Het gouden jubileumjaar van De Zonnebloem-afdeling in Liempde werd begin januari geopend met een feestelijke high tea tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in zaal De Serenade. (Foto: Gerard Schalkx).
Het gouden jubileumjaar van De Zonnebloem-afdeling in Liempde werd begin januari geopend met een feestelijke high tea tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in zaal De Serenade. (Foto: Gerard Schalkx).

DE ZONNEBLOEM: 50 JAAR VOLOP AANDACHT VOOR ZIEKEN EN OUDEREN

'Sociale structuur in Liempde is perfect'

HENK VAN WEERT

Al een halve eeuw bekommeren ruim twintig vrijwilligers van vereniging De Zonnebloem zich in Liempde om zieken en ouderen die niet meer zo makkelijk van huis kunnen. Bezoekjes aan huis, maar ook uitstapjes en bijeenkomsten vormen samen de activiteiten die jaarlijks worden gehouden. Dit jaar krijgen ze vanwege het gouden jubileum allemaal een extra feestelijk tintje.

De aftrap van het vijftigjarig bestaansjubileum was begin januari tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst in de vorm van een high tea. Hoogtepunt van de feestelijkheden wordt de jaarlijkse zieken- en ouderendag, die eind september wordt gehouden. ,,Bisschop Gerard de Korte heeft toegezegd dat hij daarbij aanwezig zal zijn en voorgaat tijdens een eucharistieviering", glundert Tonnie van Hastenberg. De Liempdse is al sinds de oprichting in 1968 als vrijwilliger actief voor De Zonnebloem en samen met José van Eijndhoven, die van 1970 tot en met 1995 de voorzittershamer hanteerde, blikt ze terug op het ontstaan van de vereniging. Voorzitter Mario Knoops en secretaris Els van de Wijdeven vertellen hoe de vereniging vandaag de dag functioneert.

HUISBEZOEKJES

,,De Zonnebloem is ontstaan uit een radioprogramma voor zieken dat de KRO in de jaren na de Tweede Wereldoorlog uitzond", weet Tonnie. José knikt: ,,Het hoofdkantoor is gevestigd in Breda en in de beginjaren werden overal provinciale en lokale afdelingen gevormd. Met als doel iets te betekenen voor mensen met een fysieke beperking. Vandaag de dag lijkt dat vanzelfsprekend, maar in de jaren vijftig en zestig was dat zeker niet het geval. Wie chronisch ziek was, kwam vaak nooit het huis uit..."

Tonnie weet erover mee te praten. ,,Mijn eigen vader was invalide en daarom ben ik van meet af aan bij De Zonnebloem betrokken geweest. Ik doe het graag. Ook nu nog. Afgelopen week was ik op huisbezoek bij iemand. Een praatje maken, kopje koffie drinken. Daar fleuren mensen van op. Ondertussen heb ik ook nog even de was gestreken. Dát is eigenlijk niet de bedoeling van ons werk, maar och... het ging in één moeite door."

Gevraagd naar hoogtepunten uit de halve eeuw dat De Zonnebloem nu in Liempde actief is, noemen beide vrouwen in één adem de jaarlijkse zieken- en ouderendag. ,,Heel leuke en gezellige uitstapjes", herinnert José zich. ,,Enkele malen hebben we zelfs een boottocht gemaakt. Dat vergde veel voorbereiding, maar was ontzettend dankbaar om te doen. En als we weer thuis kwamen, stond de fanfare klaar voor een muzikaal onthaal. Mooie tijden..."

TOURSPEL

Recent is Mario Knoops voorzitter geworden van De Zonnebloem-afdeling in Liempde. Hij treedt in de voetsporen van Willy van Zuijlen, die vorig jaar onverwacht overleed en de vereniging tien jaar leidde. ,,De bouwstenen voor het jubileumprogramma zijn nog door Willy aangedragen. We kunnen het mede financieren doordat de organisatoren van het Tourspel Liempde, waarbij Willy eveneens een van de gangmakers was, toegezegd hebben dat de opbrengst naar onze vereniging gaat. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee."

,,Onze doelgroep groeit", weet secretaris Els van de Wijdeven. ,,Mensen worden niet meer zo makkelijk in een verzorgings- of verpleeghuis geplaatst en wonen langer zelfstandig. Dus blijven huisbezoeken belangrijk. Ook al is dat aantal in Liempde relatief laag. Dat is te verklaren uit het feit dat ons dorp nog een hechte gemeenschap is. Mensen die hulp en aandacht nodig hebben, ondervinden die ook vanuit de familie en de buurt. Toch blijft de behoefte bestaan, ook voor andere activiteiten." De Zonnebloem werkt samen met onder meer de KBO (Katholieke Bond van Ouderen), Vrouwen Contact Liempde en stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde." Voorzitter Knoops: ,,Ja, je mag stellen dat de sociale structuur in Liempde perfect geregeld is. De participatiemaatschappij wordt in ons dorp op positieve wijze ingevuld."

Afgelopen vrijdag toonde fotograaf Gerard Schalkx, die onlangs zijn jubileumexpositie 'Gérard kiekte 50 jaar' had in D'n Liempdsen Herd, beelden uit het verleden voor een volle zaal in dienstencentrum De Kloosterhof. Natuurlijk met een smakelijk toelichting, al dan niet becommentarieerd door de toeschouwers. Het was de tweede jubileumactiviteit.

De eerstvolgende datum op de Zonnebloem-kalender die in Liempde is verspreid, is woensdag 7 maart. Dan staat voor de tweede keer een beautydag op het programma voor vrouwen én mannen, waarbij deelnemers kunnen worden gemasseerd. Ook is er aandacht voor de verzorging van handen en voeten. Schoonheidsspecialisten, pedicures en manicures uit het dorp verwennen dan de bezoekers van de De Zonnebloem.

Verder staat er in de rest van het jaar vrijwel maandelijks wel iets op het programma van De Zonnebloem in Liempde.

FOTO ONDER: Het jaarlijkse bezoekje aan de kermis staat ook in het jubileumjaar op het programma. (Foto: Albert Stolwijk, 2015).

Afbeelding