Boxtel steunt initiatief aanloopstraat

Halve ton voor plan stichting Stationsstraat

RENS VAN DEN ELSEN

De gemeente Boxtel ondersteunt het initiatief van de Stichting Toekomst Stationsstraat (STS) om de wandelpromenade op te knappen met 50.000 euro.

Als voorwaarde voor de subsidie heeft het college gesteld dat, als het plan vorm heeft gekregen, er ook gekeken wordt naar aansluiting bij de bestaande ideeën van Boxtel Binnen de Bruggen en de werkgroep van stichting Centrummanagement.

In de stichting zijn bewoners en ondernemers samen gekomen om hun straat weer 'een straat met beleving te maken, waarin het aantrekkelijk wonen en winkelen is'. De weg is door de gemeente inmiddels aangemerkt als aanloopstraat naar het winkelhart. Dik Bol, penningmeester van STS: ,,Over de precieze inrichting zijn we nu in gesprek met de bewoners en ondernemers. Landschapsarchitect Edith Kolkman gaat met alle inbreng aan de slag voor een eerste schets."

In 2016 heeft een groep mensen uit de Stationsstraat een enquête verspreid onder de bewoners, pandeigenaren en ondernemers. De vragenlijst bevatte thema's als: functie van de straat, verkeer, inrichting en verwachtingen van de gemeente. In de zomer van 2017 stelde diezelfde groep voor een herinrichtingsplan te maken voor het deel van de Stationsstraat tussen de Prins Bernhardstraat en de Molenstraat met alle wensen als uitgangspunt. Daaropvolgend is eind vorig jaar de STS opgericht. Bol: ,,Gelukkig is de leegloop van de winkels wat aan het afnemen, maar het is wel duidelijk bij iedereen dat er iets moet gebeuren in de straat. In de gesprekken met de bewoners en ondernemers wordt bijvoorbeeld ook gesproken over de aanpak van het verkeer."

GEMENGDE GEVOELENS

De toezegging van de subsidie werd door de werkgroep Sfeer en Beleving van de stichting Centrummanagement, die ook met een invulling het straatbeeld bezig is, met gemengde gevoelens ontvangen. Filipe van den Borne, lid van de werkgroep: ,,Onderdeel van onze plannen is ook het stuk Stationsstraat waar de STS voor is opgericht. Het lijkt dan wat vreemd dat er nu twee schilders aan hetzelfde schilderij werken. We hebben STS een handreiking gedaan en zij staat open voor samenwerking, maar wil eerst een eigen idee naar buiten brengen. Het is hun goed recht om van de subsidie gebruik te maken, maar efficiënt is het in mijn ogen niet." Van den Borne steekt daarbij ook de hand in eigen boezem: ,,Onze werkgroep had ook eerder naar buiten kunnen komen met het inspiratieplan, dan was er waarschijnlijk sneller een samenwerking ontstaan en had het misschien ook geld kunnen besparen. Er is in elk geval nooit onwil in het spel geweest, want we willen uiteindelijk allemaal hetzelfde, een mooi centrum dat aantrekkelijk is voor de bezoeker. Het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat we alle ideeën onder één paraplu brengen."

Bol is het daar wel mee eens: ,,Wij vinden het ook belangrijk dat als alle plannen zijn uitgewerkt, er wel eenheid is binnen én buiten de centrumgrenzen."

SOCIALE SAMENHANG

De toegezegde halve ton kan gebruikt worden voor het opstellen van een plan en voor activiteiten of elementen die de sociale samenhang verbeteren, maar niet voor de complete herinrichting van het winkelgedeelte van de Stationsstraat. Het geld was al opgenomen in de gemeentebegroting onder de noemer 'promotie aanloopstraten'.

De stichting ontvangt eerst een bedrag van 1.000 euro om het onderzoek in gang te zetten. Daarna ontvangt zij de subsidie in fasen. STS streeft ernaar om het conceptplan klaar te hebben voor de beeldvormende raadsvergadering van 13 maart.