PHS-ervaringen zorgen voor scepticisme

Draagvlak voor Boxtels verkeersplan brokkelt af

PÅL JANSEN

Vlak voordat de raadsleden dinsdagavond werden geïnformeerd over de voortgang van het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), stuurden stichting Rond Kerk en Orion (RKO), ZLTO Boxtel-Liempde en de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) een brandbrief naar het college en de raadsleden. Als deelnemers aan werkgroepen over het thema PHS zijn zij zeer ontevreden over wat er met hun inbreng is gedaan en zien zij de bui bij verkeersplan Move '31 alweer hangen.

Move '31 moet het plan van aanpak voor verkeer binnen Boxtel worden. Het maatregelenpakket PHS heeft een grote invloed op de verkeersstromen in het dorp. Diverse belangengroepen (zoals RKO, ZLTO en WNLB) die in werkgroepen meehielpen om tot goede oplossingen te komen, zitten ook nu weer in de klankbordgroep voor Move '31. De bedoeling van dit soort werkgroepen is om die diverse belangengroepen op projecten van de overheid inspraak te geven. Zo ontstaat er draagvlak.

GEEN INSPRAAK?

Tijdens hun werkzaamheden voor de maatregelen PHS kregen veel leden van die werkgroepen het idee dat er met hun inbreng niets gedaan wordt. Zo werd dinsdag het advies bekend van het kruispunt Boseind tot ontevredenheid van de werkgroep, vertelt Stefan van den Nieuwenhof van stichting Rond Kerk en Orion (RKO) uit Lennisheuvel. ,,Toen wij begonnen, lag de oplossing van stoplichten er al en wij zijn daar vervolgens naartoe gestuurd."

De werkgroepen zijn gebonden aan een strak kader en beperkte middelen waarin zij tot oplossingen moeten komen. Bovendien heeft projectleider Ludwig van Duren een sterke voorkeur voor stoplichten: op alle rotondes tussen de rijksweg A2 en Boseind moeten kruispunten met verkeerslichten worden, zo luidt het advies.

MOVE '31

RKO, ZLTO Boxtel-Liempde en de natuurwerkgroep WNLB zijn ook gevraagd voor de klankbordgroep van Move '31, maar dreigen hier al na drie bijeenkomsten uit te stappen. De belangengroepen stuurden dinsdag een brandbrief aan het college van B. en W. en de raadsleden waarin gepleit wordt dat de overlegstructuur tijdens Move '31 anders zal moeten. ,,Wij zijn anders genoodzaakt om ons te beraden over het voorzetten van onze deelname aan de klankbordgroep", zo is te lezen in de brief.

Eerst deden twintig vertegenwoordigers mee aan de groep. Tijdens de tweede bijeenkomst kwamen er elf opdagen. Inmiddels is het derde samenkomen achter de rug en zijn er nog zeven man over. ,,Tot onvrede van bijna alle deelnemers is Move '31 ook weer een monoloog, er is binnen de kaders geen dialoog mogelijk", schrijven ZLTO, RKO en WNLB.

Tijdens deze bijeenkomsten moesten de deelnemers informatie aanleveren door enquêtes invullen. De briefschrijvers noemden de vragen suggestief en de resultaten onbetrouwbaar. ,,En ook hier weer een voorlopige uitkomst, slecht onderbouwd en niet gedragen door de meeste leden waaruit blijkt dat onze werkgroep er niet toe doet", schrijven de partijen.

PARTICIPATIE

Voor verkeerswethouder Herman van Wanrooij viel de brief koud op zijn dak, maar hij steekt de hand in eigen boezem. ,,Ik moet aan de slag. Ik ga kijken hoe ik deze drie aan boord kan houden en ga in gesprek om te kijken waar het aan schort."

De kritiek dat er niets wordt gedaan met inbreng van werkgroepen, ligt genuanceerder volgens de bestuurder: ,,Zo wordt het ervaren, laat ik het zo zeggen", antwoordt Van Wanrooij. De wethouder denkt dat het vooral heeft te maken met 'verwachtingsmanagement'. ,,Van tevoren moet duidelijker zijn wat de inbreng kan zijn van deelnemers in zo'n werkgroep. Daar schort het van onze kant aan."

