Afbeelding
Foto:

FRANS VAN BEERS (78) NAAR 5.895 METER

Boxtelaar bedwingt voor tweede keer Kilimanjaro

Op 78-jarige leeftijd heeft Boxtelaar Frans van Beers zondag de Kilimanjaro beklommen. Het is de tweede keer dat hij de hoogste berg van Afrika bedwingt. Twee jaar geleden vestigde de sportieve senior de aandacht op zich, door als oudste persoon ooit die dezelfde top te bereiken.

De Boxtelse bergbeklimmer voerde een groep van twaalf mensen aan die in Tanzania naar de top van de Tibo (zoals de naam van de berg officieel luidt) klom. Onder de noemer Van Beers Vitaal begeleidde deze waaghalzen op de weg er naartoe en trainde ze voor de zware beklimming.

ADEMHALING

De klimmer kan op zijn respectabele leeftijd nog prima uit de voeten op de steile bergwanden en barre omstandigheden die op hoogte voorkomen. Hij is al vele jaren beoefenaar van de ademhalingsmethode van Wim Hof, beter bekend als 'The Iceman'.

Met de leden van zijn groep wilde Van Beers onder meer dankzij de ademhalingstechnieken van Hof en de juiste begeleiding bereiken dat iedereen zo'n berg meester kan worden. De Boxtelaar is van mening dat de ademhalingsmethode in anderen in staat stelt om tot grote hoogtes te klimmen zonder dat hoogteziekte te krijgen. Door middel van de tocht brengt hij dit in de praktijk.

FOTO ONDER: De eerste keer dat Frans van Beers (rechts) uit Boxtel de top van de Kilimanjaro in Tanzania, Afrika haalde, was hij 76 en daarmee de oudste persoon die hierin slaagde. Zondag, op 78-jarige leeftijd, deed hij dat opnieuw.