Afbeelding
Foto: Carry Dirkx

OPSPLITSING GEMEENTE HAAREN VERDEELT BUURTSCHAP

'De Ruiting moet één geheel blijven'

Dat de gemeente Haaren gaat opsplitsen staat vast. Dat levert echter problemen op. Neem buurtschap De Ruiting, in het buitengebied van Esch. Dwars door deze straat, sterker: dwars door de achtertuin van een bewoner, loopt de dorpsgrens Esch-Haaren. Nu niet zo'n probleem - allemaal gemeente Haaren - maar straks zou een deel van het gebied bij de gemeente Boxtel en een deel bij Oisterwijk gaan horen. Bewoners van De Ruiting willen echter bij elkaar blijven. En het liefst bij Vught gaan horen. Ze zijn een handtekeningenactie gestart.

CARRY DIRKX

,,De Ruiting hoort bij Esch en bij elkaar. Niet alleen ik voel dat zo; dat geldt voor de hele buurt", zegt Maurits van Bouwdijk Bastiaanse. Hij woont aan De Ruiting en over zijn grond loopt de dorpsgrens Esch-Haaren. Dat de straat bij elkaar moet blijven, is meer dan een gevoelskwestie. De buurtschap is bezig een nieuw plan voor het gebied te maken, vanuit stichting De Ruiting, en zou straks eventueel met twee gemeenten te maken krijgen. Te weten: Oisterwijk, waar het dorp Haaren naartoe zou gaan en Boxtel, waar het dorp Esch bij zou gaan horen. ,,Dat is lastig", zegt Van Bouwdijk Bastiaanse. Daarbij: de meerderheid van de bewoners lijkt liever naar Vught te gaan. ,,Maar voor mij is het belangrijkste dat we bij elkaar blijven als buurt. Dat heeft prioriteit."

GROOT VERSCHIL

,,Oisterwijk: dat is écht de ver-van-mijn-bed-show", zegt Carmen van de Loo, eveneens bewoonster van De Ruiting. Zij woont officieel in Haaren, maar voelt zich Esschenaar. ,,We zitten als bewoners allemaal op één lijn", zegt ze. ,,We willen dat De Ruiting een geheel blijft. En het liefst gaan we bij Vught horen, daar ligt onze betrokkenheid en oriëntatie. De kinderen zitten er op school; één keer gas geven en je bent er." Die voorkeur voor Vught is er ook bij de inwoners van straten nabij De Ruiting, zoals Overeind, Haarenseweg en Witvensedijk. ,,We spraken elkaar tijdens de nieuwjaarsborrel van de buurtvereniging en bijna iedereen wil naar Vught", zegt Van de Loo.

Van de Loo is geboren en getogen op De Ruiting en woonde er ook al in de tijd dat er een zelfstandige gemeente Esch en een gemeente Haaren was. Toen was De Ruiting ook verdeeld, en woonde ze in de gemeente Haaren. ,,Voor ons paspoort gingen we naar Haaren. Voor de saamhorigheid op De Ruiting maakte dat niet uit. Die was er toen ook al, net als nu. Maar er is een groot verschil: toen speelden die gezamenlijke plannen voor de buurt niet. Dat maakt het nu ingewikkelder."

Van Bouwdijk Bastiaanse is met bewoner Eric van Roosmalen van de Haarenseweg een petitie gestart onder buurtbewoners. Dat gaat dus niet alleen meer om De Ruiting bij elkaar houden, maar ook over de wens om in ieder geval 'de oriëntatie op Vught' te onderzoeken. Ruim honderd handtekeningen zijn al verzameld, een grote meerderheid van de buurt. De petitie gaat naar de gemeente Haaren en naar de provincie Noord-Brabant. Ook in de andere dorpen spelen vragen over grenscorrecties. De politieke partijen in Haaren lijken daarover verdeeld. Progressief '96 wil - in ieder geval in Helvoirt - dat bij de herindeling 'oude dorpsgrenzen' worden aangehouden. De VVD pleit in haar verkiezingsprogramma juist voor maatwerk en enkele grenscorrecties, zoals: 'Het gebied in Esch ten noorden van de Haarenseweg en westen van de Witvensedijk komt bij Vught'.

DRAAGVLAK

Wethouder Eric van den Dungen van de gemeente laat in een schriftelijke reactie weten dat nog niet is besloten welke gebieden aan de dorpen Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt worden toegevoegd. ,,Omdat we het belangrijk vinden dat er draagvlak is voor de manier waarop de gemeente wordt opgesplitst, worden inwoners in de gelegenheid gesteld hun mening daarover te geven. Het moment waarop dit kan en op welke wijze is nog niet bekend. Dit volgt in de loop van de komende maanden." (Foto: Carry Dirkx).


Speuren naar sporen

Jeugd-Natuurgroep-Gestel houdt zaterdag 3 februari een natuurwandeling voor kinderen en hun (groot)ouders. Tijdens deze tocht van 14.00 tot 16.00 uur gaan deelnemers op zoek naar braakballen. Daarna gaan zij de ballen uitpluizen. De wandeling start bij het gebouw van Brabants Landschap aan de Haanwijk 4a in Sint-Michielsgestel.