Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JAN DE KONING DRAAGT LEIDING SOC OVER AAN FRANK VAN HEESCH

Waggelpresident: 't Is mooi geweest

LINDA VAN DE WIEL

Allebei hebben ze een hart dat klopt voor wat ze het feest der feesten noemen: carnaval. Allebei waren ze dan ook al eens Prins Carnaval. En op carnavalsdinsdag, als Eendengat om middernacht weer Boxtel wordt, draagt de één zijn functie als president van Stichting Openbaar Carnaval (SOC) over aan de ander. Jan de Koning (55) en zijn opvolger, de één jaar jongere Frank van Heesch vertellen over hun hoogtepunten en uitdagingen.

,,In 1996 ben ik toegetreden tot prinsenvereniging De Waggelaars. Ik begon als lid van de raad van elf en heb me meteen actief ingezet binnen het SOC-bestuur", vertelt De Koning. ,,Toen onze kinderen klein waren, heb ik tijdelijk een tandje teruggeschakeld. In 2008 werd ik vervolgens voor een periode van twee jaar prins (Jan III – red.) en trad ik opnieuw toe tot het bestuur. Sinds 2010 ben ik president."

Een integere kerel met een groot verant-


woordelijkheidsgevoel én volop ervaring als leutliefhebber dus, zo laat De Koning zich het best omschrijven. Zijn opvolger Van Heesch is opvallend genoeg met dezelfde woorden te typeren. Hij was jaren een dragende kracht binnen De Agterblijvers, de oudste carnavalsclub van Eendengat. Als zoon van Harry en Sjaan van Heesch, medeoprichters van die club, is het vieren van carnaval hem bijna letterlijk met de paplepel ingegoten. ,,Hoewel De Agterblijvers altijd een deel van mij blijft uitmaken, ga ik me vol storten op mijn functie als president. Ik denk dat mijn grootste uitdaging is dat mensen mij als SOC-voorzitter gaan zien", vertelt Van Heesch.

Bij zijn taken als president der Waggelaars verwacht Van Heesch veel steun te krijgen van het gevolg van de prins. ,,Ik heb de groep mensen die zich inzet voor de SOC goed leren kennen in de twee jaar dat ik als prins Donald IV over Eendengat regeerde. Het is een groep waarbinnen iedereen actief en positief met het carnavalsfeest bezig is."

De Koning erkent dit, maar acht de tijd rijp om met ingang van Aswoensdag zijn functie neer te leggen: ,,Ik ben nu 55 jaar en de Stichting Openbaar Carnaval bestaat ook vijf 'kirres' elf jaar. Ik vind dit een goed moment om te stoppen." Hij vervolgt: ,,Veel mensen realiseren zich niet dat je als president verantwoordelijk bent voor heel veel dingen. Denk aan het voorbereiden van de prins op diens taken, het kiezen van zijn adjudant, motto en kostuum."

Ook de eindverantwoordelijkheid van de Grote Eendentrek ligt bij de president. De Koning: ,,Ik liep altijd in de optocht van Eendengat mee. Tót het moment dat in 2011 een vrouw van een balkon viel in de Breukelsestraat. Ik was carnavalesk verkleed en mocht daardoor niet praten met de politie. Maar de vergunning van de optocht stond op mijn naam. Ik besloot toen niet meer mee te lopen en voortaan in functie te blijven."

VERBINDER

Mooie momenten zijn er genoeg. ,,Een absoluut toppunt is de onthulling van 'Hé Waggel Mee!' in december jongstleden, een kunstwerk ter ere van het 5 keer 11-jarig bestaan van openbaar carnaval in Boxtel. Jan Swinkels was in 1963 de eerste Boxtelse carnavalsprins en mocht het beeldje mede onthullen. De uitdrukking op zijn gezicht op dat moment was fantastisch", vertelt de aftredend president, schoonzoon van Swinkels.

MEER FEEDBACK

Terwijl De Koning een rijk verleden als voorzitter heeft, staat Van Heesch een mooi, eervol en niet te onderschatten takenpakket te wachten. Hij waardeert De Koning om diens erfenis: ,,Jan is erin geslaagd het contact tussen de carnavalsclubs en de SOC te verbeteren. Hierdoor is de drempel lager om het SOC-bestuur ergens op aan te spreken. Het krijgt hierdoor veel meer feedback", aldus Van Heesch. ,,En verder is Jan een goed bestuurder."

De Koning geeft aan dat er in Van Heesch een juiste opvolger gevonden is. ,,Frank is een verbinder. Hij voelt instinctief aan wat mensen willen en wat op bestuurlijk vlak goed is. Hij is verder creatief en kan knopen doorhakken."

ENORM GENOTEN

Dit jaar viert aankomend president Van Heesch nog carnaval met 'zijn' Agterblijvers. En natuurlijk als muzikant van The Ducktownband. ,,Hoe? Zoals ik dat elk jaar doe, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat." De Koning, die ook in deze muziekkapel speelt, houdt tot en met het einde van de komende leutvierdaagse de verantwoordelijkheid over het reilen en zeilen in Eendengat: ,,Ik heb enorm genoten van deze eervolle functie en het zal best pijn doen om te stoppen. Maar het is mooi geweest…"

FOTO BOVEN: Frank van Heesch (links) en Jan de Koning, de komende en gaande SOC-president, poseren bij 'Hé Waggel Mee!'. Het bronzen kunstwerk werd in december onthuld bij de Zwaanse Brug ter gelegenheid van het elfde lustrum van openbaar carnaval in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).