Hij vervolgt: ,,Onze ambtenaren geven aan nog erg te worstelen met burgerparticipatie. Ook voor mij is het nieuw om zulk soort grote projecten op deze manier aan te pakken. Maar daar leren we van."


'Informatiegroep is een betere term'

Als lid van de klankbordgroep Move '31 werd ook Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) gevraagd de brief van RKO, ZLTO en WNLB aan het college en de raadsleden te ondertekenen. Hoewel bij de winkeliersclub dezelfde frustraties spelen, konden ze het schrijven niet steunen. Het uitgangspunt van het OCB is dat zij in dialoog wil blijven, vertelt voorzitter Filipe van den Borne.

,,Wij zouden een gesprek willen met wetouder Herman van Wanrooij en hem de vraag willen stellen of hij ons voortaan een informatiegroep wil noemen", Aldus Van den Borne.

,,We laten ons voortaan graag informeren", licht hij verder toe. ,,Als van tevoren was uitgelegd wat de verwachtingen waren, was dat beter geweest. De invloed die ons beloofd was, hebben wij als werkgroep niet gehad. Dus als we 'informatiegroep' genoemd worden, is dat op voorhand al duidelijk."

Politie

Vlam in de pan

Een bewoner van de Sint-Jozefstraat in Boxtel verliet zondagmiddag zijn huis terwijl een pan op het vuur stond. Die pan vatte vlam. De gealarmeerde brandweer haalde de pan weg en ventileerde de woning. De bewoner, een oudere man, reageerde geschokt toen hij de inzet van de hulpdiensten zag.

Winkeldeuren ook dicht voor Groningers

Gelukkig is er nu ook in Nederland sprake van een serieuze aanpak van de klimaatontwrichting. En we doen het natuurlijk ook voor de Groningers die nog voortdurend in spanning zitten vanwege de aardbevingen. Het is een zegen dat minister Wiebes de nodige ruimte krijgt om te doen wat noodzakelijk is. Dus alle sectoren, bedrijven én bewoners worden aangesproken te doen wat in hun vermogen ligt.

Ook voor Boxtel liggen er vele mogelijkheden. Bijvoorbeeld het sluiten van al die open winkeldeuren in de winterperiode. Een paar jaar geleden hebben we met enkele mensen de winkeliers bezocht en hen gevraagd samen de deuren te sluiten. Helaas lukte het toen niet. Want als de een het niet doet, doet de ander het ook niet. Dus moet het gezamenlijk gebeuren. Met een heuse centrummanager moet het nu toch wel gaan lukken. Laten bijvoorbeeld Blokker en de HEMA maar het goede voorbeeld geven. En bij de cafés wordt het hoog tijd om eens gezamenlijk af te spreken die terrasverwarming uit te schakelen. Want ook dat is een forse verspilling. En binnen zit je écht lekker warm. Dit zijn toch zaken die zo voor de hand liggen en bovendien nog geld besparen ook!

Ook thuis kunnen we allemaal voor minder energiegebruik zorgen, zonder dat het al te veel moeite kost. Radiatoren dichtdraaien in ongebruikte ruimtes is een mooi begin. En één graadje lager op de thermostaat bespaart al gauw ongeveer 7 procent op de rekening. Een warme trui doet wonderen. Om veel meer gas te besparen, terwijl uw centrale verwarmingsketel nog goed is, is het gebruik van een kleine hybride lucht/warmtepomp, die op stroom werkt, nu een ideale oplossing. Die zorgt op veruit de meeste dagen voor de verwarming. U kunt zo tot 80 procent op het gasgebruik besparen. Alleen op echt koude dagen schakelt het systeem automatisch over op de CV. Voor de komende jaren wordt het belangrijk dat voor alle huizen een plan wordt gemaakt om gasvrij te worden. Het kan geen kwaad daar alvast over na te denken en hier en daar over te informeren.

        JAN JUFFERMANS