FEESTBUS NU AL EEN HIT IN PLOEGERSLAND

Liempdse tieners gaan feestend naar Loosbroek

PÅL JANSEN

Jonge middelbare scholieren, van 12 tot 16 jaar, zijn van oudsher een lastig te bereiken groep tijdens carnaval. Te oud voor de kinderactiviteiten, te jong voor het café. Ook prinsenvereniging De Ploegers uit Liempde moet steeds zoeken naar manieren om deze groep een gezellig leutfeest te bezorgen. En dit jaar heeft de organisatie een hit te pakken: de Feestbus naar partycentrum De Lunenburg in Loosbroek. ,,We moeten zelfs een tweede bus inhuren en ook die zit ramvol", zegt medeorganisator Emiel van Vugt.

Er zijn nogal wat initiatieven ontplooid voor de jeugd, legt Van Vugt uit: ,,Jarenlang hadden we De Trendparty in Liempde. Op ons hoogtepunt kwamen daar zo'n vierhonderd jongeren naartoe. Ongeveer een jaar of tien geleden is dat gestopt. Vlot na ons hoogtepunt ging het feest dan ook als een nachtkaars uit."

'Er is niets meer aan'

Het gaat rap: het ene jaar kan iets helemaal 'in' zijn, het andere jaar bewegen de middelbare scholieren zich naar iets totaal anders, vertelt ervaringsdeskundige Van Vugt. Dat maakt het zo lastig om er op in te spelen. ,,Op een gegeven ogenblik kan één iemand zeggen: 'er is niets meer aan'. En uiteindelijk blijft de rest ook maar weg. Dat gaat soms heel snel."

Van Vugt somt op: ,,We zijn begonnen met een discoavond, maar daar was de rek al snel uit. We hadden een paar keer het karten tijdens carnaval, laser-schieten vond plaats en vorig jaar was er bumperball (voetbalspel waarin deelnemers ingepakt zijn in een plastic luchtbol - red.)."

Ieder jaar iets anders wordt echter een beetje te veel van het goede, weet Van Vugt. Als de Feestbus morgen, vrijdag 9 februari slaagt, dan wordt dit volgend jaar weer een activiteit tijdens carnaval.

'het zat snel ramvol'

Nu al kan gezegd worden dat er veel vraag is naar een plekje in de bus. 86 kinderen kunnen er per touringcar mee, twee stuks rijden vrijdagavond vanaf Raadhuisplein in Liempde naar het Mega Carnavals Teenage Party in Lunenburg. Van Vugt: ,,Het zat al snel ramvol. Wellicht kon er nog een derde bus bij, maar we hebben de verantwoordelijkheid om die kinderen daar veilig af te zetten. Qua begeleiding zou het dan te krap worden."

De Feestbus stond verschillende dagen prominent in een weiland langs de Boxtelseweg. De chauffeur van het bedrijf uit Haarsteeg komt namelijk uit Liempde. Het voertuig zal nagenoeg volgepakt zitten met Liempdenaren. Van Vugt: ,,Op enkele vriendjes na, die konden we natuurlijk niet weigeren."

Ruim 170 kinderen vertrekken morgen om 19.00 uur vanaf het Raadhuisplein in Liempde, legitimatie is verplicht en de verwachting is dat de jonge carnavalsvierders rond 00.30 uur weer terugkomen uit Loosbroek.

Pretsnipper

Spetterpoel in De Rots

Ook dit jaar is er in De Rots vier dagen lang kindercarnaval. Het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat wordt van zaterdag 10 tot en met dinsdag 13 februari omgetoverd tot Spetterpoel. Een kinderbar, wedstrijdjes op muziek, een springkussen in de zaal, schminken en deejay Kay vormen het entertainment. Ook ouders mogen gratis naar binnen. Maandagavond kunnen volwassenen een gokje wagen tijdens het carnavalskienen om geldprijzen. De zaal is dan open vanaf 19.00 uur.