De brandweer kampt met acute problemen en daarvoor moeten de gemeentebesturen in de Veiligheidsregio Brabant-Noord ruim vier euro per inwoners extra gaan betalen. (Archieffoto: Sander van Gils).
De brandweer kampt met acute problemen en daarvoor moeten de gemeentebesturen in de Veiligheidsregio Brabant-Noord ruim vier euro per inwoners extra gaan betalen. (Archieffoto: Sander van Gils). Foto: Sander van Gils

MEER GELD NODIG VOOR GOED FUNCTIONEREN VEILIGHEIDSREGIO

Brandweer wil 120.000 euro extra

PÅL JANSEN

Om acute knelpunten bij de brandweer op te lossen, vraagt de Veiligheidsregio Brabant-Noord, aan de gemeente Boxtel circa 120.000 euro per jaar extra. Directeur Paul Verlaan gaf dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering een toelichting. Hij bezoekt momenteel alle zeventien aangesloten gemeentes om in totaal ruim 2,6 miljoen euro bij elkaar te krijgen, omgerekend iets meer dan vier euro per inwoner.

De Veiligheidsregio Noord-Brabant kampt met diverse achterstanden. Zo mist de brandweeropleiding een goed administratiesysteem. Bovendien moeten vrijwilligers soms een jaar wachten voordat ze überhaupt opgeleid kunnen worden. En projectleiders bij de brandweer kunnen niet optimaal geïnformeerd worden over een onveilige situatie. ,,Die moeten gewoon een tablet krijgen voor onderweg zodat ze kunnen zien om wat voor locatie het gaat. Zo vind ik het gewoon niet meer verantwoord", zei Verlaan. Ook gaan er diverse subsidies en andere inkomsten verloren voor de Veiligheidsregio. Zoals abonnementsgelden die meldkamers ontvingen van bedrijven die zich aansluiten op het openbaar meldsysteem. Met de komst van de landelijke meldkamer zullen die inkomsten in 2019 eindigen.

Inwoners in Boxtel betalen omgerekend 43 euro per jaar voor de brandweer, dat zou dan 47 euro worden. ,,Nog steeds de goedkoopste veiligheidsregio van Nederland", aldus Verlaan.