Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL PRESENTEERT VIERDE BOUWPLAN

465 nieuwbouwwoningen in buurtschap Selissen

HENK VAN WEERT

De buurtschap Selissen in Boxtel-Noord verandert de komende jaren in een nieuwbouwwijk waar 465 woningen verrijzen. De gemeente Boxtel heeft daarvoor maandag een akkoord gesloten met Van Wanrooij Projectontwikkeling uit Geffen en bouwbedrijf Van Peer uit Oss. De verwachting is dat in de loop van volgend jaar met de bouwwerkzaamheden kan worden gestart.

In het gebied ten noorden en ten oosten van de straten achter het waterschapshuis aan de Bosscheweg, worden uitsluitend grondgebonden huizen gerealiseerd, dus geen appartementen. Circa 30 procent van de te bouwen huizen bestaat uit sociale woningbouw, waarbij ook woonstichting Sint-Joseph wordt betrokken. Ongeveer de helft van het aantal nieuwbouwwoningen valt in het goedkope en middeldure segment, terwijl 20 procent in de duurdere categorie valt. Een stedenbouwkundig ontwerp en een bestemmingsplan moeten nog worden opgesteld. Desondanks verwacht wethouder Peter van de Wiel dat in de loop van 2019 kan worden gestart met de bouwwerkzaamheden: ,,Want we hebben de afgelopen twee jaar dit plan intensief voorbereid en daarbij is door alle partijen constructief samengewerkt."

GECOMPLICEERD

De wethouder toonde zich opgetogen over het feit dat er een overeenkomst is bereikt. ,,Bouwen in Selissen is al drie keer gestrand. Het is dan ook een moeilijke locatie met veel uitdagingen. Denk daarbij aan de rijksweg A2, aan de twee agrarische bedrijven in het gebied, aan de ontsluiting op de Bosscheweg en aan het Dommeldal", aldus Van de Wiel. De kenmerkende structuur van het gehucht Selissen, met smalle, kronkelige weggetjes, blijft behouden. Langs de A2 wordt een geluidswal aangelegd. De (beschermde) Dommeloever wordt niet bebouwd.

Projectontwikkelaar Clemie van Wanrooij, die ook bij een eerder bouwplan was betrokken, sprak over een mooi, maar gecompliceerd stukje Boxtel. Hij benadrukte dat met de twee agrariërs overeenstemming is bereikt dat zij hun bedrijven op de huidige locatie beëindigen. Daarmee komen twee geurcirkels te vervallen, die bouwen in het gebied eerder mede verhinderden.

AARDGAS

Directeur Jan van Peer van het gelijknamige bouwbedrijf meldde dat er duurzame nieuwbouwwoningen verrijzen in Selissen. En dat past helemaal binnen de ambities die het gemeentebestuur heeft, benadrukte wethouder Van de Wiel. De huizen krijgen geen aansluiting op het aardgasnet en worden zogenaamd all-electric uitgevoerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van aardwarmte in combinatie met zonne-energie. ,,De woningen zijn hiermee zeer toekomstbestendig en (nagenoeg) energieneutraal", aldus de wethouder.

Vorige week werd bekend dat er ook gebouwd gaat worden op het terrein van het voormalige verpleeghuis Lindenlust, aan de overkant van de Bosscheweg. Dat project valt buiten het plangebied Selissen, net als eetcafé De Oude Ketting.

FOTO ONDER: Zicht op een deel van het bouwplan Selissen vanaf het viaduct Heult over de rijksweg A2. (Foto: Peter de Koning, juli 2012).