energie en tijd maar ook vlieg- en kunstwerk aan vooraf, om maar niet te spreken over de kosten. Ook mijn complimenten aan alle medewerkers die maandagochtend ons Eendengat aan het schoonmaken waren. Voor hen daarom als nog een extra lang alaaaaaaaaaaaaaaf. Goed werk verricht.

        MARTIN VAN TILLAART

Boxtel

Repair café

Transitie Boxtel en Het Goed houden zaterdag 24 februari weer het Repair Café in de kringloopwinkel aan de Industrieweg 6 in Boxtel. Twee naaisters staan deze keer klaar om met ideeën en praktische hulp kledingstukken een nieuw leven te geven. Bezoekers aan het Repair Café kunnen kleding en kapotte spullen van thuis meenemen. Tussen 12.00 en 15.00 uur kunnen mensen terecht bij de hobbyreparateurs om kleine meubels, fietsen, lampen en elektrische apparaten te laten repareren.

Boxtel. Sowieso hopen we dat die trend spoedig kan worden gekeerd", zo is in de brief te lezen.

Het college van B. en W. geeft aan dat ze de brief heeft ontvangen en dat er contact is geweest met ontwikkelende partijen, met wie een anterieure overeenkomst is gesloten over het woningbouwproject. ,,Het huidige plan voorziet in de uitgangspunten die overeengekomen zijn tussen ontwikkelaar en gemeente. In de beoogde zone langs de A2 en de woonwijk is, naast de benodigde geluidsvoorziening, ruimte gereserveerd voor een groene invulling, maar niet in de mate zoals door de Bomen Brigade wordt voorgesteld", aldus het gemeentebestuur.

FOTO BOVEN: Zicht op een deel van het bouwplan Selissen vanaf het viaduct over A2. Bomen Brigade Boxtel pleit voor een groene barrière langs deze rijksweg in plaats van een stenen geluidswal. (Archieffoto: Peter de Koning).

Tongersestraat (2)

Bedankt Ton Jonkers, dat jij ook oplossingsgericht kijkt hoe een tweedeling van Boxtel te voorkomen voor het voorgenomen fietstunneltje bij de dubbele overweg. De huidige coalitie van de gemeenteraad vindt benutting van 38,6 miljoen euro voldoende van de mogelijk gestelde 50 miljoen. Daarvan komt overigens slechts circa vijftien procent voor rekening van Boxtel zelf, dus waarom niet honderd procent benut, als 85 procent door andere partijen betaald wordt?

Jonkers wil een tunnel die doorgang van auto's in ieder geval mogelijk maakt, slechts over één baan en gedurende vier uur per dag. Ik wil veel verder gaan. Een dubbele baan en 24 uur open per dag, anders blijft het een tweedeling van Boxtel. Ook ik zie dat het nu al te druk is in de Baroniestraat. Een dertig kilometerbord lost niets op, want meestal staat het verkeer toch al stil. Om te beginnen moeten de verkeerslichten beter afgesteld worden. Ik telde laatst tijdens de avondspits zeven seconden groen licht in de Baroniestraat en vervolgens meer dan een minuut rood. Ja, dan staat het zo vol!

Een betere oplossing acht ik eenrichtingverkeer vanaf de Tongersestraat tot café De Adelaar en zo ook voor een klein gedeelte van de Van Hornstraat, namelijk vanaf de Action richting Tongersestraat. Het verkeer verspreidt zich dan beter over Boxtel (gedeelde smart), de fietsers krijgen ruimer baan en de verkeerslichten staan korter op rood. Het streven van het meeste autoverkeer doorverwijzen naar Ladonk via Keulsebaan blijft echter prioriteit.

Regeren is vooruitzien. Uiteindelijk zal er tussen de spoorlijnen, in de oksel, een nieuwe woonwijk komen. En daarop volgt de stap 'Groot-West'. Begin daarom tijdig aan een noordelijke ontsluitingsweg en een tunnel naar de Leenhoflaan. De komende gemeenteraadsverkiezingen zijn daarom cruciaal voor de toekomst van Boxtel!

        HENK RENDERS