Afbeelding
Foto:

'LATEN ZIEN DAT WE BENADERBAAR EN VAN GOEDE WIL ZIJN'

Politiewijkbus komt naar de mensen toe

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een plek waar mensen aangifte kunnen doen, kunnen bijkomen na een heftig incident of een praatje kunnen maken met een wijkagent onder het genot van een kop koffie: er zijn talloze voorbeelden te bedenken waarbij een politiewijkbus kan worden ingezet. Binnenkort is het voertuig regelmatig te zien in de Meierij...

,,Festival Zwarte Cross, de Vierdaagse van Nijmegen: deze bus uit het oosten van Nederland deed voorheen dienst als politiepost bij evenementen. En nu is ie eindelijk van ons", vertelde Olof de Bekker gistermiddag glunderend op het politiebureau in Schijndel. De wijkagent, die onder meer actief is in Gemonde, kwam enkele jaren geleden met het idee een vervoerbare 'keet' te introduceren in de Meierij. ,,Mensen hebben de neiging de politie alleen te bellen als het echt niet anders kan. De aangifte- en meldingsbereidheid is niet hoog. Wij willen de drempel wegnemen en laten zien dat we benaderbaar en van goede wil zijn."

HAARVATEN

Sinds basisteam Meierij van de politie in 2015 het 'nieuwe werken' invoerde, is er al behoorlijk veel veranderd, stelt De Bekker. ,,De politie dichter bij inwoners krijgen, dat was én is het doel. Wij hebben de vrijheid en middelen gekregen om daarover na te denken en ideeën uit te voeren." Zo hebben wijkagenten onder meer in Boxtel en Sint-Michielsgestel een uitvalsbasis gekregen in het gemeentehuis en kunnen aangiftes van burgers met behulp van speciale apparatuur buiten het bureau worden opgenomen. ,,We willen tot in de haarvaten van de samenleving doordringen", stelt De Bekker. ,,Dan weet je wat er leeft en pak je snel signalen op als er iets misgaat."

En daar kan zo'n politiewijkbus een grote bijdrage aan leveren, aldus de wijkagent. ,,Inmiddels is de keet vervangen door de bus die we konden overnemen van een ander team. Het idee blijft echter hetzelfde: met een voertuig naar de mensen toegaan." Dat kan op een aangekondigd moment of juist onaangekondigd. ,,Stel: er wordt regelmatig ingebroken in een wijk. Dat kunnen agenten de bus op een plek in deze buurt stallen en in gesprek gaan. Deze bus is een extraatje, maar we zien een grote meerwaarde."

De regie van de politiewijkbus ligt bij wijkteam Sint-Michielsgestel. ,,Maar teams in deze regio mogen er gebruik van maken", aldus De Bekker. ,,Wie het eerst komt, wie het eerst maalt..."

Op pagina 2: 'Wat je hoort gonzen, pak je veel sneller op'.

FOTO BOVEN: Wijkagent Olof de Bekker bij de nieuwe politiewijkbus die binnenkort regelmatig in wijken in de regio Meierij te zien is. Op de achtergrond het politiebureau van Schijndel.