Prins Ricardo, adjudant Door en de kinderen oefenden voor het Keinder Kupkes Festival. (Foto: Peter de Koning).
Prins Ricardo, adjudant Door en de kinderen oefenden voor het Keinder Kupkes Festival. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD CARNAVAL IN HET DORP

Prins Esch in polonaise met rode neus

CARRY DIRKX

Vorig jaar zwaaide prins Ricardo (Rick van de Ven) voor het eerst de scepter over de Essche Oggelvorsenpoel. Hij deed dat met enthousiasme en plezier. Waar hij echter het meest van genoot: het bezoek aan zieke dorpsgenoten en de bewoners van woonzorgcentrum Buitenhuis. Die ervaring liet hem niet los en hij besloot dit jaar iets extra's te doen: 'maatschappelijk verantwoord' carnaval vieren. Hij verbond een goed doel aan het feest, namelijk de Cliniclowns.

Prins Ricardo herinnert zich een dansje, vorig jaar, met een van de bejaarde bewoners van het woonzorgcentrum.

,,Ik heb zó genoten. Nog nooit zo lekker gedanst", zegt hij. Achteraf een van zijn mooiste herinneringen aan zijn eerste jaar als prins. Ook het ziekenbezoek bleef hem bij. ,,Van tevoren zag ik best op tegen het bezoek aan de zieken en de ouderen. Maar het was juist heel bijzonder. Mensen waren zo dankbaar en blij met onze komst. Carnaval is een mooi, gezamenlijk feest, maar er wordt nooit echt stil gestaan bij mensen die het moeilijk hebben", zegt hij. Tijd om daarin verandering te brengen.

DICHTBIJ

In het dagelijks leven werkt prins Ricardo in de bouw. ,,Daar zijn we veel bezig met MVO, maatschappelijk verantwoord on-

dernemen. Materialen recyclen, oog hebben voor je omgeving." Na zijn ervaringen van vorig jaar, wilde hij dit jaar met carnaval ook meer 'oog voor de omgeving'. ,,Dus bedachten mijn adjudant en ik MVC, maatschappelijk verantwoord carnavallen."

Omdat hij dit jaar opnieuw een lijflied opnam en daarbij de 'feestneus' het thema werd, kwamen ze al snel uit bij de Cliniclowns. ,,Een mooi doel. Het staat dicht bij ons, dicht bij mensen. Iedereen die zieke kinderen heeft gehad, waardeert de Cliniclowns enorm." Op verschillende manieren zamelt hij geld in voor dit goede doel. En hij hoopt dat iedereen in de Oggelvorsenpoel zijn voorbeeld volgt: door wat geld te doneren en in de polonaise. Mét feestneus.