Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TWEE MAANDEN LANG FOTO-EXPOSITIE MET FAMILIEPORTRETTEN

Jaren vijftig herleven in MuBo

HENK VAN WEERT

Museum MuBo stelt twee maanden lang zo'n driehonderd zwart-wit foto's uit de jaren vijftig van de vorige eeuw tentoon. Vrijwel allemaal Boxtelse portretten, waarschijnlijk gemaakt door de in 1977 overleden lokale fotograaf Harry Janssen. Tijdens de opbouw van de expositie is gebleken, dat ook verschillende prenten een Liempdse identiteit verraden. De prenten vormen samen de expositie 'Jaren '50 in Boxtel: een unieke collectie portretten in beeld'. Gezinnen, bruidsparen, militairen, communicantjes: ze komen allemaal voorbij in de tentoonstelling die vanaf zaterdag 17 februari te zien is in het museum aan de Baroniestraat.

Het initiatief voor de tentoonstelling is genomen door Piet van Oers uit Boxtel en Roger van Laere uit Liempde. Het tweetal vond de dozen met negatieven begin jaren tachtig op de zolder van het toenmalige Liempdse Sint-Albertusklooster. De glasnegatieven werden nadien bewaard in het archief van Brabants Centrum, waarvan Van Oers jarenlang directeur en hoofdredacteur was. Enkele jaren geleden toonde heemkundige Christ van Eekelen zich bereid om ze in te scannen. Die scans zijn inmiddels uitgeprint op A4-formaat en worden getoond tijdens de expositie in MuBo.

FOTOGRAAF JANSSEN?

Veel van de zwart-wit foto's zijn gemaakt in een studio, waarschijnlijk in die van Harry Janssen. Die opende in 1954 zijn fotozaak op de plek waar voorheen zijn vader, de schilder Pierre Janssen, een atelier had: nu is dat het adres Prins Hendrikstraat 14. Dat vermoeden werd aanvankelijk bevestigd omdat in de serie ook een bruidsfoto zit van Jan en Annie van den Braak, die jarenlang een bloemisterij runden aan de Clarissenstraat. Jan is enkele jaren geleden overleden, maar diens weduwe verzekerde aan Van Eekelen dat hun trouwfoto door Janssen is gemaakt. Bij nader inzien blijkt op de achterkant van het trouwportret de naam van Fotobureau Het Zuiden te staan. Die Bossche zaak had een vestiging in Boxtel op de plek waar nu De Firma Fotografie is gevestigd.

Naar aanleiding van de publicatie in deze krant medio januari, meldde Boxtelaar Herman van Dijk zich bij de redactie. Hij woont sinds 1968 in het pand naast de voormalige fotozaak en verbaasde zich over het verhaal dat Van Oers en Van Laere lieten optekenen over hun vondst op de Liempdse kloosterzolder. Van Dijk: ,,Na de dood van Harry Janssen in 1977 heb ik de berging gekocht op diens perceel. Het houten gebouwtje deed voorheen dienst als schildersatelier van Harry's vader Pierre. Nadat ik het schuurtje had gekocht, trof ik er enkele dozen met glasnegatieven aan en die heb ik destijds naar Brabants Centrum gebracht."

HERKENNING

Of er sprake is van twee verschillende verzamelingen met glasnegatieven is niet meer te achterhalen. Maar feit is dat een bijzondere portrettengalerij bijeen is gebracht die vanaf komende zaterdag voor veel herkenning zal zorgen in MuBo. De vooraankondiging enkele weken geleden in deze krant leverde immers al veel reacties op.

SPREEKUUR

De verwachting is dat de expositie voor veel Boxtelaren interessant is. Mensen zullen foto's zien die misschien niet (meer) in bezit zijn van hun families. Museumbezoekers die er belangstelling voor hebben, kunnen voor een geringe vergoeding van 2 euro een digitale kopie bestellen aan de balie van MuBo.

Ook kunnen zij aanvullende informatie over foto's achterlaten. Van lang niet alle foto's is bekend wie er precies op staan, in welk jaar de foto is genomen en ter gelegenheid waarvan de foto is gemaakt. Daarom roept MuBo de hulp in van bezoekers. Bij elke foto staat een nummer aangegeven. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een formulier met het verzoek om daarop hun kennis over een of meerdere foto's in te vullen. Van Oers en Van Laere houden in het museum op vier middagen ook een 'spreekuur' van 14.00 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen aan hen dan ook hun achtergrondverhalen over de foto's kwijt. Deze middagen zijn gepland op de zaterdagen 10 maart en 24 maart en de zondagen 25 februari en 15 april.

TWINTIG VRIJKAARTJES

De entreeprijs voor de expositie bedraagt 3,50 euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen vanaf twaalf jaar. Voor kinderen tot die leeftijd is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MuBo is iedere zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur open voor publiek. Voor haar leden heeft stichting Brabants Centrum twintig vrijkaarten gekregen. Zij dienen vóór vrijdag 16 februari 10.00 uur een e-mail te sturen naar bc@brabantscentrum.nl om voor zo'n gratis kaartje in aanmerking te komen. De kaartjes worden onder de belangstellenden verloot door de redactie.

FOTO BOVEN: In MuBo werd afgelopen week de foto-expositie 'Jaren '50 in Boxtel: een unieke collectie portretten in beeld' ingericht in museum MuBo. Roger van Laere en Piet van Oers (eerste en tweede van links) namen het initiatief voor de tentoonstelling. (Foto: Peter de Koning).


Ierse sessie

In bed & breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard in Boxtel wordt zondag 18 februari een Ierse sessie gehouden. Van 13.30 tot 16.30 uur wordt gezongen en gedanst op Ierse muziek. Instrumenten die typerend zijn voor de Ierse muziekcultuur spelen de hoofdrol. Muzikanten zijn welkom om aan te sluiten.