Afbeelding
Foto: Hans Verberk

SPONSORACTIE TEGEN TAAISLIJMZIEKTE

Boxtels drietal schaatst marathon Skate4Air

HENK VAN WEERT

Voor de zevende keer verschijnt Nancy Dankers uit Boxtel aan de start van Skate4Air, een schaatsmarathon over 200 kilometer waarvan de opbrengst ten goede komt aan de strijd tegen taaislijmziekte. Zij schaatst met plaatsgenoot Jan Kuenen, echtgenoot van haar vriendin Marjolein, die al jaren al verzorgster meegaat. Wouter Zijlstra, die een zoontje heeft met de longaandoening en sinds kort in Boxtel woont, verschijnt voor het eerst aan de meet.

Zijlstra (38) doet morgen, vrijdag 2 februari mee aan de marathon op de Weissensee in Oostenrijk. Daar wordt ook de alternatieve Elfstedentocht verreden. In november bezocht hij een informatiedag over taaislijmziekte (Cystic Fibrosis, CF) en daar liet hij zich voorlichten over Skate4Air. Twee weken later meldde de KPN-consultant zich aan en startte hij met trainen. De voorbije periode bond hij drie keer per week de schaatsen onder, bezocht daarnaast de sportschool en deed aan duurtraining op de fiets. Zijlstra woont samen met zijn vriendin Annemarie én is trotse vader van de vierjarige Jasper.

OOGAPPEL

,,Jasper heeft nog niet veel last van zijn longen," vertelt Zijlstra op de site van Skate4Air. ,,Wel heeft hij nogal moeite met eten. Hij wordt daarom gevoed met een sonde, die in zijn dunne darm is geplaatst. Zodoende is zijn maag erg klein, waardoor hij geen ander eten dan sondevoeding verdraagt. Zin hebben in snoepjes kent hij niet." Het waarom van Zijlstra's deelname is klip en klaar: geld ophalen voor onderzoek naar de genezing van CF. Opdat zijn oogappel zo gezond en 'normaal' mogelijk op kan groeien.

Dankers is als kinderverpleegkundige werkzaam in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch en heeft taaislijmziekte als aandachtsgebied. Vijf jaar schaatste zij op de Weissensee voor Skate4Air, vorig jaar toog zij met haar vader Jan naar de Daylight Challenge van het sportevenement op de Runnsee in Zweden. Daar is de Boxtelse zaterdag 10 februari opnieuw van de partij. Vader Jan is er deze keer door gezondheidsproblemen niet bij. Wel waagt Kuenen zich deze keer op de gladde ijzers. Hij vergezelde met zijn vrouw Marjolein de Boxtelse sportster de voorbije vier jaren als verzorger.

STATIEGELDBONNETJES

De deelnemers aan Skate4Air verplichten zich om een sponsorbedrag bijeen te brengen. Dankers heeft tot dusver het hoogste bedrag bijeengebracht: ruim 8.200 euro, dat is ruim 90 procent van haar streefbedrag van 8.500 euro. Met name doordat haar moeder Mieke enthousiast statiegeldbonnetjes inzamelt bij lokale supermarkten heeft ze dit bedrag bijeen kunnen brengen. Mensen die de drie marathonschaatsers wil steunen, kunnen een donatie overmaken via www.skate4air.nl.

FOTO ONDER: De marathonschaatsers Nancy Dankers, Wouter Zijlstra en Jan Kuenen staan in 'de startblokken' voor Skate4Air.


RUIME ZEGE IN SPORTPARK DE LAAT

Irene hervat competitie met winst op Moerdijk

De voetballers van Irene hebben een verdiende overwinning geboekt op TPO uit Moerdijk. Al kort na de aftrap werd duidelijk dat de Gemondse ploeg voetballend de bovenliggende partij was. Met 4-0 werd de opponent aan de kant geschoven.

Het jonge team van coach Michael van de Wal probeerde met snel combinatievoetbal de defensie van TPO te ontregelen. Dit leverde al snel wat kansen op die niet benut werden.

4 TREFFERS IN 20 MINUTEN

In een tijdsbestek van twintig minuten vond Irene echter vier keer het doel. Eerst was het Bryan Hellings die de bal keurig binnen tikte. Daarna liet Rob Groenendaal op snelheid de defensie van TPO zijn hielen zien. Hij haalde verwoestend uit. Vervolgens scoorde Ferdy van Zon na een knappe actie over de rechterflank; hij verraste de keeper met een schot op doel terwijl de doelman een voorzet verwachtte. Tenslotte profiteerde Owen van Lith van een lange bal die door de laatste man van TPO verkeerd werd ingeschat; de speler van Irene ging alleen op de keeper af en speelde hem simpel uit.

EINDUITSLAG

In de tweede helft zakte Irene wat meer in en was TPO een stuk feller en agressiever dan in de eerste helft. De Gemondenaren hadden moeite met het fysieke spel van TPO. Het leverde aan beide kanten echter weinig kansen meer op waardoor de ruststand ook de einduitslag werd.

FOTO RECHTS: Irene-speler Ferdy van Zon blokkeert het schot van een voetballer van TPO. De Gemondse ploeg won met 4-0. (Foto: Hans Verberk).

Afbeelding