Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

KUNSTENARES KATRIEN VAN HETTEMA OVERLEDEN

Kunst als vanzelfsprekende uitlaatklep

,,Als ik een pot verf en kwasten zie, krijg ik de onbedwingbare behoefte daarmee aan de slag te gaan." Hoewel Katrien van Hettema de voorkeur gaf aan bekend stond om haar beelden van vilt, werkte ze ook regelmatig met ander materiaal. Zeefdrukken, de houten Klompenboom aan de Mijlstraat in Lennisheuvel en een 24-delig buurtservies met persoonlijke verhalen uit de Boxtelse wijk Breukelen zijn bekende voorbeelden.

Van Hettema is in 1950 geboren in Venray. Ze woonde al jaren in Lennisheuvel, waar ze ook haar atelier had. Haar basis werd gevormd door het behaalde diploma Tekenen en Textiel, de lessen aan de Bossche Kunstacademie en een jaar studie op de afdeling Tekenen aan de Akademie voor Beeldende Vorming te Tilburg. Ze wilde zich niet beperken tot het twee-dimensionale vlak en gaf de voorkeur aan het materiaal vilt, dat voor haar plezierige eigenschappen had. ,,Het materiaal is stevig, maar toch buigzaam", zei ze in een interview dat in 1996 in deze krant werd gepubliceerd. ,,Het laat zich goed beschilderen en is betaalbaar. Ik koop een grote rol bij een tapijtzaak. Het is eigenlijk een soort ondertapijt, dat als isolatie bedoeld is."

De kunstenaar liet zich inspireren door alledaagse beelden: de beweging van benen tijdens het lopen, een hut die kinderen bouwen, een vlucht vogels: ,,Soms zijn het hele vage dingen. Naarmate je ouder wordt, raak je je steeds meer bewust van belevenissen en weet je beter waar je mee bezig bent." Hoewel ze exposeren behoorlijk dubbel vond, staan er vele tentoonstellingen op haar naam in het binnen- én buitenland. ,,Je laat met trots zien wat je gemaakt hebt, net als een kind. Maar het is tegelijk ook heel spannend." In Boxtel was onder meer kunst van Van Hettema te zien bij de Rabobank, het waterschapsgebouw en De Kleine Aarde.

Van Hettema leek altijd bezig met kunst en zag het niet als een hobby, maar als een vak. Haar werk was een belangrijke uitlaatklep, die bijna vanzelfsprekend is geworden. Ze gaf workshops aan kinderen in Boxtel (,,Kinderen moeten kunst ervaren als een mogelijkheid om zich te kunnen uiten) en richtte in 1999 met vier gelijkgestemden. Ze was nog altijd actief lid en secretaris van deze vereniging van professionele kunstenaars.

Van Hettema overleed op woensdag 31 januari op 67-jarige leeftijd.