Sjef van der Zandt en Tiny van Asveldt zetten zich al een paar jaar in voor de aanleg van een rolstoelvriendelijke 'beleeftuin' aan de Dommel achter Liduina. Recent verzamelden zij daarvoor circa 1.600 handtekeningen. (Foto: Peter de Koning).
Sjef van der Zandt en Tiny van Asveldt zetten zich al een paar jaar in voor de aanleg van een rolstoelvriendelijke 'beleeftuin' aan de Dommel achter Liduina. Recent verzamelden zij daarvoor circa 1.600 handtekeningen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ACTIE LEVERT 50.000 EURO OP VOOR ROLSTOELVRIENDELIJK PROJECT

Handtekeningenjacht voor Liduina-tuin

PÅL JANSEN

Om en nabij de 1.600. Zoveel handtekeningen verzamelden Tiny van Asveldt en Sjef van der Zandt in drie weken tijd. Op initiatief van de landelijke stichting Else en stichting Licht op Groen van gerontoloog Diny Stolvoort brachten zij daarmee geld bijeen voor een rolstoelvriendelijke tuin achter het Liduinaziekenhuis. In totaal werd er 50.000 euro opgehaald dankzij hun enthousiasme...

Drie weken lang zat Tiny in haar elektrische rolstoel bij de ingang van het Boxtelse ziekenhuis. Mensen achterna jagend, met pen en ansichtkaarten in de hand. ,,Niemand liep mij zomaar voorbij hoor. Als ik de kans kreeg, reed ik er meteen op af."

Rondom Liduina liep Sjef met zijn rollator, ook vol kaarten en pennen. ,,Tiny verzorgde de actie binnenshuis, ik deed dat buiten."

OP EEN ETIKETJE

Er werd een bedrag tot 50.000 euro toegezegd om van het grasveld aan de Dommel achter het Liduinaziekenhuis een rolstoelvriendelijke tuin te maken. ,,Maar dan moet er wel iets voor gedaan worden, zei Diny nog tegen ons", aldus Tiny.

En dat was dus ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen een handtekening onder een ansichtkaartje zetten. ,,Ik ben door het hele gebouw gegaan. Als bij dokters de deur openstond, ging ik gewoon naar binnen. Die waren allemaal enthousiast, maar ook aan de receptie, de verplegers..." Sjef vult aan: ,,En we hebben natuurlijk kaarten aan kinderen gegeven."

Er ontstond iets bijzonders. Medewerkers van het ziekenhuis begonnen mee te helpen met inzamelen en ook vrienden en familieleden zetten zich in. ,,Een van mijn kleindochters kwam terug met tachtig handtekeningen", vertelt Sjef glunderend. ,,Op een gegeven moment hadden we geen kaarten meer bij de hand. Toen hebben we gevraagd of mensen hun handtekening op een etiket wilden zetten zodat we die later op de ansichtkaarten konden plakken."

Zowat het hele ziekenhuis raakte bevangen door de actie. Al snel werden er door heel het pand signeersessies gehouden. Er werden precies 5.873 handtekeningen gezet, omgerekend bijna een kwart van de Boxtelse bevolking. Tiny, nuchter: ,,Ach, je moet bezig blijven. Het was hartstikke mooi om te doen."

PITTIGE STRIJD

Een pittige strijd was het wel. Sjef en Tiny wonen in centrumverpleeghuis Liduina. Sjef is hartpatiënt en zat nog niet zo lang geleden in een rolstoel. ,,Toen besefte ik echt hoe belangrijk een rolstoelvriendelijke omgeving is: als ik met een elektrische rolstoel naar het centrum moest, voelde ik de schokken in mijn arm", legt hij uit. ,,En op de Bosscheweg kunnen we niet de stoep op en moeten we gewoon aan de zijkant van de weg rijden." Tiny zit permanent in een rolstoel. ,,Dat is langzaam ontstaan. Mijn rechterarm kan ik inmiddels niet meer gebruiken. De dokter weet niet wat ik mankeer."

Van een klaagzang is echter geen moment sprake tijdens het gesprek met het tweetal. Integendeel, in geuren en kleuren vertellen Sjef en Tiny gepassioneerd over de actie en het doel dat zij voor ogen houden: een rolstoelvriendelijke 'beleeftuin' achter Liduina, zoals Sjef (tevens lid van de tuincommissie) het noemt. ,,Het plan (gemaakt door drie jongeren die afstuderen aan Helicon - red.) ligt al klaar. We zijn nu met alle vergunningen bezig van de overheden en we willen natuurlijk dat dát snel afgerond is. We willen bijvoorbeeld dat de Dommel zichtbaar wordt vanaf het ziekenhuis." Tiny vult aan: ,,Er wordt ook gekeken naar kunst en muziek in de tuin. En hoe mensen van de gesloten afdeling er gebruik van kunnen maken."

Met het bedrag komt de wandeltuin achter Liduina steeds dichterbij. De Boxtelse stichting Sjef van de Laar stelde eerder 25.000 euro beschikbaar voor een vlonder en terras aan de Dommel. Bovendien heeft de stichting geholpen met fondsenwerving. Lions Club Boxtel Belles Amies schonk 12.500 euro dankzij opbrengsten van de jaarlijkse Proeftuin.

Tiny hoopt dan ook dat de vergunningen zo snel mogelijk klaar zijn zodat de schop in de grond kan. ,,Ik hoop dat moment zelf nog mee te maken." En dan, immer positief: ,,Maar het verzamelen van die handtekeningen was erg leuk om te doen."