Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RODE KRUIS MEIERIJ STOOT 'GEZELLIGE' ACTIVITEITEN AF

'Vanaf 2020 meer focus op noodhulp'

PÅL JANSEN

Rode Kruis Meierij-Boxtel-Boekel zal de komende jaren activiteiten gaan afstoten. Daarbij zal het gaan om de evenementen die bekend staan onder de noemer welfare. ,,Meer de gezellige en sociale dingen dus. Denk bijvoorbeeld aan handwerkclubjes, breien, bingo.", vertelt voorzitter Paul Streppel.

De landelijke organisatie van het Rode Kruis besloot recent om zich meer te gaan richten op de kernactiviteit: het bieden van noodhulp. De komende jaren zal die omschakeling plaatsvinden en in Boxtel zullen daardoor tientallen ouderen die momenteel gebruik maken van het Rode Kruisgebouw aan de Jan Kruijsenstraat per 1 januari 2020 elders een onderkomen moeten vinden. Dat hoeven zij echter niet zelf te doen. ,,Als lokaal bestuur hechten wij er waarde aan dat we al onze gasten en sociale evenementen overzetten naar andere organisaties", vertelt Streppel.

DOORVERWIJZEN

,,De sociale hulp die we gaan bieden, zal gericht zijn op het bevorderen van zelfredzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan EHBO-cursussen voor ouderen en mantelzorgers", vervolgt de voorzitter. ,,Aankloppen voor het onderwerp welzijn kan nog steeds, maar we zullen daarbij de mensen wijzen op andere organisaties."

Ondanks het afstoten van de activiteiten zal het onderkomen aan de Jan Kruijsenstraat in Boxtel gewoon openblijven, maar dan voor partijen die zich richten op noodhulp. ,,Zo komt de Reddingsbrigade Boxtel vergaderen en we hebben natuurlijk Heartsafe Boxtel (gericht op het plaatsen van AED's - red.). De clubjes die hier vooral op 'gezelligheidsmiddagen' komen, gaan door onder een andere noemer. De komende jaren proberen we die onder te brengen bij organisaties als KBO of De Zonnebloem", belooft Streppel.

VRIJWILLIGERS

Tegen de achtergrond van dit verhaal speelt dat de welfare van de noodhulporganisatie (ook in Boxtel) al tientallen jaren bestaat. Veel vrijwilligers zijn daardoor gehecht aan hun inzet voor de ouderen in het pand van het Rode Kruis. Wat gaat er met hen gebeuren? Streppel: ,,Die gaan, als ze willen, mee met onze gasten naar een andere organisatie. Zodat bij hetzelfde clubje dezelfde vrijwilligers komen. Dit proces is nog niet zo lang geleden in gang gezet, dus er wordt nog volop gezocht naar organisaties die dit werk van ons over willen nemen."

CONFORMEREN

Er zijn verder nog geen concrete gesprekken gaande om de 'sociale tak' van het Rode Kruis in Boxtel door te geven naar andere instanties. De komende jaren wordt daar aan gewerkt. Dat de kans groot is dat het de lokale afdeling van het Rode Kruis vrijwilligers gaat kosten, kan Streppel niet ontkennen. ,,Landelijk is het een lastig onderwerp. Wij hechten ook sterk aan de waarde van vrijwilligers en kunnen die altijd wel gebruiken. Maar die keuze is van bovenaf ingezet en daar zullen we ons aan moeten conformeren."

FOTO BOVEN: In het Rode Kruisgebouw aan de Jan Kruijsenstraat vinden vanaf 1 januari 2020 geen welfare-activiteiten meer plaats. De lokale afdeling Meierij-Boxtel-Boekel gaat die de komende jaren onderbrengen bij andere organisaties, zowel de deelnemers als de vrijwilligers die helpen, zei voorzitter Paul Streppel toe. (Foto: Peter de Koning).


ENQUÊTE IN AANLOOP NAAR VERKIEZINGEN

Welke onderwerpen spelen er in uw wijk?

Wat vindt u belangrijk in uw gemeente, wijk of kerkdorp? Wat zou u graag op de politieke agenda zien voor de komende jaren? Met die vragen stuurde stichting Brabants Centrum deze week een enquête naar de e-mailadressen van al haar ruim tweeduizend leden. Vandaag, donderdag waren er al 202 vragenlijsten ingevuld. De stichting wil haar lezers meer betrekken bij de redactionele inhoud van de krant en de aankomende gemeenteraadsverkiezingen vormen daar een goede aanleiding voor.

In de korte vragenlijst staan onder meer stellingen van de acht politieke partijen maar is de redactie ook nieuwsgierig naar wat er zoal speelt in de gemeente, wijken en kerkdorpen. Met de informatie die de stichting van de leden ontvangt bepaalt de redactie de onderwerpen waarover ze gaat schrijven in de aanloop naar de verkiezingen. Wekelijks komen twee wijken of kerkdorpen aan bod in de krant.

Hierbij wordt goed gekeken naar wat er in de buurt speelt. Als bijvoorbeeld uit de enquête blijkt dat inwoners veel verkeersoverlast ervaren, gaat de redactie daar mee aan de slag. Maar ook zaken die volgens de BC-leden goed gaan, komen aan bod. De antwoorden worden ook gebruikt om voor te leggen aan de politieke partijen in de gemeente Boxtel.

De vragenlijst is één van de middelen die de nieuwsredactie van Brabants Centrum inzet om de verkiezingen te verslaan. Er komt ook een besloten Facebookgroep waar leden kunnen reageren op de artikelen, er volgt hoogstwaarschijnlijk een debat op 16 maart en natuurlijk is er een uitgebreide verkiezingskrant in de week vóór de verkiezingen. Hiervoor is ook een speciaal verkiezingslidmaatschap beschikbaar.

De stichting maakt onderscheid tussen 'abonnees' en 'leden': een abonnee koopt en leest de krant. Terwijl de term 'lid' meer activiteit en betrokkenheid veronderstelt. Als onderdeel van de groep heb je invloed op hetgeen waar de redactie over schrijft. Abonnees kunnen simpel lid worden en meedoen: het kost niks extra's, er komt meer voor terug (digitale krant, voordelen, cadeautjes) maar brengt voor de rest geen enkele gevolgen en verplichtingen met zich mee.

Wie de vragenlijst nog niet heeft gehad maar wel lid is, kan in de map ongewenste mail kijken of het bericht daar terecht is gekomen. Het invullen kost tussen de vijf en tien minuten. Wie inspraak wil hebben op de redactiekolommen en geen lid is, kan dat worden via: www.brabantscentrum.nl/all-inclusive-lidmaatschap.