Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

JEUGD COMBINATIE95 IN ACTIE VOOR HUIZEN

Liempdenaren tekenen petitie voor woningbouw

PÅL JANSEN

In Liempde is teleurgesteld gereageerd op het nieuws dat de provincie slechts veertig nieuwbouwhuizen toestaat in het gebied tussen de Hamsestraat en Roderweg. De jongerenafdeling van Combinatie95 startte het weekeinde een petitie en gaat zaterdag de straat op om handtekeningen in te zamelen. ,,Ons bekruipt het gevoel dat de gedeputeerde te weinig oog heeft voor de noodzaak van woningbouw in Liempde", aldus woordvoerder Joep Schalkx.

Vorige week kreeg de woningbouw in Liempde opnieuw een klap te verduren. De provincie vindt dat tachtig tot honderd woningen die de gemeente Boxtel wil laten realiseren tussen de Hamsestraat en Roderweg teveel. Dus wordt het tijd om in actie te komen, vindt Schalkx. De petitie moet laten zien hoeveel draagvlak er onder de Liempdse bevolking is om meer woningbouw toe te staan in het dorp. Schalkx: ,,Als je de houding van gedeputeerde Erik van Merrienboer ziet, dan merken wij dat hij de noodzaak in het dorp niet erkent. Terwijl er enorm veel behoefte is, daar zijn ook gemeente Boxtel en vele anderen het mee eens."

Zondagavond startte de petitie, bij het schrijven van dit artikel was deze circa 280 keer ondertekend. ,,Straks willen we alle handtekeningen overhandigen aan de gedeputeerde. Het liefst op de locatie Hamsestraat-Roderweg." Eerder stuurde Schalkx op initiatief van een aantal mede-inwoners uit Liempde een brief naar de gedeputeerde om aan te dringen op woningbouw. ,,Deze actie komt wel vanuit de partij, maar we hopen dat zoveel mogelijk mensen straks aansluiten."

VERKIEZINGEN

Het is geen verkiezingsstunt, vertelt Schalkx. Ook ná de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zullen er meer acties volgen, als dat nodig blijkt. ,,We hopen natuurlijk dat door deze petitie de vaart erin komt en provincie alsnog instemt. Maar als dat onvoldoende is, gaan we meer initiatieven ontplooien."

Zaterdag brengt Schalkx, de nummer drie op de verkiezingslijst van Combinatie95, met een aantal partijgenoten de petitie bij de plaatselijke Coop in Liempde onder de aandacht. Zij staan tussen 09.00 en 13.30 uur bij de supermarkt aan de Nieuwstraat. Ook online kunnen mensen de actie steunen via woningbouwliempde.petities.nl.

Van Merrienboer heeft de deur nog niet helemaal op slot gedaan voor meer woningen in het Liempdse buitengebied. Hij wil toestaan dat er meer dan veertig woningen tussen Roderweg en Hamsestraat komen áls de gemeente Boxtel investeert in de ruimte-voor-ruimteregeling van de provincie. Met de opbrengst kunnen elders in Noord-Brabant leegstaande stallen in het buitengebied gesloopt worden.

,,Wij hopen dat dit een constructieve bijdrage is om alsnog, helaas via een omweg, tot voldoende woningbouw in Liempde te komen", schrijft Schalkx in een brief waarmee hij Van Merrienboer op de hoogte stelt van de petitie.

HOE LANG DUURT DAT?

De vraag is hoe lang dat duurt, wil ook D66 Boxtel weten. De fractie vraagt aan het college of er alvast veertig woningen gebouwd kunnen worden en wanneer de provincie plan B in kan zien. Wethouder Peter van de Wiel noemde vorige week onder meer het investeren in de ruimte-voor-ruimte-regeling. D66 wil tevens weten of die investering voldoende is om aan 100 woningen te komen en wie verantwoordelijk is voor de kosten hiervan.

FOTO ONDER: De provincie wil niet meewerken aan het plan om tussen de Hamsestraat en Roderweg in Liempde tachtig tot honderd nieuwbouwwoningen te realiseren. Veertig is het maximum stelt gedeputeerde Erik van Merrienboer. (Foto: Albert Stolwijk).