Procesregisseur Haaren start met plan van aanpak

Toen de raad van Haaren in de vergadering van 21 december besloot tot opsplitsing van de gemeente, werd ook unaniem een amendement aangenomen over de aanstelling van een regisseur om het proces in goede banen te leiden. Het college van B. en W. heeft gekozen voor organisatieadviseur Audrey Rohen, die eerder al de opsplitsingen van de Friese gemeenten Littenseradiel en Boarnsterhim begeleidde.

Het gemeentebestuur van Haaren stelt dat er 'breed draagvlak' is voor de aanstelling van Rohen. ,,We hebben de gemeenteraad van Haaren, de colleges van de gemeenten Boxtel, Heusden, Oisterwijk en Vught en de provincie Noord-Brabant gevraagd om suggesties doen. Al snel werd duidelijk dat mevrouw Rohen een breed draagvlak heeft", zo is te lezen in het collegebesluit.

Rohen start met een plan van aanpak waarin met name de eerste fase van het 'splitsingstraject' aan bod komt: de periode tot het vaststellen van het herindelingsontwerp en het daaropvolgende herindelingsadvies. Ook afspraken over thema's als het gemeentepersoneel en de nieuwe gemeentegrenzen worden uitgewerkt, laat Rohen in haar uitleg aan het college van B. en W. weten. Ze start met kennismakingsgesprekken met de betrokkenen in het splitsingstraject, zoals de gemeentesecretaris, ambtenaren, colleges van B. en W. en gemeenteraden en de provincie Noord-Brabant. Rohen doet dit niet alleen; ze stelt voor Rianne de Jong van Twynstra Gudde aan te stellen als operationeel projectleider. Rohen is zelf verantwoordelijk voor de procesregie, terwijl de gemeente Haaren de secretariaatsfunctie op zich neemt.

Hoewel het honorarium van Rohen - 210 euro per uur - boven de norm van de gemeente Haaren ligt, vormen de specifieke kennis en deskundigheid van de organisatieadviseur aanleiding voor het college een uitzondering te maken, zo stelt ze in haar besluit.


Extra geld voor Gestelse clubs met jeugdleden

Verenigingen met jeugdleden in de gemeente Sint-Michielsgestel ontvangen binnenkort extra geld. Dit is bedoeld voor de bestrijding van kinderarmoede. Het is een van de maatregelen binnen het nieuwe armoedebeleid.

Verenigingen zien vaak als eerste dat een kind niet volledig kan meedoen door een beperkte financiƫle armslag thuis. Bijvoorbeeld wanneer de contributie niet wordt voldaan of een jeugdlid altijd met versleten sportschoenen loopt. Met het extra budget kan een vereniging tijdelijk de contributie overnemen of een nieuw tenue aanschaffen. Op deze manier kunnen alle kinderen gewoon blijven meedoen en komen ze niet in een sociaal isolement.