Afbeelding
Foto:

LEDEN KRIJGEN INVLOED OP DE KRANTEN

Stemmen in Boxtel test nieuwe journalistiek

PÅL JANSEN

De Facebookgroep Stemmen in Boxtel van Brabants Centrum gaat vrijdag 16 februari live. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vragen wij om input aan leden op alle artikelen die gerelateerd zijn aan de lokale politiek. Met Stemmen in Boxtel testen we hoe we het online gesprek met onze leden tot stand kunnen brengen en geven daarmee de leden invloed op de inhoud van onze kranten.

Stichting Brabants Centrum maakt sinds 2015 een onderscheid tussen abonnees en leden. Dat doen we om het 'publiek' meer te betrekken bij onze stichting en onze dorpen. Met deze Facebookgroep testen we hoe we dat met onze journalistiek kunnen doen. Immers: 2.300 leden weten meer dan vijf journalisten. En zij mogen vanaf morgen bij Stemmen in Boxtel.

INTERACTIEF

In een digitale wereld komen mensen eenvoudig met elkaar in contact en media zijn al tijden op zoek naar interactie met hun publiek om nieuwe journalistieke vormen tot stand te brengen. Met de Facebookgroep houden we het simpel: alle artikelen over lokale politieke onderwerpen worden gedeeld in deze groep. Daarbij stellen we vragen en worden gesprekken over het onderwerp op gang gebracht. De informatie die daaruit komt, kunnen wij vervolgens weer gebruiken om onze journalistiek te verbeteren. Wordt niet het hele verhaal verteld, staat er iets niet goed geformuleerd, moet er ergens onderzoek naar gedaan worden of staat een bepaald onderwerp niet op onze radar? Dat willen we in de gesprekken met u naar boven halen.

Naast het plaatsen van artikelen wordt er soms een oproep geplaatst wanneer we zoeken naar bepaalde bronnen. Bijvoorbeeld specialisten of juist mensen die in een bepaald werkveld actief zijn. Zo zijn er dringend huizen nodig. Hoe gaat een projectontwikkelaar te werk of hoe leven woningzoekenden als ze geen onderkomen kunnen vinden?

INVLOED

Deze vorm van journalistiek wordt ook wel 'the wisdom of crowds' genoemd, naar een boek van James Surowiecki uit 2006. Deze Amerikaanse journalist betoogde dat grote groepen mensen in sommige gevallen meer weten dan individuele specialisten en journalisten. Zo denken wij ook dat jullie toevoegingen onze journalistieke artikelen en diensten kunnen verbeteren. Op dit soort manieren krijgen alle leden van Brabants Centrum invloed geven op de berichtgeving. We schrijven immers voor hen.

Dus waarom dat onderscheid tussen leden en abonnees? Er zit een belangrijk verschil tussen de termen 'abonnee' en 'lid': de abonnee koopt 'het product' (de krant) en leest wat wij schrijven. Terwijl de term 'lid' meer activiteit en betrokkenheid veronderstelt: naast dat veel evenementen zoals de Bazaar, de kunst- en cultuurweek en Tourspel Liempde in onze dorpen ondersteund kunnen worden, heb je als onderdeel van de groep invloed op waar we naartoe bewegen. Stemmen in Boxtel maar ook de recent verstuurde enquête naar onze leden zijn daar voorbeelden van. Abonnees kunnen bovendien gewoon lid worden en meedoen: het kost niks extra's, je krijgt er meer voor terug (digitale krant, voordelen, cadeautjes) en het brengt voor de rest geen gevolgen en verplichtingen met zich mee.

HET GESPREK

In de reacties staan de journalisten van Brabants Centrum de groepsleden te woord. Er is een aantal richtlijnen en regels aan het reageren verbonden. Die worden op de pagina toegelicht. Hoewel op veel websites de online reageermogelijkheden nare reacties met zich meebrengen, vertrouwen wij erop dat onze leden zich constructief op kunnen stellen.

Leden krijgen van Brabants Centrum een e-mail met daarin instructies om zich aan te melden. Abonnees die lid willen worden en mee willen doen aan het gesprek over de lokale politiek, kunnen zich aanmelden via de website www.brabantscentrum.nl/all-inclusive-lidmaatschap.

VERKIEZINGSACTIE

Speciaal voor de verkiezingen is er een actie voor alle Boxtelaren die goed geïnformeerd hun stem willen uitbrengen: het verkiezingslidmaatschap. Voor een tientje kan iedereen tot 1 mei lid worden met alle voordelen die daar bij horen: de kranten op dinsdag en donderdag, alle ledenvoordelen én deelname aan het nieuwe initiatief Stemmen in Boxtel, bestaande uit de verkiezingsenquête en de online community op Facebook.


JOOST VAN HYFTE TREEDT OP IN BOXTEL

Voormalig kok op podium met culinaire cabaretshow

Joost Van Hyfte, in een vorig leven restaurantchef van De Eetfabriek in de Vlaamse gemeente Zelzate, verovert met culinaire comedy Nederland en België. Vrijdag 23 februari staat de cabaretier met Crisis Kok in Podium Boxtel aan de Burgakker.

De Belgische artiest studeerde aan de gerenommeerde hotelschool Ter Duinen in Koksijde en via de Belgische Improvisatie Liga kreeg de smaak van het podium te pakken. In zijn nieuwste show vraagt Van Hyfte zich af of er nog plaats en tijd is om gewoon te koken voor vrienden thuis. Pop-up-restaurants en zomerbars schieten als paddenstoelen uit de grond en we zouden er onze laatste spaarcent spenderen. Maar waarom wordt er niet gewoon thuis gekookt voor vrienden, stelt de Vlaming. Hij levert het antwoord in zijn nieuwe show en naast een avond lachen gaat het publiek naar huis met budgetvriendelijke recepten met een 'wow-factor'.

KAARTEN

De cabaretvoorstelling gaat om 20.15 uur van start in de theaterzaal. Kaarten kosten 18 euro en zijn te koop via www.podiumboxtel.nl of bij een van de fysieke verkooppunten: Hebbes (Markt), bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat), supermarkt Jumbo (Oosterhof) en drogisterij Bewust Beter (Nieuwstraat, Liempde).


FilmPodiumScopia
toont 'Prisoners'

'Prisoners', de eerste Engelstalige film van de Franssprekende Canadese regisseur Denis Villeneuve uit 2013, is donderdag 22 februari te zien in Podium Boxtel aan de Burgakker. Na Incendies is dit de tweede en laatste film die FilmPodiumScopia van deze inmiddels befaamde cineast vertoont.

Met een intrigerend plot, indrukwekkende cast en met fraai camerawerk is Prisoners een uitstekende thriller met een beklemmende inhoud, stellen Jos Vervoort en Wim van Liempt van FilmPodiumScopia.

Kaartjes voor Prisoners kosten 7,50 euro per stuk en zijn vooraf verkrijgbaar in Boxtel bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof), Marimba (Van Beekstraat) en in Liempde bij Bewust Beter (Nieuwstraat). Ook aan de zaal zijn kaartjes te koop.