Afbeelding
Foto:

PLATFORM ZOEKT BUURTVERBINDERS

Naastebuur wil inwoners van Boxtel samenbrengen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ze hielden al een actie in Boxtel waar mensen een wens konden indienen voor hun buren. En binnenkort starten ze met het initiatief Gouden Toetsenbord om mooie verhalen uit de wijken op te halen. De buurtverbinders van Naastebuur zitten bepaald niet stil. Maar om het doel van het platform - zorgen dat inwoners van Boxtel in contact met elkaar komen - te laten slagen, zijn meer ambassadeurs nodig. ,,Iedereen die enthousiast is, mag zich melden", aldus buurtverbinders Margo Bartelds en Pierre van den Oord.

In september 2016 werd op initiatief van Zorgzaam Boxtel www.naastebuur.nl gelanceerd: een digitaal dorpsplein voor Boxtelse inwoners, verenigingen en bedrijven. Op de website zijn onder meer nieuwtjes uit de buurten, een agenda, vraag en aanbod van diensten en een overzicht van organisaties te vinden. In 2017 trok het platform 3.100 unieke bezoekers. ,,We willen mensen in contact brengen. Ik zie Naastebuur als een middel om dit te bereiken", vertelt Bartelds. Ze werd ruim een jaar geleden gevraagd door ContourdeTwern om een bijdrage te leveren als buurtverbinder. De welzijnsinstelling biedt ondersteuning aan het platform. ,,We merken dat mensen hun buurtgenoten minder goed kennen. Eerst moeten mensen elkaar weten te vinden via Naastebuur. Mijn overtuiging is dat er dan ook offline contact tussen inwoners ontstaat."

Pierre van den Oord is sinds de lancering van het platform betrokken als buurtverbinder. ,,Het mooie aan Naastebuur is dat iedereen zelf berichten kan plaatsen op de website en op nieuwtjes kan reageren. Dat zorgt voor herkenbaarheid en betrokkenheid bij je buurt en woonplaats."

Bartelds en Van den Oord proberen inwoners zoveel mogelijk te attenderen op Naastebuur, samen met de tweede andere buurtverbinders José van Weert en Marnix van Woudenberg. ,,Iedere wijk een verbinder: dat is ons ideaalbeeld", aldus Bartelds. Zij en Van den Oord benadrukken dat iedereen die rol op zijn eigen manier kan invullen. ,,Het gesprek aangaan met inwoners tijdens wijkactiviteiten, nieuwtjes plaatsen op de website: alles is mogelijk." Mensen die belangstelling hebben of meer informatie willen over Naastebuur, kunnen contact opnemen met Kim van Zandbeek van ContourdeTwern via tel. 06-23 23 49 04. Iedere aanstaande buurtverbinder krijgt een speciale training aangeboden.

FOTO ONDER: Margo Bartelds en Pierre van den Oord, buurtverbinders van Naastebuur. (Foto: Annelieke van der Linden).