Afbeelding
Foto: PO in ACTIE

BO IN ACTIE WIL CULTUUROMSLAG BEREIKEN

'Leerkracht enkel bezig met overleven'

PÅL JANSEN

Een overladen onderwijsbordje, dat ervaren de leden van BasisOnderwijs Boxtel in Actie (BO in Actie), net als veel van hun onderwijscollega's. De groep wil daarom de circa tweehonderd Boxtelse leerkrachten mobiliseren. De landelijke initiatiefgroep Primair Onderwijs in Actie (PO in Actie) krijgt hierdoor met BO in Actie een lokale variant.

De zes leden van de groep hebben het al druk genoeg als onderwijsprofessional. Zo bestaat de klas van Nicole Durlinger niet alleen leerlingen uit het reguliere onderwijs, maar ook uit een groot deel dat extra ondersteuning nodig heeft: ,,Mijn stagiaire, die het overigens prima doet, stond met mij vijf weken voor de klas en we kwamen nóg tijd te kort."

Desalniettemin gaat de groep voor BO in Actie. ,,Afhankelijk van de landelijke politiek houden we in Boxtel een stakingsmanifestatie", vertelt Esther van der Schoot. ,,Daarnaast willen we, bij voldoende belangstelling, ook meet-ups organiseren waarin leraren ervaringen over de problematiek kunnen delen."

LANDELIJK

Nadat vanuit het landelijke initiatief PO in Actie de leerkrachten verschillende malen het werk in heel Nederland neerlegden, wordt dat nu per regio gedaan, zoals dat gisteren in Noord-Nederland al gebeurde. Vorige week werd een akkoord over werkdrukvermindering gesloten met de verantwoordelijke minister Arie Slob, maar PO-Front (waarin PO in Actie en de onderwijsvakbonden verenigd zitten) vindt het voorstel voor eerlijke salariëring (270 miljoen euro per jaar) niet genoeg: er moet 630 miljoen euro bij.

VERMOEID

Ondertussen poogt BO in Actie om op lokaal niveau de docenten te 'mobiliseren'. ,,We zullen iets moeten doen", zegt Ingrid van Lierop. ,,Collega's willen veel, maar vrezen al op voorhand: het geld dat erbij komt, gaat toch niet naar ons. Er heerst wantrouwen." Durlinger vult aan. ,,Mensen lijken te druk om te reageren. 'Ga je mee naar Amsterdam om te demonstreren', vraag ik dan. En je ziet ze denken:

Boxtel

Schots eiland Iona

Predikant Corrie Terlouw houdt op de woensdagen 21 februari en 21 maart in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat lezingen over Iona, een klein eiland in Schotland. De presentaties duren van 19.30 tot 21.30 uur. Deelname is gratis, een gift voor de kerk wordt op prijs gesteld. Belangstellenden dienen zich aan te melden via e-mail: caterlouw@xs4all.nl.

Alzheimer Café

Alzheimer Cafe regio 't Groene Woud houdt maandag 26 februari een avond over gezond slapen. Onder meer thema's als slaapritme, slapeloosheid en leren ontspannen komen aan bod. De avond vindt plaats in restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg nabij Schijndel. De zaaldeuren gaan open vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. De toegang is gratis.

goed plan, maar dan kom ik in de knel met mijn klas." Van Lierop: ,,Veel leerkrachten zijn alleen bezig met overleven. Ze zijn gewoon moe."

De bijeenkomsten die BO in Actie gaat organiseren, zijn niet alleen gericht op het informeren van het Boxtelse onderwijsveld over stakingen, maar ook over de achtergronden van de problemen in het basisonderwijs en het samen onderzoeken welke rechten de leerkrachten hebben.

