Het was voortdurend druk bij het tafeltje van Lars, Mike, Daan en Pijke. Hun automatic guided vehicle (AGV) voor Vandelande trok veel aandacht. (Foto's: Peter de Koning).
Het was voortdurend druk bij het tafeltje van Lars, Mike, Daan en Pijke. Hun automatic guided vehicle (AGV) voor Vandelande trok veel aandacht. (Foto's: Peter de Koning). Foto:

BEZOEKERS VERGAPEN ZICH OP JACOB-ROELANDSLYCEUM

'Out of the box' denken op Technasium

PETER DE KONING

De drukte was enorm tijdens de jaarlijkse Technasiumavond van het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Ruim tweehonderd leerlingen van klas 2 tot en met 6 presenteerden donderdagavond de resultaten van hun projecten. Honderden bezoekers vergaapten zich aan slimme onderzoeken, innovatieve ontwerpen en creatieve oplossingen.

Het Technasium is een bèta-profilering op het JRL die leerlingen al vanaf de brugklas kunnen kiezen. Ze werken aan uitdagende opdrachten van bedrijven en starten, in samenwerking met die opdrachtgever, een onderzoek of werken aan creatieve oplossingen. Tweedeklassers hielden zich bijvoorbeeld bezig met de inzet van zelf rijdende voertuigjes voor het sorteren van bagage op vliegvelden. ,,In opdracht van Vanderlande bedachten wij een AGV: automatic guided vehicle", vertelde Lars van der Linden. Hij werkt hiervoor samen met zijn klasgenoten Mike van den Braak, Daan van Hattum en Pijke van Bohemen.

DUIDELIJK LOL

De vier hadden er donderdagavond duidelijk lol in om de vele bezoekers voor hun tafeltje te overtuigen van hun idee. ,,We hebben ons verhaal al tientallen keren verteld. Maar dat geeft niks, we vertellen het gewoon nog een keer", lachte Lars toen de zoveelste groep nieuwsgierigen zich meldde.

Even verderop vertelden schoolgenoten over interactieve lichtinstallaties, hergebruik van bouwmaterialen, een simulatiesysteem voor het testen van auto's, medische armbanden en zelfs de smaakbeleving van cocktails. Wat het onderwerp ook was, de bezoekers luisterden aandachtig en raakten vanzelf onder de indruk van de vaak onverwachte oplossingen. ,,Scholieren denken vaak 'out of the box'. Wij volwassenen kunnen dat niet meer", concludeerde een van de bezoekers.

FOTO BOVEN: Het was voortdurend druk bij het tafeltje van Lars, Mike, Daan en Pijke. Hun automatic guided vehicle (AGV) voor Vandelande trok veel aandacht. Jaarlijks organiseert het Jacob-Roelandslyceum een Techasiumavond voor het publiek. (Foto's: Peter de Koning).


Zingen in D'n Boer

In de oudste kroeg van Boxtel vindt vandaag, donderdag 8 februari de maandelijkse meezingavond plaats. Het kasteleinsechtpaar Jolanda en Harrie van Erp van café D'n Boer aan de Corpus nodigt iedereen die zin heeft uit om zijn of haar zangkunsten te vertonen. Ook mensen die alleen willen luisteren, zijn welkom tijdens de karaoke-avond. Die begint om 21.00 uur en is zoals gebruikelijk gratis toegankelijk.

KBO: Smaak van Boxtel

Leden van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) zijn woensdag 21 februari om 18.30 uur welkom om een avond te koken en lekker te eten tijdens De Smaak van Boxtel. Deelnemers werken in de keuken van het Baanderherencollege (Van der Voortweg 14) met hulpkoks van buitenlandse afkomst aan een internationaal gerecht. Deelname kost acht euro; aanmelden kan tot 10 februari via kbo.boxtel@gmail.com of 06-19 95 39 97.

Nikkie Oversier en Manon van der Pas presenteren een slimme armband die medische meetapparatuur beter laat functioneren.