Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PLATFORM NAASTEBUUR WIL 'MOOIE VERHALEN' OPHALEN

Kettingreactie door gouden toetsenbord

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Dit toetsenbord is toch niet van echt goud? Anders wordt het lastig hem door te geven..." Om interessante verhalen over mensen en Boxtelse buurten op te tekenen, hebben de buurtverbinders van digitaal platform Naastebuur een actie bedacht: het gouden toetsenbord. Burgemeester Mark Buijs klimt als eerste 'in de pen'...

In het Boxtelse gemeentehuis overhandigden buurtverbinders José van Weert, Margo Bartelds, Marnix van Woudenberg en Pierre van den Oord van platform Naastebuur gisterochtend het gouden toetsenbord aan de burgemeester. ,,Wat zo leuk is aan het platform? Dat iedereen er zijn eigen verhaal kan en mag doen. Dat willen we extra stimuleren met dit toetsenbord", legde Van den Oord uit.

Het is de bedoeling dat de persoon die het toetsenbord ontvangt, een verhaal schrijft en publiceert op het platform. Vervolgens geeft hij het object door aan iemand anders uit Boxtel van wie hij denkt dat die persoon een mooi verhaal te vertellen heeft. ,,We hopen dat er een kettingreactie ontstaat en dat mensen het een eer vinden het toetsenbord te ontvangen", aldus de buurtverbinders, die vrijwillig bekendheid geven aan Naastebuur in Boxtel. ,,Uiteindelijk hopen we met het platform verbindingen tussen mensen te leggen: offline en online." Van Woudenberg merkte op dat mensen graag contact willen. ,,Die eerste stappen zetten is echter lastig. Dat proberen wij te vergemakkelijken met Naastebuur."

Burgemeester Buijs was in zijn nopjes met het initiatief van de vrijwilligers. ,,Veel mensen kampen met eenzaamheid. Dit platform richt zich op samenkomen, het gesprek aangaan en vriendschappen opbouwen. En dat is heel erg nodig. Bezuinigingen en transities hebben gezorgd voor een kaalslag, maar de andere kant van de medaille is dat mensen elkaar weer nodig hebben. En daar zorgt dit initiatief voor. "

En wat voor verhaal hij gaat schrijven? ,,Daar denk ik nog even over na. Ik ga er in ieder geval iets moois van maken." Het resultaat is over enkele weken te lezen op www.naastebuur.nl. En daarna volgen nog meer verhalen van Boxtelse inwoners...

FOTO BOVEN: Buurtverbinders José van Weert, Margo Bartelds, Marnix van Woudenberg en Pierre van den Oord van platform Naastebuur reikten gisterochtend het gouden toetsenbord uit aan burgemeester Mark Buijs. Hij kan aan de slag... (Foto: Peter de Koning).


PROGRAMMA GEPRESENTEERD IN TOREN SINT-PETRUSBASILIEK

D66 wil 'een Boxtel voor iedereen'

'Boxtel voor iedereen', dat is het ideaalplaatje van de lokale afdeling van D66. Met deze slogan gaat de partij dan ook de gemeenteraadsverkiezingen in. Met Jos Hegeman als lijsttrekker, wethouderskandidaat Marusjka Lestrade en de 21 overige kandidaten wil D66 'een samenleving waar iedereen zich thuis voelt'. Het verkiezingsprogramma werd zaterdag gepresenteerd.

Boven in de toren van de Sint-Petrusbasiliek kreeg Tweede Kamerlid Rens Raemakers het partijprogramma uit handen van Hegeman. Er werd daarbij gesproken over de kansen voor het centrum, onderwijs en de jeugdzorg. Enkele speerpunten waarmee D66 Boxtel de strijd om de kiezer aan gaat.

,,De partij gelooft in de eigen kracht van mensen en wil inwoners stimuleren kansen te grijpen. De inwoners van onze gemeente krijgen volop mogelijkheden zich te ontwikkelen, dit doen we door het aanbieden van goed en doorlopend onderwijs voor iedereen. Onderwijs is immers de basis." Buitenschoolse activiteiten, wijkleerbedrijven, het starten van een zomerschool en het doorontwikkelen van B-Town tot jeugdcentrum en -academie zijn


PvdA/GroenLinks:
maatregelen nodig
in de Baroniestraat

Lange files voor de stoplichten, lawaai van draaiende motoren, hoge concentratie van fijnstof, luchtvervuiling: inwoners van de Baroniestraat in Boxtel hebben het niet gemakkelijk, zo constateert PvdA/GroenLinks Boxtel. De fractie pleit voor snelle maatregelen in de straat, nog vóórdat de fietstunnel in de Tongersestraat gerealiseerd wordt.

Omdat het duurt nog enkele jaren duurt voordat er een fietstunnel ligt op de plek van de dubbele overweg, stelt PvdA/GroenLinks in een brief aan het gemeentebestuur dat er oplossingen nodig zijn in de tussenliggende jaren. De invoering van een dertig-kilometerzone en eenrichtingsverkeer in de Baroniestraat worden als voorbeelden genoemd. Ook vraagt de partij het college van B. en W. te kijken naar de veiligheid van voetgangers en fietsers en maatregelen te nemen wat betreft de hoge concentratie fijnstof in de Baroniestraat.

hiervan voorbeelden. Concrete zaken die de lokale partij wil realiseren zijn onder andere een algehele stedenbouwkundige visie met extra aandacht voor cultureel erfgoed en toegankelijke, levensloopbestendige straten en wijken, de ontwikkeling van de spoorzone tot multifunctioneel centrum en Vorst C tot hightech bedrijventerrein. Ook pleit D66 voor een legale coffeeshop om de illegale verkoop van softdrugs te ontmoedigen.

Daarnaast wil de partij het gemeentebestuur open en toegankelijker maken en tevens de jeugd meer bij de politiek te betrekken. Als het aan D66 ligt worden bijvoorbeeld raadsvergaderingen in de toekomst live gestreamd op internet.

FOTO BOVEN: Bovenin de Sint-Petrustoren overhandigde de lokale afdeling van politieke partij D66 het programma voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen zaterdag aan Rens Raemakers (midden onder). Het Tweede Kamerlid was die dag op werkbezoek in de gemeente Boxtel. (Foto: D66 Boxtel).

Afbeelding