De winnende wagen 'Mî de bitcoin op koers, maken we u jaloers' arriveert op het Raadhuisplein.
De winnende wagen 'Mî de bitcoin op koers, maken we u jaloers' arriveert op het Raadhuisplein. Foto: Hans van Doorn

LIEMPDENAREN HOUDEN ENTHOUSIASTE CARNAVALSOPTOCHT

Optocht met ballen in Ploegersland

PÅL JANSEN

Een stoet met ballen, dat was de optocht in Ploegersland. Een kleine dertig deelnemers die gezamenlijk voldoende geluid produceerden, trokken door de straten van Liempde. Waaronder enkele enthousiaste power-vrouwengroepen, cryptomunt-beleggers, mobiele kiosken met ganzenbordvloer, véél ballen en een overijverige kapster...

Tijdens de optocht gingen de Crazy-S-en, bestaande uit Sam, Sem, Sylvie en Noa, op voor hun derde titel op rij. Dit jaar bouwden zij samen met hun ouders een haast niet te onderscheiden replica van de kiosk in het Concordiapark. Inclusief ganzenbordvloer. Buurman en Buurman waren de koepel aan het renoveren, maar dat ging niet helemaal van een leien dakje: een van de buurmannen zakte prompt door het dak heen...

Al met al hadden de Crazy-S-en weer een kunstwerkje neergezet. ,,De laatste zes weken zijn we vol aan de slag gegaan. Ik vooral met verven en papier-maché", vertelt Sam. ,,In de avonden natuurlijk, want ik moest ook nog naar school." Het harde werken werd beloond: in de categorie kleine loopgroep junioren won het jeugdclubje de eerste prijs.

FOUTJE, BEDANKT

Ook CV De Roestkrabbers gooide hoge ogen met haar cryptomunt-wagen: na eerder al in Mullukzuipertjesland de derde prijs te hebben veroverd, eindigde de groep Liempde op de eerste plaats. 'Mi de bitcoin op koers, maken we u jaloers' luidde het credo. Een van de leden die zichzelf Tim Bal noemde, moest bekennen dat de tekst al op de wagen stond voordat de munt halveerde in waarde. ,,Maar we hebben de koers ook aangepast", wijst hij naar een afbeelding van de kelderende beursnotering van de cryptomunt.

POWERVROUWEN

Voor het vijfde jaar op rij poogden de 'importvrouwen' van Liempde (zoals ze zichzelf bestempelden) om een voor hun belangrijk thema op de kaart te zetten: het kiezen van een prinses carnaval. Verkleed als bijen scandeerden de dames 'Liemt doet ut niet, prinsessen weer in de bij-rol'. Lees meer hierover elders op deze pagina.

Het was niet de enige politiek geëngageerde powervrouwenclub. Ook de fractie van Lijst 11 liep mee onder aanvoering van Lian van Oorschot. De club staat beter bekend als 'de vrouwen met ballen'. ,,Die woningbouw in Liempde, dat krijgen wij wél voor elkaar. Wat de politiek gewoon nodig heeft, zijn een paar dames met flinke ballen", zeiden de met ballen beklede vrouwen. ,,En dat gaat ons lukken. Hoe? Met onze charmes: we laten de burgemeester naar onze ballen grabbelen en dan komt dat goed." De jury zag die stellingname wel zitten en koos de drie wandelende ballenbakken uit als beste kleine loopgroep onder de senioren.

Enkele meters daarachter liep nóg een groep met ballen. Gehaktballen welteverstaan: ,,De ballen van Willy (Beerens, slager - red.), wie is er niet groot mee geworden", riepen de lopers, waarbij het publiek werd getrakteerd op de specialiteit van de plaatselijke slager. ,,Maar die van zijn broer Theo zijn lekkerder", werd er nog even bij gefluisterd door een anonieme bron.

Wie echter op dat moment even de tijd nam om te genieten van de traktatie en niet goed oplette, werd te grazen genomen door een overenthousiaste kapster. Eigenaar Penny van Vlerken van Oplage 12, gekleed in bont (meende de verslaggever te zien, het ging nogal vlug) omsloot razendsnel een kapmantel om de hals. ,,Zó, even bijpunten. Wel nodig hoor. Wat nat sprayen. En... klaar. Je bent helemaal bij. Doei."

Door acties als deze, was een rode draad moeilijk te ontwaren tijdens de optocht in Ploegersland. Vooral in contact met de deelnemers word je van het ene uiterste in het andere geworpen: van ballenbak en van gehaktbal naar speelbal van de kapster. Maar ja, zo werkt carnaval natuurlijk: het enige logische is dat het allemaal even niet logisch hoeft te zijn...

The Crazy-S-en wonnen voor het derde jaar op rij een eerste prijs. Nu met een knappe replica van de kiosk, inclusief ganzenbord. (Foto's: Hans van Doorn).
De 'vrouwen met ballen' van Lijst 11 lieten wel eens even zien hoe zij de woningbouw in Liempde op gang krijgen.
Prins Joannes (Jan van de Akker), adjudant Arthur Brands en hun gevolg keken vanaf de Akkerstraat tevreden toe.
Terwijl gehaktballen van slager Willy Beerens ('wie is er niet groot mee geworden') werden uitgedeeld, verzorgde kapster Penny Vlerken (links) een knipbeurt.