'Wat je hoort gonzen, pak je veel sneller op'

,,De reorganisatie, een korpschef die in opspraak raakte: de politie komt regelmatig negatief in het nieuws. Ondertussen verzetten wij bergen en gaan we door met werken en boeven vangen", aldus wijkagent Olof de Bekker. ,,In 2015 werd bij ons basisteam Meierij 'het nieuwe werken' ingevoerd om dichter bij de burgers te staan. ,,Inmiddels noemen wij het gewoon 'werken', omdat we er zo gewend aan zijn geraakt."

Verschillende politiebureaus in de regio werden gesloten en samengevoegd. Zo werken de agenten die actief zijn in de gemeente Sint-Michielsgestel vanuit Schijndel. ,,Inmiddels lijkt iedereen ervan doordrongen dat de politie juist meer in de dorpen aanwezig moet zijn", legt De Bekker uit. Waar er vroeger één wijkagent actief was in Sint-Michielsgestel, zijn dat er nu vijf. ,,In deze groep is één iemand verantwoordelijk voor de overleggen met allerlei organisaties. De rest van de wijkagenten gaat de straat op."

MISDAADCIJFERS

Een uitvalsbasis in het gemeentehuis, chromebooks om aangiften buiten het politiebureau te verwerken en e-bikes zijn voorbeelden van maatregelen om dichter bij burgers te staan. En binnenkort komt daar de politiewijkbus bij: een voertuig dat wijkagenten onder meer gaan gebruiken om met inwoners in buurten in gesprek te gaan. ,,Het oude werken is echt voorbij. Het hele land gaat toe naar wat wij hier aan het doen zijn", legt De Bekker uit. Hij geeft aan dat de cijfers dit bevestigen. Burgemeester Jan Pommer vertelde eerder in deze krant dat het aantal misdrijven in de gemeente Sint-Michielsgestel met 20 procent daalde. ,,Wat je hoort gonzen in een wijk, pak je als agent veel eerder op."

Boxtel

Hersenstichting

Collectanten gingen vorige week namens de Hersenstichting langs de deuren in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Dit heeft een bedrag van 2.474,38 euro opgeleverd. De lokale afdeling wil iedereen bedanken voor zijn gift. Inwoners die geen collectant langs zagen komen, kunnen een donatie overmaken op rekeningnummer NL18 INGB 0000 000 860 ten name van de Hersenstichting Nederland, Den Haag.