Afbeelding
Foto: Daisy Renders

OP BEZOEK BIJ DE WAGENBOUWERS VAN BUURTSCHAP WEST

Goed idee bedenken kost veel kruim...

JOLEEN VAN ROOIJ

Woensdag 31 januari om 20.00 uur. Het is koffiepauze bij de bouwploeg van buurtschap West op Tongeren. Nog tien dagen, dan moet alles klaar zijn voor de Grote én Kleine Eendentrek. Maar dat gaat vast en zeker lukken...

De vrouwen zitten gezellig aan een grote werktafel met koffie en een koekje erbij. Er wordt kleding genaaid en allerlei letters worden kleurrijk beschilderd. Op hetzelfde moment drinken de mannen hun koffie staand in de grote bouwloods.

Werken de mannen en de vrouwen hier altijd gescheiden van elkaar? ,,Het is misschien een beetje traditioneel, maar dit werkt voor ons het best", zegt Liesbeth van Esch. ,,De vrouwen bedenken het thema, geven aan hoe de carnavalswagen eruit moet komen te zien en de mannen voeren het uit. Maar onze mannen denken altijd enorm creatief mee, soms moeten we hen zelfs afremmen", lacht de Boxtelse. ,,Er wordt vaak meer gemaakt dan we in eerste instantie bedacht hebben", voegt een enthousiaste Hariette Ceelen toe.

Deze buurtvereniging maakt het zichzelf niet makkelijk. Ze doet namelijk mee aan zowel de Kleine als de Grote Eendentrek mee, op respectievelijke carnavalszaterdag- én zondag. Met verschillende groepen lopers en ook nog eens met twee verschillende thema's.

Hoe ging het dit jaar met het kiezen van de thema's? ,,Het bedenken van het idee kostte dit jaar nogal wat kruim, veel avonden keerden we onverrichter zake huiswaarts", vertelt Ceelen. ,,We hebben gebroed op verschillende thema's waarbij we telkens keken naar wat actueel is, of we er iets mee kunnen en of het interactief uit te voeren is met het publiek. We zijn met 55 mensen en juist de combinatie met kinderen maakt het ingewikkeld. Het moet wel voor iedereen vol te houden zijn tijdens de optocht."

Inmiddels verrijst in de loods een prachtig bouwwerk, er hangt de typische geur van het lassen en achterin beschildert een paar kinderen met grote precisie een zelfgemaakte eend. Hier wordt weinig gepraat, maar het plezier in het samen bouwen straalt er vanaf. In het domein van de vrouwen wordt flink overlegd, gekletst en gelachen. Hier worden de puntjes op de i gezet.

Zo te zien verloopt alles op rolletjes. Hadden jullie ook tegenvallers? ,,Echt wel! Na lang zoeken vonden we via internet de perfecte schortjes. Alleen de levertijd werd steeds langer. Daarom probeerden we alles te annuleren, maar we kregen toch deelzendingen binnen. Zelfs één met een douaneboete erbij! Deze schortjes verkochten we uiteindelijk op Marktplaats door aan een andere carnavalsvereniging en ondertussen hebben we nieuwe kleding besteld", lacht Van Esch.

Op de vrijdag vóór carnaval is alles af, verzekeren de vrouwen. ,,Dan hebben we 'bouwbier' om te vieren dat we klaar zijn", zegt Van Esch.

Hebben jullie trouwens ook nog gedacht aan de geluidsnorm op de wagen? Het blijft even stil, maar dan verkondigt Van Esch ondeugend: ,,Dat is nu typisch een taak voor de mannen."

Wat gaan we zien van Buurtschap West tijdens de optochten? Een kleine tip zou leuk zijn. ,,Zo netjes als het op de bouwplaats is, zo'n bende wordt het tijdens de jeugdoptocht. Maar zondag maken we 't weer goed. Meer verklappen we écht niet", lacht Ceelen.

FOTO BOVEN: Jong en oud werkte trof de voorbije maanden in een loods op Tongeren voorbereidingen voor de Kleine én Grote Eendentrek, die zaterdag 10 en zondag 11 februari op het programma staan. (Foto: Daisy Renders).


Politiek Kaffee Indegat

Het Politiek Kaffee, de ludieke ontmoeting van Prins Carnaval van Eendengat met het college van B. en W. van Boxtel, staat maandag 12 februari vanaf 11.55 uur in het teken van de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Inde Lijst 11 bemant stemlokaal 11 in grand café Rembrandt (Rechterstraat). Onder leiding van de broers Maarte en Henk van de Laak vindt een ludieke voorbeschouwing plaats op de stembusgang van 21 maart. Tonprater Ad Hoevenaars fileert fijntjes het voorbije jaar.

Afbeelding