Afbeelding
Foto: Floris van den Berg

FLOORTJE DESSING BRENGT BEZOEK AAN BOXTELSE IN PAPOEA

'Floris naar het einde van de wereld'

RENS VAN DEN ELSEN

Het populaire programma 'Floortje Dessing naar het einde van de wereld' besteedt donderdag 8 februari aandacht aan de Nijmeegse huisarts en oud-Boxtelaar Floris van den Berg (34). Hij runt samen met zijn vriendin en tropenarts Jorieke van der Stelt (33) een ziekenhuis in Kikori op Papoea-Nieuw-Guinea. Van den Berg: ,,Als je op zo'n plek werkt, besef je pas hoe goed we het in Nederland hebben."

De huisarts is niet vies van avontuur, want iets meer dan een jaar geleden keerde hij terug van Antarctica, waar hij veertien maanden verbleef in onderzoeksbasis Concordia. Het is een heel verschil, van ijzige kou naar tropische hitte. Toch doet Van den Berg het met veel plezier: ,,In Nederland maakt het niet uit of er ergens al dan niet twee doktoren bij komen. Iedereen krijgt toch wel zorg als dat nodig is. Maar hier zijn op veel plekken gewoonweg geen artsen. Er zijn wel zogenaamde Community Health Workers, dat zijn doktersassistenten met minder ervaring. Zij helpen bijvoorbeeld bij het inbrengen van een infuus of het toedienen van medicijnen. Maar voor operaties is er niet zo snel iemand te vinden. Alle hulp uit het buitenland is dus welkom. We brengen onze ervaring over op de lokale medewerkers, die raken daardoor extra gemotiveerd. Dat maakt het meteen ook dankbaar werk."

Presentatrice Floortje Dessing volgde de belevenissen van Van den Berg al een tijdje. Ze wilde eigenlijk haar programma draaien op Antarctica, maar dit bleek niet in het productieschema te passen. Toen haar redactie op de blog van de Nederlandse arts las dat hij naar Papoea ging, nam ze contact op via Skype. Van den Berg: ,,De afspraak was snel gemaakt, maar voordat alles goed geregeld was, waren we een paar maanden verder. Uiteindelijk is Floortje begin januari bij ons op bezoek geweest en heeft ze een dag of zes met ons meegelopen in het ziekenhuis. Ze toonde veel interesse in ons leven, onze motivaties en onze werkzaamheden op Papoea-Nieuw-Guinea."

TEGENAAN

De zorg in Nederland is goed geregeld, zeker in vergelijking met waar Van den Berg en zijn vriendin tegenaan lopen in Kikori. ,,De overheid zorgt hier voor de aanvoer van medicijnen. Maar die worden vaak niet geleverd en áls ze al komen, is de houdbaarheidsdatum overschreden. We gebruiken die medicijnen dan toch maar gewoon, want er is niks anders voorhanden. Daarbij is de stroomvoorziening hier minimaal. Alles werkt op generatoren en het kan zomaar gebeuren dat tijdens een operatie de brandstof op is. En die is niet altijd op voorraad. Ik vind het dan ook elke keer bijzonder als iemand die hier doodziek binnen komt, ondanks alle gebreken toch gezond naar buiten wandelt."

Maar het loopt helaas niet altijd zo. Dat komt vooral door een gebrek aan geld en middelen. ,,De overheid is al enkele jaren failliet, dus geld voor goede zorg is er niet. Wij hebben het geluk dat we tot een kerkelijke organisatie behoren die er voor zorgt dat salarissen uitbetaald worden. Maar voor andere zaken lopen we tegen problemen aan. Zo kregen we twee ambulances, maar beide rijden al een tijdje niet meer omdat er geen geld is voor onderhoud en de benodigde reparaties. Je moet je voorstellen dat mensen hier soms enkele dagen in een kano zitten om bij een ziekenhuis te komen. Het komt dan ook regelmatig voor dat iemand niet meer te redden valt als ze eenmaal hier arriveren. Als de ambulance nog mobiel was hadden we dus een leven kunnen redden. Dat is frustrerend."

ZONNEPANELEN

Over een kleine maand keren de twee doktoren weer terug naar Nederland. Voordat het zo ver is willen Van den Berg en Van der Stelt er nog voor zorgen dat ze genoeg stroom hebben om alles te laten draaien. ,,Er wordt geld ingezameld voor de aanschaf van zonnepanelen. Daar is 20.000 euro voor nodig, maar we zorgen er dan wel voor dat het ziekenhuis aantrekkelijk blijft voor andere doktoren om hier te komen helpen. Via de website www.kikori.nl kan iedereen doneren. Veel mensen weten vaak niet eens waar Papoea ligt en dat er hier veel armoede heerst. Via de uitzending van Floortje Dessing hopen we meer aandacht te genereren voor dit land en de zorg."

De uitzending van 'Floortje naar het einde van de wereld' is op donderdag 8 februari om 21.35 uur op NPO 1.

FOTO BOVEN: Floris van den Berg, Jorieke van der Stelt en Floortje Dessing voor een oude ambulance van het ziekenhuis in Kikori. De ambulance rijdt al een tijdje niet meer en er is geen geld voor de reparatie. (Foto via Floris van den Berg).

ONTSLAG DREIGT VOOR DEEL PERSONEEL

Binderij Hexspoor failliet
door groei digitale media

HENK VAN WEERT

Binderij Hexspoor aan de Ladonkseweg in Boxtel is dinsdag door de rechtbank in 's-Hertogenbosch failliet verklaard. De circa dertig medewerkers kregen te horen dat de verslechterde marktomstandigheden voor grafische producten en de snelle opmars van digitale media de sluiting veroorzaken. Voor een deel van het personeel wordt een plekje gezocht in het zelfstandige zusterbedrijf Hexspoor E-Fulfilment, dat niet in het faillissement is betrokken.

Directeur-eigenaar Silvan Hexspoor, die twintig jaar aan het roer staat, heeft dinsdag niet alleen zijn medewerkers geïnformeerd. Ook klanten en leveranciers werden op de hoogte gesteld dat het Boxtelse familiebedrijf na ruim zeventig jaar de activiteiten staakt. Het besluit is mede genomen als gevolg van de lage koers van het Britse pond ten opzichte van de euro, veroorzaakt door de aanstaande Brexit. Het Verenigd Koninkrijk, dat de Europese Unie gaat verlaten, vormde een van de belangrijkste afzetmarkten voor de binderij. De Bossche curator Willem Berendsen van LXA The Law Firm probeert een overnamekandidaat te vinden om de werkgelegenheid en de bindtechnieken zoveel mogelijk te behouden.

Voor een deel van het personeel van de binderij wordt een nieuwe werkplek gezocht bij Hexspoor E-Fulfilment. Dat bedrijf, gespecialiseerd in logistieke ondersteuning van webshop-ondernemers, maakt een sterke groei door en realiseerde onlangs nog nieuwbouw.

Qua uitstraling, creativiteit en beleving van boeken streefde binderij Hexspoor steeds innovatie na, maar dat gold ook voor het slim en efficiënt produceren. Het resulteerde jarenlang in het inbinden van boeken met bijzondere vouw- en inbindmethodes en oplossingen voor uitslaanders. In 2008 won binderij Hexspoor nog de Boxtelse Ondernemers Trofee.

Afbeelding