LOKAAL

De voorbije weken is Esther van der Schoot bezig geweest met de vraag hoe een gemeente invloed uit kan oefenen op de werkdruk. Gemeenten voeren met schoolbesturen overleg om gezamenlijk onderwijsbeleid vorm te geven, onder meer op het gebied van de wet passend onderwijs. De werkdruk is enorm toegenomen in het primair onderwijs doordat leerlingen vanuit het speciale onderwijs naar het reguliere onderwijs doorstroomden. Gemeenten krijgen hier geld voor om bepaalde taken op het gebied van jeugdzorg te regelen, zoals leerlingenvervoer en extra ondersteuning aan de leraren. Van Lierop: ,,Het geld dat daarvoor beschikbaar is, wordt verdeeld vanuit die overleggen in een regionaal samenwerkingsverband."

Van der Schoot: ,,Op de vraag hoe de gemeente hier invloed op heeft, kon ik geen goed antwoord geven. Sindsdien probeer ik te leren hoe dat in zijn werk gaat. Ik beschouw mezelf als iemand die goed kan


Lijk in Dommel
is 57-jarige
man uit Boxtel

De politie heeft dinsdag omstreeks 14.00 uur een lichaam aangetroffen in rivier De Dommel nabij de straat Florijn. Uit onderzoek blijkt dat het om een 57-jarige man uit Boxtel gaat. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor een misdrijf.

Een voorbijganger ontdekte het lichaam en sloeg alarm. Forensisch experts voerden vervolgens onderzoek uit op de vindlocatie en werden hierbij ondersteund door de brandweer. Er werd ook een politiehelikopter ingezet om overzichtsfoto's vanuit de lucht te maken. De politie meldde gisteren via Twitter dat er geen aanwijzing is gevonden voor een misdrijf en dat de familie van de bevindingen op de hoogte is gebracht.

lezen, maar snap het nog steeds niet helemaal. Tweede Kamerleden Lisa Westerveldt (Groen Links) en Peter Kwint (SP) stuurden mij een stuk toe daarover. Het baart mij zorgen dat ik als leraar eerst 107 bladzijden moet lezen en nóg niet kan zeggen welke invloed de gemeente heeft."

De problemen in het basisonderwijs zijn complex en op alle terreinen moet er iets gebeuren vinden de leerkrachten: bij de docenten zelf tot aan de landelijke overheid. De groep geeft voorbeelden: ,,Denk aan meer handen in de school, zodat iedere leerling het passende onderwijs krijgt waar hij recht op heeft." De groepsleden waarschuwen er in ieder geval voor: ook in Boxtel is het geen vijf voor, maar vijf over twaalf.

Wie de Boxtelse variant van PO in Actie wil volgen en op de hoogte wil zijn van de manifestaties, bijeenkomsten of wil meediscussiëren, kan terecht op de Facebookpagina BO in Actie.

FOTO BOVEN: Een lokale variant op PO in Actie: zeven onderwijsprofessionals uit Boxtel slaan de handen ineen en willen vakgenoten mobiliseren om te strijden voor het onderwijs. (Afbeelding: PO in Actie).


'Parkeerplaatsen bij treinstation vaker gebruikt'

Volgens de gemeente Boxtel wordt de parkeerplaats bij het NS-tation aan de Van Salmstraat vaker gebruikt. In het laatste kwartaal van 2017 parkeerden er vijf keer zoveel mensen dan in de drie maanden daarvoor, aldus de gemeente.

De vergelijking wordt getrokken tussen de drukke laatste maanden van het jaar en de traditioneel rustige zomermaanden op het spoor. Desalniettemin is wethouder Herman van Wanrooij blij met de cijfers. ,,Door de invoering van de blauwe zones en verbeterde bewegwijzering naar het parkeerterrein van de NS, zetten treinreizigers hun auto op de plek die daarvoor bedoeld is."

Om het parkeren aan de Van Salmstraat aantrekkelijker te maken, heeft NS het dagtarief per 1 januari verlaagd naar twee euro per dag. Op vertoon van een ov-chipkaart of treinkaartje krijgen mensen het speciale tarief. Normaal gesproken betalen mensen 76 eurocent per uur tot een maximum van 5,33 euro per dag.