Afbeelding
Foto:

LEERLINGE WINT BOXTELS EVENEMENT ONDANKS DYSLEXIE

Esther: een ware voorleeskampioen

De titel van het boek waarmee Esther Maaskant (11) dinsdagochtend het Boxtelse voorleeskampioenschap won in Podium Boxtel, had niet toepasselijker kunnen zijn. De leerlinge van basisschool De Hobbendonken las namelijk voor uit 'Kampioen' van Corien Oranje. ,,Door een boek te lezen, kom je in een andere wereld terecht. Met voorlezen betrek je andere mensen bij die wereld."

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Apetrots is Esther op haar voorleesoverwinning. ,,Voor mijn gevoel ging het dinsdag niet zo goed. Dat had met zenuwen te maken. En toen de juryleden tijdens de prijsuitreiking zeiden dat ze tijdens het beginstuk al helemaal in het verhaal zaten, dacht ik niet dat ze het over mij hadden. Maar op het moment dat ze aangaven de boektitel erg toepasselijk te vinden, wist ik dat ik gewonnen had", vertelt de leerlinge een dag na het kampioenschap enthousiast.

En niet alleen Esther is trots. Haar klasgenoten en meester Reinout Brocken maakten dinsdag in Podium Boxtel het grootste kabaal toen de jury de uitslag bekendmaakte. ,,Het is heel bijzonder dat een leerling met dyslexie voorleeskampioen wordt", stelt Reinout. Esther kampt inderdaad met woordblindheid. ,,Lezen helpt heel goed, ik raad het iedereen aan. Daardoor herken je veel woorden", legt de tiener uit. ,,Als ik een stukje moet voorlezen dat ik nog niet ken, is dat lastig voor mij. Maar er is een speciaal programma op de computer voor mensen met dyslexie. Daardoor kan ik teksten gemakkelijker lezen."

Voorlezen uit het boek 'Kampioen' kost Esther echter geen enkele moeite. ,,Ik ken het verhaal bijna uit mijn hoofd, zeker het fragment dat ik heb voorgelezen op het kampioenschap", lacht ze. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over een jongen van wie het onderbeen moet worden afgezet na een ongeluk. ,,Uiteindelijk wordt hij toch paralympisch zwemkampioen, omdat hij zo'n doorzetter is", zegt Esther. ,,Toen ik de cover zag, leek het boek me maar saai. Gelukkig heb ik het tóch gelezen." Ze koos voor een fragment waarin meteen duidelijk wordt waar het boek over gaat. ,,Mijn zusje werd wel een beetje gek van me, zó vaak heb ik thuis geoefend."

VAN BINNEN EN BUITEN

Na de winst in Boxtel staat voor Esther nu de provinciale wedstrijd op het programma, op 24 maart in Goirle. ,,Daar doen 65 kinderen aan mee", zegt Esther. ,,Ik kies hetzelfde boek. Dat ken ik nu van binnen én van buiten." Later wil Esther schrijfster worden. ,,En illustrator en fotograaf. Dan kan ik alles zelf doen als ik een boek uit wil brengen: van tekst tot cover..."

FOTO BOVEN: Esther Maaskant (middenachter) is voorleeskampioen van Boxtel. (Foto: Annelieke van der Linden).