VOORDRACHT OP ZONDAG 18 MAART

Extra lezing door Messchaert en Hartmann bij Ars Vivendi

De belangstelling voor de lezing die oud-huisarts Leopold Messchaert en diens partner Threes Hartmanns zondag 18 februari geven over hun vrijwilligerswerk in Zambia is overweldigend groot. Daarom houdt cultureel genootschap Ars Vivendi een tweede voordracht. Die vindt plaats op zondag 18 maart in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18.

In december verscheen in deze krant een prominente aankondiging van de lezing door Messchaert en Hartmanns. Die leidde ertoe dat het maximaal aantal kaartjes rap was uitverkocht, meldde secretaris Norbert Klok onlangs.

Omdat er zoveel aanmeldingen zijn, besloot Ars Vivendi na overleg met Messchaert en Hartmanns te peilen of er animo was voor nóg een lezing. Een oproep daartoe toonde aan dat die belangstelling er inderdaad is. Mensen die reageerden via e-mail ontvingen afgelopen week bericht en kunnen kaarten à 7,50 euro reserveren via e-mail: arsvivendi@home.nl. De entreeprijs kan worden overgemaakt op IBAN-nummer NL59 KNAB 0255 7851 27 op naam van J. Crusio en onder vermelding van 'Dokter Leopold'.


EXPOSITIE LOOPT TOT 31 MEI

De Waag biedt ruimte aan kunst uit Utrecht en Kiev

Ludmilla Pavlenko uit Kiev schildert sinds twee jaar. Ginie Ruitenbeek uit Utrecht volgde de vijfjarige opleiding aan kunstacademie Wackers en is sinds 2012 als kunstschilder actief. Werken van beide kunstenaars zijn tot en met 31 mei te bewonderen in restaurant De Waag aan de Markt.

Ruitenbeek schildert met name stillevens. Ze gebruikt daarvoor olieverf op doek. Daarnaast schildert ze ook bloemen en (industriële) landschappen.

Pavlenko gebruikt verschillende technieken en werkt met name abstract expressionistisch of magisch realistisch. Geïnspireerd door de internationaal bekende Gerhard Richter (Duitsland) schilderde ze in 2017 de serie 'Color: Emotion, Rhythm, Space'. Ze probeert met haar doeken de invloed van kleuren en de combinaties daarvan op de mensen en de omgeving waarin zij leven te ontdekken. De expositie is ingericht door HavemanKunst en omvat ook beelden van Geerie Versantvoort.

VERWONDEREN

,,In De Waag kunnen onze gasten zich weer verwonderen over de schilderijen en de verschillende stijlen", aldus eigenaresse Elise Bosmans van het Boxtelse restaurant. ,,Het is iedere keer weer erg bijzonder. Kunst gaat pas echt leven als je iets over de achtergrond en bedoeling van de kunstenaar weet. Spannend hoe de gasten zullen reageren."


Heemkunde Boxtel

Sander Wassing geeft dinsdag 20 februari op uitnodiging van Heemkunde Boxtel een lezing over de Beeldenstorm in 1566 en de rol die Jan van Horne, de rebelse baron van Boxtel, daarin speelde. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal De Adelaar aan de Baroniestraat 75.

Schots eiland Iona

Predikant Corrie Terlouw houdt op 21 februari en 21 maart in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat lezingen over Iona, een klein eiland in Schotland. De lezingen duren steeds van 19.30 tot 21.30 uur. Deelname is gratis, een gift voor de kerk wordt op prijs gesteld. Belangstellenden dienen zich aan te melden via e-mail: caterlouw@xs4all.nl.