WERKGROEP BOSEIND BOOS OM UITKOMST

Geen tunnel voor de fietsers uit Lennisheuvel

PÅL JANSEN

De rotonde op Boseind moet een gelijkvloerse kruising worden met verkeerslichten. Dat is het advies van Peter Kamps van ingenieursbureau Kragten. Dinsdagavond werden de raadsleden geïnformeerd over de voortgang van het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Het advies gaat in tegen de inbreng van de werkgroep, waarin onder meer Rond Kerk en Orion (RKO) zit. Die pleitte voor een fietstunnel en is zeer teleurgesteld.

Kamps is projectleider van de verbreding van de Keulsebaan. Hij vertelde de raad dat een ongelijkvloerse kruising op Boseind te veel problemen met zich mee zou brengen. Simpel gezegd: de ruimte is te beperkt. De kosten, volgens een 'zeer grove inschatting', zouden bovendien oplopen naar 6 à 7 miljoen euro vanwege kabels en leidingen in de grond. Stoplichten daarentegen zouden veel goedkoper zijn (2 tot 2,5 miljoen euro). Ook dan kunnen fietsers veilig oversteken, vertelde Kamps.

Fractievoorzitter Wim van der Zanden (Balans) vroeg zich af wat de opdracht van Kamps was. Het college sprak samen met hem af dat voor Boseind alleen een bypass (onwenselijk wegens filevorming in de avondspits), een turborotonde (onveilig), verkeerslichten en een fietstunnel onderzocht moesten worden. Hélène van As (CDA) merkte op dat er geen onderzoek is gedaan naar een brug. Kamps: ,,We hebben ingeschat dat een brug niets oplevert omdat het dezelfde ruimte inneemt als een tunnel." Vera Brouns (óók CDA) wilde weten af of er andere opties zijn onderzocht, zoals een alternatieve fietsroute: ,,Het is allemaal niet veilig als ik het goed begrijp, dus moet u verder kijken dan dat kruispunt." Kamps: ,,Ik onderzoek graag alles, als ik daartoe opdracht krijg."

De werkgroep Boseind, was teleurgesteld over de uitkomst. ,,Wij zien alleen maar argumenten waarom iets niet kan en waarom stoplichten wel kunnen", stelde Stefan van de Nieuwenhof (RKO). ,,Ik begrijp ook niet waarom u eerst tegen de leden van onze werkgroep zegt dat een fietstunnel 2 tot 3 miljoen euro zal kosten en nu schat dat het om zo'n 6 miljoen gaat." Kamps: ,,We zijn sindsdien tot nieuwe inzichten gekomen."

BRANDBRIEF

Vlak voor de raadsvergadering stuurde RKO samen met ZLTO Boxtel-Liempde en de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel een brandbrief naar college van B. en W. en de raadsleden: zij zijn zeer ontevreden over hun rol binnen de werkgroepen. Lees verder op pagina 5.