Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

AANMELDEN VOOR PRESTIGIEUZE PRIJS KAN TOT 2 AUGUSTUS

Cultuurprijs: kandidaten gezocht

De Jonkers-Van der Velden Cultuurprijs wordt eind dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De inschrijving is voor potentiële winnaars is nu geopend. De prestigieuze onderscheiding wordt eens in de vijf jaar uitgereikt. In 2018 is dat op vrijdag 2 november in de Boxtelse raadszaal.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro dat besteed moet worden aan een cultureel project. Verder ontvangt de winnaar een persoonlijk aandenken en een oorkonde.

Aanmelden van kandidaten kan tot 2 augustus. De prijs wordt toegekend aan een persoon of een project. De verdiensten van een gegadigde voor de prijs dienen betrekking te hebben op cultureel(historisch) terrein en mag van materiële, immateriële of ideële aard zijn. Kijk voor alle voorwaarden en de wijze van aanmelden op: www.boxtelvooruit.nl, onder het kopje 'cultuurprijs'.

EERSTE KEER

In november 2013 reikte Ton Jonkers, voorzitter van de toenmalige Stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij 'Hendrik Verhees', de prijs voor de eerste keer uit. Deze ging toen naar een drievoudige winnaar: Theo van den Aker, onder andere jarenlang promotor en stem van reus Jas de Keistamper; Boxtel Vooruit-voorzitter Wim Ketelaars en Paul Hermans, ook betrokken bij de optredens van de reus. Met het geld van de prijs werd een zogeheten knieboek gemaakt, vol met tekeningen en zonder tekst, door de Boxtelse kinderboekenillustrator Marjolein Krijger. Dit boek werd in mei 2015 gepresenteerd in kasteelpark Stapelen.

De stichting die in 2013 de eerste prijsuitreiking verzorgde, Stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij, bestaat niet meer. Daarom is de organisatie deze keer in handen van stichting Boxtel Vooruit. De jury bestaat uit voorzitter Jan van Homelen, Hanneke van der Eerden, Joke van Koll en Ruud van Nooijen. Zij beoordelen alle aanmeldingen en stellen vast óf de prijs wordt uitgereikt en zo ja, aan wie.

FOTO BOVEN: De uitreiking van de Cultuurprijs in 2013 met van links naar rechts: naamgevers Ton en Ine Jonkers en winnaars Wim Ketelaars, Theo van den Aker en Paul Hermans. (Foto: Gerard Schalkx).


UITVOERING OP 3 MAART IN KADER VAN 'KLASSIEK IN DE KERKEN'

Ensemble Profondamente komt naar Boxtel

Het ensemble Profondamente, bestaande uit sopraan- en bassolisten, twee violen, drie viola da gamba's en orgel, treedt zaterdag 3 maart op in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel. De organisatie is in handen van de werkgroep 'Klassiek in de Kerken', die zich ten doel stelt (licht-)klassieke uitvoeringen van een hoogwaardig niveau te realiseren.

Profondamente werd opgezet door Eelco Kooiker (orgel) en Martijn Verbrugh (viola da gamba) en begeleidt regelmatig kamerkoren, vocale ensembles en solisten. Daarnaast organiseert het gezelschap ook eigen projecten. Het programma dat in de protestantse kerk ten gehore wordt gebracht, staat in het teken van de passietijd: 'Lijden en dood - vergankelijkheid in de Noord-Duitse barok'. Composities van Matthias Weckmann, Johann Christoph Bach, Dietrich Buxtehude en Franz Tunder komen voorbij.

Solisten tijdens de uitvoering zijn sopraan Esther Kronenburg en bas Bram Trouwborst. Kronenburg studeerde oude vocale muziek aan het conservatorium van Tilburg en heeft nu zangcoaching van Xenia Meijer. Ze treedt voornamelijk op in ensembleverband, met de nadruk op muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Trouwborst studeerde eerst geschiedenis daarna Ruslandkunde. Pas later besloot hij naar het conservatorium in Tilburg te gaan. Naast het werken met ensembles, wordt hij regelmatig gevraagd voor solistische bijdragen in cantates en oratoria.

Het concert van ensemble Profondamente vindt op 3 maart plaats van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze. De toegangsprijs (inclusief drankje) bedraagt 15 euro, kinderen tot en met 12 jaar krijgen 5 euro korting. Reserveren is mogelijk via e-mail: reserveren@klassiekindekerken.nl.


Smartlappenavond

In grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 26 februari het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Afbeelding