Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

CULTUREEL CENTRUM VERBOUWT VOOR TONEELCLUB LIEMPDE

Gezellig ziekenhuis in De Serenade

PÅL JANSEN

De Serenade wordt begin maart omgetoverd tot een sfeervol ziekenhuis. Dan treedt namelijk Toneelclub Liempde op met de klucht 'een Gekkenhuis in het Ziekenhuis'. Echter, om de acteurs op te kunnen laten treden, zijn er flinke aanpassingen nodig in de culturele accommodatie aan de Oude Dijk. Deze week werd de toneelomlijsting, waaronder het doek, geplaatst en vlak voor de optredens wordt er en passant nog een bruin café in De Serenade geplaatst.

Toneelclub Liempde trad voorheen traditiegetrouw aan het begin van ieder jaar op in zaal Het Hof aan de Nieuwstraat. Maar al tijden speelde de wens bij de acteergroep om op een ander moment van het jaar te spelen. ,,De voorbereidingen zijn dan in de weken tussen kerst en oud en nieuw", legt regisseur Wim Bressers uit. ,,We beginnen dan ook met repeteren in augustus, maar dan zijn veel mensen nog op vakantie. Daarom wilden we liever in maart ons stuk uitvoeren, maar dat lukte niet in Het Hof."

STARTKLAAR

Het had echter nogal wat voeten in de aarde om ervoor te zorgen dat De Serenade startklaar was om er een klucht op te kunnen voeren, vertelt secretaris Bert van Ruremonde: ,,We moesten een toneelvoorziening aanschaffen. Dat is gelukt met de inzet van Wijkorgaan Liempde en stichting Behoud Gemeenschap Liempde. Ook hebben we kunnen regelen spreken met de huurders, die in de week van de voorstelling normaal gesproken gebruik maken van De Serenade, elders onderkomen hebben."

Bressers: ,,Voor ons pakt het goed uit. De vraag was eerst of het gemeenschapshuis wel geschikt was om voorstellingen te houden. Maar de toneelomlijsting is deze week geïnstalleerd, de achterwand wordt zwart gemaakt en inmiddels wordt ook advies ingewonnen over de verlichting."

POP-UP-VOORZIENINGEN

Wat de inrichting extra gezellig moet maken, is een soort pop-up bruin café dat wordt opgetuigd en na de voorstellingen weer wordt afgebroken, vertelt de regisseur: ,,We hebben nog een foyer nodig waar we de gasten ontvangen. Zodat ze alvast het gevoel krijgen dat het een leuke avond gaat worden. Er wordt een groot zeil gemaakt door reclamebedrijf Infolio uit Boxtel waardoor de sfeervolle omgeving van het bruine café meteen staat."

Net als het café is ook het ziekenhuis een soort pop-up-voorziening. De klucht gaat namelijk over een opvang die in Liempde gecreëerd wordt om het overvolle Jeroen Bosch Ziekenhuis te ontlasten. Daar moeten de verplegers roeien met de riemen die ze hebben, en dat gaat niet altijd van een leien dakje. Bressers wil alvast een tipje van de sluier oplichten: ,,Twee van onze acteurs hebben de afgelopen maanden met een tonpraatster uit 's-Hertogenbosch geoefend. Zij hebben geleerd om te praten als Bossche meiden, maar ook met die bravoure. Zij vormen een poetsploeg die van het schoonmaakbedrijf REZO komen: Ruimt Elk Ziekenhuis Op. En dat is op meerdere manieren uitlegbaar..."

Inmiddels zijn er nog een tiental kaarten te koop voor Een Gekkenhuis In Het Ziekenhuis. ,,Ik denk dat het een stukje honorering is van vorig jaar. We voerden toen het stuk 'Schoonouders' op en dat werd positief ontvangen", vertelt Bressers. ,,Dat was een stuk met wat meer emoties, dit jaar is het minder gericht op liefde en zitten er veel meer spelmomenten in. Gewoon een leuk en gezellig toneelstuk."

De komende weken vinden de laatste vijf repetities plaats. Op vrijdag 2 maart begint de voorstelling, ook zijn er uitvoeringen op 3, 9 en 10 maart in De Serenade aan de Oude Dijk 117. Wie de laatste kaartjes à 9.50 euro wil bemachtigen, kan deze online bestellen op www.toneelclubliempde.nl.

FOTO BOVEN: De zogeheten toneelomlijsting werd vandaag door Alex Verlind (links) en Elske Luijken Theatertextiel/Toneelinrichting Netherlands opgehangen in De Serenade in Liempde. Het gebouw wordt daarmee startklaar gemaakt voor het eerste optreden van Toneelclub Liempde op de nieuwe locatie in maart. (Foto: Albert Stolwijk).


Lessen over natuurfotografie in Liempdsen Herd

Vanaf april kunnen geïnteresseerden een cursus natuurfotografie volgen in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Deelnemers krijgen les van natuurfotograaf Bob Luijks. Dinsdag 20 februari geeft hij een introductie.

Luijks is fulltime fotograaf en legt naast de planten- en dierenwereld ook de achtergronden van het landschap op de gevoelige plaat vast. Meer achtergrondinformatie is te vinden op zijn website www.natuurportret.nl. De cursus bestaat bestaat uit drie theorieavonden in D'n Liempdsen Herd en drie veldlessen waarbij deelnemers de natuurgebieden rondom Liempde intrekken. De introductieles is dinsdag 20 februari vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.