Afbeelding
Foto: Minke Verhoeven

EEN LICHTVOETIG CONCERT IN DE PROTESTANTSE KERK

Kwintet Vijf! verovert alle harten

'Met hart en ziel' onder die titel veroverde kwintet Vijf! veel harten, in de verrassende combinatie van harp, fluit, viool, fagot en klarinet. De werkgroep Klassiek in de Kerken organiseerde dit concert zaterdagmiddag in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel.

Een kwartier voor aanvangstijd waren al veel luisteraars aanwezig, waaruit bleek dat de opzet van de werkgroep in goede smaak viel. De instrumenten kwamen goed tot hun recht in de kamermuziek en de stukken werden door de instrumentalisten persoonlijk toegelicht, wat plezierig was voor het publiek.

Het eerste stuk, Chiquilin de Bachin van Piazolla, werd door de harp met een thema ingezet, dat door de fagot, viool, fluit en althobo werd overgenomen. Van Debussy werd de Petite Suite ten gehore gebracht, oorspronkelijk geschreven voor vierhandig piano, nu gearrangeerd voor dit kwintet. De impressionistische muziek deinde dankzij 'kabbelende' golfjes op de harp.

De melodie van Gabriel's Oboe van Morricone uit de film The Mission, werd overtuigend gebracht door de fagot en hobo. Van Glinka klonk een weemoedig Russisch lied met harp, viool en fagot. De Gypsy Song uit de opera Carmen van Bizet begon met minimale muziek van de harp, waarna de musici één voor één opkwamen en meespeelden. De uitvoering werd beloond met een warm applaus.

Van Ravels Ma Mere l'Oye (Moeder de Gans) klonken drie delen, namelijk Pavane de la Belle au bois dormant (Doornroosje), Petit Poucet, (Klein Duimpje), die je hoorde stappen in de muziek, en Le jardin feérique met glissando's van de harp. Het Terzettino van Dubois, een tijdgenoot van Ravel, klonk als een goed gesprek tussen fluit, althobo en harp.

Voor aanvang van het slotstuk, stelden de vijf vrouwelijke musici zich voor. De Bacchanale uit de opera Samson en Delila van Saint-Saëns was een gezamenlijk arrangement, een opzwepende dans waarin de dansende strijkstok van de violiste opviel. Na een staande ovatie werd het concert besloten met een toegift, Bonsoir.

Na het concert was er gelegenheid om met een drankje even na te praten met de vijf instrumentalisten.

FOTO LINKS: De dames van Vijf! bespeelden hun instrumenten zaterdag met hart en ziel. (Foto: Minke Verhoeven).


PRIJS VOOR INZET EN ROL BINNEN SAMENWERKING IN DE REGIO

Boxtelse verloskundige ontvangt Bart Award

De Boxtelse Jolanda Jansen heeft dinsdag de Bart Award ontvangen van het Verloskundig SamenwerkingsVerband (VSV). Ze kreeg deze prijs voor haar werkzaamheden als verloskundige en voorzitter van de Coöperatie Verloskundigen 's-Hertogenbosch.

Volgens de jury is Jansen een teamplayer, benaderbaar en hardwerkend. De Boxtelse speelt haar rol als voorzitter van de genoemde coöperatie met verve. Mede dankzij haar is deze organisatie gegroeid en geworden tot een volwaardige partner in de visie op de verloskundige zorg in de regio. Dat de samenwerking tussen eerste- en tweedelijns verloskundig hulpverleners op het huidige niveau heeft kunnen komen, is mede aan haar te danken.
De award, vernoemd naar de in 2009 overleden gynaecoloog Bart van Turnhout, wordt uitgereikt aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor de verloskundige zorg. Eerdere laureaten zijn gynaecoloog Jacques Dirken en verloskundige Cora van den Berg.
Het VSV is een samenwerking tussen verloskundigen, huisartsen, gynaecologen en kinderartsen in de regio 's-Hertogenbosch.

FOTO RECHTS: De vorige winnaars, Cora van den Berg (links) en Jacques Dirken met in het midden Jolanda Jansen. (Foto: Jeroen Bosch Ziekenhuis).

Afbeelding