Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NA VERNIEUWING SELISSENWAL IS NU BREUKELEN AAN DE BEURT

Sloopkogel ramt markante witte woning

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Succes, Jet!", riep een buurtbewoonster, kort voordat de Boxtelse Jet Harmeling maandagmiddag in de sloopkraan klom. Vanuit de cabine keek zij naar de bekende witte woningen aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat gepositioneerd stond. Samen met Berdine van de Laak had ze de eer de sloopkogel te besturen die al snel enkele gaten sloeg in een buitenmuur van de eerste woning. Het einde van een tijdperk in de wijk Breukelen...

Vier jaar geleden viel bij de bewoners van de 45 huizen aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat een brief op de mat. Sint-Joseph kondigde aan een bouwtechnisch onderzoek te starten naar de huizen die na de Tweede Wereldoorlog zijn neergezet als noodwoningen. ,,Een jaar later namen we het sloopbesluit", blikt directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph terug. ,,En dat was een heftig besluit dat veel impact had. Mensen zijn hier geboren en getogen en hebben hier volop lief en leed gedeeld, zo merkten we tijdens onze huisbezoeken. Het is dan ook goed om stil te staan bij het afscheid van deze woningen."

Eind december leverden de laatste bewoners hun sleutels in; voor iedereen is inmiddels vervangende woonruimte gevonden. De sloop van de 45 huizen neemt ongeveer zes weken in beslag. Sint-Joseph verwacht dat na de zomervakantie gestart kan worden met de bouw van 23 grondgebonden woningen en acht appartementen die voor de witte woningen in de plaats komen. Aannemer BAM draagt zorg voor de bouw van de huizen, die naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 worden opgeleverd. ,,Waar we de afgelopen vijftien jaar hard hebben gewerkt aan de wijk Selissenwal, is het nú tijd om in Breukelen aan de slag te gaan", aldus Dekker. Aan het Ronduutje en de Stenen Kamer kregen de woningen vorig jaar al een forse opknapbeurt en momenteel worden woningen aan de Van Hornstraat en Dufourstraat gerenoveerd. Dekker: ,,Mooier, energiezuiniger en gevarieerder: dat zijn de uitgangspunten."

NUL OP DE METER

De nieuwbouwwoningen aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat worden nul-op-de-meter-woningen: huizen die evenveel (of meer) energie opwekken dan ze nodig hebben. Tot groot genoegen van wethouder Peter van de Wiel, die samen met wethouder Eric van den Broek aanwezig was bij het startsein van de sloop. ,,Dat duurzame maatregelen ook bij goedkopere woningen worden toegepast, is ontzettend belangrijk." Van den Broek noemde de sloop 'een historisch moment'. ,,Ik ben blij dat in het ontwerp voor de nieuwbouw accenten van de witte woningen terugkomen."

De voormalig huurders waren maandag ook uitgenodigd om het startsein van de sloop bij te wonen. ,,Het is fijn dat Sint-Joseph zo'n moment organiseert", aldus Berdine van de Laak, voorzitter van de bewonerscommissie die werd opgericht om het proces in goede banen te leiden. ,,Natuurlijk kun je het niet iedereen naar de zin maken, maar we zijn wel vanaf het begin bij alle beslissingen betrokken."

VOLKSWIJK

Van de Laak en haar man zijn in juli 2016 al verhuisd naar een andere plek in Boxtel. ,,Ik verwacht niet dat ik hier nog terugkeer. Het is tijd voor een nieuwe stap." Drie jaar geleden kwam de Boxtelse in de Van Hugenpothstraat wonen. ,,Mijn broertje noemde deze omgeving 'de ghetto van Boxtel', maar ik voelde me er geen moment onveilig. Iedereen stond voor elkaar klaar. Als ik op straat riep dat ik hulp nodig had, kwamen er meerdere mensen om te helpen. En als ik uit school kwam, zaten er altijd enkele mannen voor het huis met een fles bier. Toen ze na enkele weken merkten dat ik geen bier dronk, haalden ze speciaal flesjes vruchtensap voor me. Dit was een echte volkswijk, ik voelde me hier thuis."

Dat gold ook voor Harmeling, die ruim dertig jaar aan de Van Hugenpothstraat woonde. ,,Iedereen kende elkaar hier. Het was moeilijk om hier weg te gaan, maar ik heb inmiddels mijn draai gevonden in mijn nieuwe woning aan de Kapelweg. Toch heb ik vorige week aan de bouwvakkers gevraagd of ze mijn huisnummer aan de Van Hugenpothstraat eraf wilden schroeven. Een mooie herinnering aan mijn tijd hier..."

FOTO'S BOVEN: Met een sloopkraan worden de 45 betonnen woningen aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat de komende weken met de grond gelijk gemaakt. (Foto's: Peter de Koning).


PROGRAMMA 'DENKEN, DURVEN, DOEN'

CDA Boxtel-Liempde zet in op
leefbaarheid in de dorpen

Onder het motto 'Denken, Durven, Doen' gaat CDA Boxtel-Liempde de gemeenteraadsverkiezingen in. Lijsttrekker is Hélène van As, terwijl huidig collega-raadslid Vera Brouns eerder al als wethouderskandidaat werd gepresenteerd. De kandidatenlijst bevat 35 personen. ,,Wij hopen dat Boxtel, Liempde en Lennisheuvel inzien dat het na acht jaar tijd is voor een frisse wind in het college, tijd voor het CDA."

Eind vorig jaar organiseerde het CDA brainstormbijeenkomsten voor inwoners in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Die vormden samen met fractievergaderingen, gesprekken en werkbezoeken de basis voor het verkiezingsprogramma. Daaruit blijkt dat leefbaarheid een belangrijk thema is voor het CDA.

EIGEN IDENTITEIT

,,De partij blijft zich hard maken voor levendige en leefbare wijken en benadrukt hierbij het behoud van de eigen identiteit van de kernen." Voorzieningen dichtbij huis, een levendig buitengebied, winkelcentra in de wijken, geen luchtkastelen, maar woningen, ondersteunen en waarderen van vrijwilligers, verduurzamen sportaccommodaties, bereikbare en veilige bedrijventerreinen, aanpak leegstand in het centrum en in ieder kern een basisschool zijn voorbeelden.

CDA noemt de aanpak van de verkeersproblemen en de bereikbaarheid van Boxtel een 'topprioriteit'. ,,De druk op onder andere de noord/zuid-as is te groot en neemt alleen maar toe. Alleen een rondwegstructuur kan een permanente oplossing bieden. Ook woningbouw blijft in Boxtel een aandachtspunt." Dat laatste punt geldt ook voor Liempde. ,,Het is noodzakelijk dat er zo snel mogelijk gebouwd kan worden in Liempde. Zo kunnen ook voorzieningen blijven bestaan."

Voor Lennisheuvel noemt de partij het 'cruciaal dat het dorp ook na de afsluiting van de dubbele spoorwegovergang goed en veilig bereikbaar is'. ,,Het verhogen van de verkeersveiligheid voor met name fietsers van Lennisheuvel richting Boxtel is hoognodig."

Berdine van de Laak en Jet Harmeling.