Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

HOOGUIT 40 HUIZEN AAN RAND VAN LIEMPDE

Hamsestraat/Roderweg: provincie wijkt niet af

PÅL JANSEN

De provincie Noord-Brabant houdt voet bij stuk op de woningbouwlocatie Hamsestraat/Roderweg. De gemeente Boxtel wil dat projectontwikkelaar Janssen/De Jong daar tachtig tot honderd woningen kan bouwen. Maar gedeputeerde Erik van Merrienboer heeft wethouder Peter van de Wiel deze week te kennen gegeven dat veertig het maximale aantal is. Tenzij...

In het kort samengevat waar het schuurt tussen de lokale en provinciale overheid: de provincie wil dat in het gebied een goede overgang is van stedelijke bebouwing naar landelijke bebouwing. ,,Dus geen vinex-wijk of iets dergelijks", zegt Van de Wiel.

Hij is ervan overtuigd dat die overgang er ook is als er tachtig tot honderd woningen gebouwd worden. Het gaat immers om een redelijk groot terrein. Maar omdat er grond tussen agrarisch en stedelijk gebied én rondom de beek (Groote Waterloop) beschermd moet worden, liet de provincie weten dat dertig tot veertig woningen het maximum is."

DORPSBERAAD

Deze week onderhandelde Van de Wiel met gedeputeerde Van Merrienboer, maar hij kreeg nul op het rekest om meer woningen te mogen bouwen. Onder toeziend oog van een vertegenwoordiger van Dorpsberaad Liempde. Voorzitter Bert van Ruremonde: ,,Wij zijn verheugd dat we worden betrokken bij de gesprekken. Maar er zijn kanttekeningen. Er is al een hele hoop tijd verloren gegaan. En in vier jaar is er gewoon veel te weinig gebeurd. Wel goed is dat er vastgehouden wordt aan de tachtig tot honderd woningen en dat het ook gaat om de goede soort woningen."

Want ook al zegt de provincie nu 'nee', de projectontwikkelaar staat volgens Van de Wiel ook 'niet te springen om maar veertig woningen te bouwen'. Dat zou immers betekenen dat de kavels daar heel erg duur worden. Terwijl de gemeente voor ogen heeft dat 45 procent van het gebied zal bestaan uit huur en sociale huur. Voor de rest moeten er woningen uit het middensegment komen, zoals tweekappers. Van de Wiel: ,,Liempde staat niet te springen om dure huizen, daar staan er al genoeg van."

Hoewel de gedeputeerde de deur heeft dichtgedaan voor het ontwikkelen van meer dan veertig woningen, is deze nog niet op slot. De wethouder gaat een nieuwe onderhandelingsronde in. Nu moet een andere invalshoek. De provincie heeft een ruimte-voor-ruimte-regeling. Als iemand een zogeheten bouwtitel à 125.000 euro koopt, dan geeft zo'n titel recht op één woonkavel op plattelandsgebied waar normaliter niet gebouwd mag worden. Daarvoor moet elders in Noord-Brabant duizend vierkante meter aan stallen in het buitengebied gesloopt worden.

,,Als de gemeente Boxtel iets meer dan dertig van die titels koopt, dan is de provincie bereid om te praten over substantieel meer woningen in het gebied Hamsestraat/Roderweg." Hoeveel dat precies is, daar kon Van de Wiel geen antwoord op geven. ,,Onze ondergrens is tachtig huizen."

3,75 MILJOEN EURO

Probleem: meer dan dertig titels maal 125.000 euro betekent een bedrag van ruim 3,75 miljoen euro. ,,Maar dat gaan wij er niet voor betalen", aldus Van de Wiel. ,,En per woning krijgen we dan weer een bijdrage van de provincie." Daar moet echter nog over onderhandeld worden.

Bovendien moet de wethouder binnenkort aan tafel met het Groenontwikkelfonds Brabant, dat is opgericht om 10.000 hectare aan natuur te ontwikkelen in Noord-Brabant. Dit om ervoor te zorgen dat het groen in de geplande wijk naar tevredenheid van de provincie is. ,,Deze week ga ik nog aan tafel met Ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte en het Groenontwikkelfonds is benaderd."

FOTO ONDER: De onderhandelingsronde tussen wethouder Peter van de Wiel en gedeputeerde Erik van Merrienboer over woningbouwplannen op de uitbreidingslocatie Hamsestraat/Roderweg zit op een dood spoor: de gemeente wil er 80 tot 100 huizen kunnen bouwen, de provincie houdt voet bij stuk en staat er maximaal 40 toe. Maar de volgende ronde is echter alweer begonnen... (Foto: Albert Stolwijk).


Boxtel haalt 3 ton uit Legaat Van Cooth voor DKA

De gemeente Boxtel betaalt 300.000 euro vanuit het Legaat Van Cooth voor een nieuw samenwerkingsverband op het terrein van De Kleine Aarde (DKA). Het bezoekerscentrum en de veldschuur ondergaan een flinke verbouwing. Wethouder Marusjka Lestrade: ,,Voor een passende leer-werkomgeving voor de onderwijspartners."

In totaal leggen twintig partners, waaronder de zeven samenwerkende partijen in 't Collectief, gezamenlijk 900.000 euro op tafel. Niet alleen voor de veldschuur en het bezoekerscentrum, maar ook om activiteiten te ontplooien, legt Lestrade uit. ,,Er komen fieldlabs en living labs waarin geëxperimenteerd wordt hoe partijen uit onderwijs, overheid en ondernemerschap samen kunnen werken. Bijvoorbeeld hoe de voedseltuin samen kan werken met Helicon Opleidingen." Het gaat ook veelal om het inzetten van arbeidsuren, vertelt de wethouder. ,,Er moet een onderwijsformule worden opgezet voor voortgezet onderwijs en mbo. Ook moet er veel projectadministratie worden uitgevoerd."

Stichting DKA stuurt de groep partners aan. Nu er drie ton uit het Legaat is gehaald, zit er nog 581.000 euro in. Het geld is bedoeld voor onderwijsprojecten.